Jos pidät kauhusta, korkeasta pulssista, päätä huimaavasta adrenaliinivirrasta ja eritoten kokemuksista, on sinun syytä astua After Dark Helsingin The Moteliin. Se on vähän kuin astuisit teatteriin. Mutta tuolilla istumisen sijasta olet osa näytelmää. Tietämättä mitä tapahtuu. Koet tapahtuman koko kehollasi. Näet, kuulet ja tunnet. Myös haistat. Varsinkin jännityksen.

”Tää on tällanen uniikki immersiivi kauhuelämys Helsingin kalliossa, et taatusti pety, kun tulet tänne ja yllätyksiä on taatusti luvassa.”

After Dark Helsinki on luova kollektiivi joka tuottaa kauhu- ja jännityselämyksiä. Ensimmäinen elämys tuotettiin syksyllä 2015 Rastilassa hylätyssä hotellissa. Tämän innoittamana After Dark Helsingin perustaja ja vastaava tuottaja Janne Haonperä päätti yhdessä tuotantotiiminsä kanssa laajentaa projektiaan. Ja näin ollen huhtikuussa Kampissa Marian sairaalassa järjestettiin iso projekti 65 hengen voimin ja myöhemmin halloweenina Töölössä ravintola Mestaritallissa oli uskoa ja sisua koetteleva kokemus Three acts of faith.

Idea tästä live-kauhukokemuksesta on saanut alkunsa Haonperän työskennellessä New Yorkissa syksyllä 2014. Tuolloin tuottaja kävi itse kokeilemassa amerikkalaisen halloweenin kauhutalokokemuksia.

”Erityisen ison vaikutuksen minuun teki Black Out niminen tuotanto, jossa oli yhdistettynä immersiivistä teatteria ja psykoseksuaalista kuvastoa tällaiseen vähän elämykselliseen perinteisempään kauhutaloon. Eli siinä oli vähän näitä kaikkia elementtejä, että se ei ollut mitään pelkkää säikyttelyä, vaan oli oikeasti mietitty, millaisia pelkoja ihmisillä on”, Haonperä sanoo.

Tästä innoittuneena Haonperä päätti itse alkaa järjestää kauhutuotantoaan. Hän kasasi ympärilleen aluksi pienen tuotantoryhmän kavereistaan, mutta ryhmä kuitenkin kasvoi projektin saadessa enemmän huomiota.

Työ ei kuitenkaan ole mitään ruusuilla tanssimista, vaikka se Haonperän mukaan paras työ onkin.

After Dark Helsingin projektit pyörivät aluksi vain harrastepohjalla, mutta jokainen projekti on toistaan ammattimaisempi, sillä tavoitteena on ammattitaso. Stressiä luovat myös budjetti, tilaongelmat sekä ajan puute. After Dark Helsinki ei ole hakenut rahoitusta vaan jokainen projekti pyöritetään pelkillä asiakastuloilla. Lyhytaikaisen kulttuuritapahtuman tilaongelmat ovat jopa Helsingin kokoisessa kaupungissa yllättävän haastavat, sillä lyhytaikaiselle tuotannolle ei meinaa millään löytyä sopivia vuokratiloja. Onneksi jokainen hanke on kuitenkin aina onnistunut, ja jostain on tilat saatu.

”Musta on tosi hienoa nähdä, että muut tekijät nauttii tästä ja ne saa tästä virtaa. Ja meillä on tosi hyvä yhdessä tekemisen meininki. Se motivoi kaikista eniten. Ja tietenkin se palaute mitä me saadaan. Hyvää ja kannustavaa palautetta on saatu ja sillä sitten jaksaa eteen päin”, Haonperä.

Tulevaisuuteen päin kun katsotaan niin After Dark Helsingin tavoite on kasvaa ja laajentua. Toiveissa olisi saada järjestettyä suurempia ja pidempikestoisia projekteja. Nyt alkanut The Motel esimerkiksi kestää kesään, jos kävijöitä riittää niin toivon mukaan jopa pidempään. Toiveissa olisi myös saada rahoitus taas hieman isommalle tuotannolle ensi syksyksi.

After Dark Helsingin The Motel viimeistä viikkoa Helsingin Kalliossa.