Pyeongchangin talviolympialaiset ovat olleet käynnissä yli viikon. Kilpailijat ovat mitelleet paikasta urheiluhistorian kirjoissa laduilla, radoilla ja kouruissa, mutta fokus on ollut jossain muualla.

Kisojen avajaisissa seuratuimmaksi aiheeksi nousi se, etteivät Pohjois-Korean johtajan sisko Kim Yo-jong ja Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence kätelleet. Pencen raportoitiin myös vältelleen Pohjois-Korean delegaation tapaamista olympialaisten avajaisseremonian illallisella. Avajaisissa, joissa on tarkoitus juhlia neljän vuoden odotuksen jälkeen yhtä suurinta maailmanlaajuista urheilutapahtumaa, fokus kohdistui saippuaoopperamaisesti valtiojohtajien kättelyn seuraamiseen.

Pitkään oli epäselvää, pääseekö maailmaa ohjuskokeillaan varpaillaan pitänyt Pohjois-Korea edes mukaan olympialaisiin. Uhittelu saatiin kuitenkin loppumaan ainakin hetkeksi, kun maa hyväksyttiin mukaan. Itse kisatapahtumissa Pohjois- ja Etelä-Korean urheilijat kisaavat rauhan merkeissä yhteisen lipun alaisuudessa. Tämä on symbolisesti hieno asia viime vuoden tapahtumien valossa. Monet ovat kuitenkin ennustaneet, että tämä tuskin kaikkia ongelmia ratkaisee.

”Fokus kohdistui saippuaoopperamaisesti valtiojohtajien kättelyn seuraamiseen.”

Pohjois-Korea pyrkii kisoissa esiintymään sympaattisesti ja kiillottamaan imagoaan, kenties päästäkseen näin irti heitä koskevista talouspakotteista. Valtio toi kisoihin paikalle jopa iloisen, kummastuttavan ja hämmentävän ”cheerleader-armeijansa”. Jokainen voi itse päättää kuinka päälleliimatulta toiminta vaikuttaa.

Toinen suuri puheenaihe on ollut Kansainvälisen olympiakomitean kielto Venäjää kohtaan osallistua Pyeongchangin talviolympialaisiin valtiojohtoisen dopingin käytön vuoksi. Osa venäläisurheilijoista hyväksyttiin lopulta mukaan, mutta he kilpailevat neutraalin olympialipun alla. Tämä on näpäytys koko Venäjää kohtaan.

Venäjän valtiojohtoinen dopingin käyttö on lähtenyt niin korkealta taholta, että voimme vain arvailla mitkä ovat olleet toiminnan tarkoitusperät. Urheilumenestys on tunnetusti mitä mainioin nationalismin pönkittäjä. Venäjän presidentti Vladimir Putin on tietysti ottanut saagasta kaiken irti ja kyseiset tapahtumat on talviurheilua rakastavien venäläisten mielestä todiste kansainvälisestä salaliitosta Venäjää vastaan. Tällä hetkellä maassa suunnitellaan jo omia korvaavia talviolympialaisia.

”Mitä jos rauhanomainen mittelöiminen urheilukentillä on juuri parasta lääkettä maailmanpoliittisiin pulmiin?”

Poliitiikan sekaantuminen olympialaisiin ei pitäisi tulla enää kenellekään yllätyksenä. Monet liputtavat epäpoliittisen urheilun puolesta. Tämä olisi tietysti ideaali tilanne, mutta se ei kuitenkaan ole ollut enää pitkään aikaan mahdollista. Mitä jos rauhanomaiset mittelöt urheilukentillä on juuri parasta lääkettä maailmanpoliittisiin pulmiin?