Britanniassa käydään torstaina poikkeuksellisen tärkeät parlamenttivaalit, joissa briteillä on mahdollisuus ottaa osaltaan kantaa etenkin brexitin kohtaloon.

Britannia äänestää itselleen tänään uuden parlamentin ennenaikaisissa vaaleissa. Torstain parlamenttivaaleissa on poikkeuksellisen paljon pelissä, sillä vaalien tulos määrittelee pitkälti brexitin kohtalon. The Guardian-lehti kuvaili kyseessä olevan kriittisimmät vaalit vuosikymmeniin. 

Jos Boris Johnsonin konservatiivipuolue voittaa vaaleissa alahuoneen selkeän enemmistön, EU-ero toteutuu lähes varmasti ja brexit astuu voimaan 31. tammikuuta 2020. Eroa seuraisi vuoden 2020 loppuun asti jatkuva siirtymäaika.

Konservatiivien enemmistön jäädessä niukaksi, on edessä mutkikkaat hallitusneuvottelut ja tilanne brexitin suhteen olisi jälleen monin tavoin auki. 

Jos taas Jeremy Corbynin johtama työväenpuolue yllätyksellisesti voittaisi vaalit, voi edessä olla jopa uusi kansanäänestys EU-erosta.

Viimeisimmän mielipidemittauksen (ICM Research/Reuters) mukaan konservatiivipuolue on edelleen johdossa, mutta ero labouriin on kaventunut selkeästi. Reutersin mittauksessa kyseinen ero oli enää vain kuusi prosenttia.  

”Vaalitaisto ei voisi olla tiukempi”, Boris Johnson kuvaili tilannetta BBC:n haastattelussa kampanjan loppumetreillä. 

Äänestyspaikat sulkeutuvat Britanniassa iltakymmeneltä, joten lopullisia tuloksia voidaan odottaa saapuvaksi varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa.