Martin Campbellin ohjaama The Foreigner on Lontooseen ja Pohjois-Irlantiin sijoittuva toimintatrilleri. Veteraaninäyttelijät Jackie Chan ja Pierce Brosnan ottavat yhteen sekavassa ja toiminnantäyteisessä ajojahdissa, jonka lopputulos on todella ennalta arvattava. Yllätyksettömyys vaivaa elokuvaa alusta loppuun ja onnistumisen taakka on jätetty täysin päähenkilöiden varaan, mikä lopulta koituu elokuvan turmioksi.

★★

Lontoossa asuvan Quanin (Jackie Chan) tytär menehtyy traagisesti muotiliikkeeseen tehdyssä pommi-iskussa. ”Aito IRA” -niminen ryhmä ilmoittautuu iskun tekijäksi ja Ison-Britannian terrorismin vastainen ryhmä ottaa yhteyttä entiseen IRA-radikaaliin, Liam Hennessyyn (Pierce Brosnan) tekijöiden selvittämiseksi ja rauhan ylläpitämiseksi Belfastissa. Myös Quan lähestyy Hennessyä etsiessään tyttärensä murhaajia ja lähtee sotajalalle janoten kostoa. Oman mausteensa soppaan tuovat Hennessyn vaimo ja veljenpoika, jotka aiheuttavat omanlaistaan päänvaivaa nykyisin poliitikon uraa luovalle miehelle.

Diplomaattisena poliitikkona toimiminen osoittautuu haastavaksi entiselle IRA-radikaalille. (Christopher Raphael / STX Financing)

The Foreigner perustuu Stephen Leatherin romaaniin The Chinaman ja sen on ohjannut James Bond -elokuvista GoldenEye ja Casino Royale tunnettu Martin Campbell. Tuoreessa toimintajännärissään Campbell tuokin esiin historiaansa Bondien ja vauhdikkaiden toimintaelokuvien ohjaajana. Voisi jopa väittää, että Bond-vaihde on jäänyt miehellä hieman päälle ja kissa-ja-hiiri -leikin ympärille rakennetun elokuvan kokonaiskuva jää tämän vuoksi hieman huteraksi. Elokuvalla on toki alku ja loppukin, mutta kaksi tuntia tuntuu jälkikäteen ajateltuna pitkähköltä. Tällaisten elokuvien kohdalla tulee ajatelleeksi, että ollapa vielä 30-luvulla jolloin elokuvien pituudet jäivät filmikelojen metrihinnan takia lyhyemmiksi ja samalla sisällöltään laadukkaimmiksi.

Jackie Chan tekee The Foreignerissa poikkeuksellisen vakavan roolin. (Christopher Raphael / STX Financing)

Pääosissa tässä irlantilais-kiinalaisessa kostotarinassa nähdään pitkästä urastaan elämäntyö-Oscarilla palkittu Jackie Chan sekä juuri James Bondina ehkä parhaiten tunnettu Pierce Brosnan. Veteraaninäyttelijät tuovat elokuvaan oman särmänsä ja etenkin Chanin näkeminen surun ja vihan murtamana, tyttärensä kuolemaa kostavana isänä on lähtökohtaisesti kiehtova ajatus. Brosnan puolestaan yrittää hieman liikaa päästä Sean Conneryn tasolle hopeakettuisena ex-Bondina, jonka ääni on kuin pahimman luokan flunssan – tai viskin – turruttama. Niin tai näin, irlantilaisaksentilla varustettu ja nurkkaan ajettu Brosnan toimii elokuvassa hyvin Chanin vastanäyttelijänä. Ja mitä Chaniin tulee, niin huolimatta vakavuudesta ja synkkyydestä, The Foreignerissa on myös välähdyksiä tutusta ja turvallisesta Drunken Masterista, joka selvittää kaikki esteet ylivertaisuutensa ja taidokkuutensa ansioista.

Pierce Brosnanista on vuosien varrella kuoriutunut lähes Sean Conneryn veroinen hopeakettu. (Christopher Raphael / STX Financing)

The Foreignerissa on potentiaalia vaikka kuinka hyväksi kostotarinaksi, mutta Liam Neesonin tähdittämän Taken-trilogian, James Bondien ja Christopher Nolanin Dark Knight -trilogian matkiminen lähes kaikessa jättää itse tarinan surullisen pieneen osaan. Pinnalliset sivuhahmot – kuten Hennessyn rakastajatar Maggie tai vaimo Mary – ovat lähinnä ärsyttäviä eivätkä tuo elokuvaan muuta, kuin onton kuoren. Kaksituntinen toimintajännäri on lähes täysin Brosnanin ja Chanin varassa, eikä heidänkään panoksensa riitä paikkaamaan sitä, että loppua kohden elokuva ikään kuin kuivuu kasaan.