Patriarkaalisessa Nepalissa nuoret naiset opiskelevat sitä, mitä heidän perheensä haluavat. Romi valitsi kuitenkin toisin.

Ainoa nainen

Romi on Kathmandussa asuva nuori nainen. Ensisilmäyksellä hän näyttää tyypilliseltä modernilta nepalilaiselta naiselta, mutta juttutuokion jälkeen Romi paljastuu edelläkävijäksi miesvaltaisessa ja köyhässä maassa. Romi opiskelee leikkaajaksi elokuvaukseen erikoistuneessa Oscar Collegessa. Ennen leikkaajan opintoja hän ehti lähes valmistua lentäjäksi ja opiskeli tietotekniikkaa. Miesvaltaisilla aloilla Romi on tottunut olemaan aina yksin naisena miesten joukossa. Nyt Romi on yksi Oscar Collegen kuudesta naispuolisesta opiskelijasta ja oman luokkansa ainoa tyttö.

”Välillä miesten keskellä oleminen on hankalaa, koska he eivät ole tottuneet viettämään paljon aikaa naisten kanssa. He eivät aina ymmärrä mitä tarkoitan ja silloin turhaudun, kertoo Romi nauraen.”

Romi on monella tapaa ainutlaatuinen nainen patriarkaalisessa Nepalissa. Hänen perheensä tukee häntä opiskelussa rahallisesti ja hän saa toteuttaa omaa unelmaansa. Romin mukaan useimmat tytöt opiskelevat sitä, mitä perheet haluavat heidän opiskelevan, sen sijaan, että tavoittelisivat omia unelmiaan.

– Äitini toivoo, että opiskelisin sairaanhoitajaksi, sillä hän ei oikein ymmärrä sitä mitä teen. Hän on tottunut näkemään tytöt opettajina tai hoitajina ja tekninen ura median parissa on hänelle outo ja tuntematon, selventää Romi.

– Isäni kuitenkin tukee minua täysin ja olen siitä kiitollinen,  hän jatkaa.

Romin lentäjäopinnot keskeytyivät kun koulu jouduttiin sulkemaan johtamisongelmien takia. Romi olisi halunnut jatkaa opintojaan Yhdysvalloissa, mutta siihen olisi vaadittu kandidaatin tutkinto, joka häneltä jäi kesken. Turhautuneena hän päätyi auttamaan median parissa työskentelevää veljeään tämän projekteissa ja innostui käsikirjoituksesta ja leikkaamisesta.

– Olen aina pitänyt kirjoittamisesta ja ala tuntui mielenkiintoiselta ja erilaiselta. En halunnut opiskella perinteisiä ”naisten” aloja tai tieteellisiä aloja joten päätin hakeutua media-alalle, Romi kertoo.

Pitkän etsimisen jälkeen Romi löysi Nepalin ainoan media-alan koulutusta tarjoavan koulun, Oscar Collegen. Romi kertoo aloittaneensa opinnot käsikirjoittaja-linjalta, mutta pitkän harkinnan jälkeen vaihtoi leikkaajan opintoihin.

– Leikkaajana minulla on paremmat mahdollisuudet työskennellä kansainvälisesti, hän selventää.

Kristitty Romi uskoo aidosti olevansa siunattu synnyttyään Nepaliin ja on ylpeä isänmaastaan sen ongelmista huolimatta. Hän kuitenkin haluaa tulevaisuudessa töihin ulkomaille ja nähdä maailmaa.

– Uskon, että Jumalalla on ollut suunnitelma minun varalleni. Oscar College on upea mahdollisuus jonka Hän on minulle suonut ja uskon, että Hänellä on suunnitelmia varalleni myös tulevaisuudessa, toteaa Romi.