Suomessa on eletty viime viikot politiikan superpäiviä. Postikriisistä eskaloitunut sekava vyyhti saavutti lakipisteensä viime tiistaina, kun Antti Rinne ilmoitti eroavansa pääministerin tehtävästä. 

Nyt Suomella on uusi hallitus, maailman nuorin pääministeri, ja Rinteellekin löytyi suojatyöpaikka eduskunnan varapuhemiehenä. Sirpa Paatero palasi sairauslomaltaan töihin sellaisella nopeudella, ettei siinä ehtinyt edes omistajaohjausministeriä sanoa. Ihmeparantumiseen johti vahvin lääke kaikista: uusi ministerinsalkku. 

Eduskunnan tuolileikki on toistaiseksi taputeltu, ja ainakin suurien linjojen voisi toivoa palaavan normaaliin päiväjärjestykseen. Poliittisen pelailun jälkeen kannattaa miettiä erityisesti sitä, kenen laariin tämä kaikki lopulta oikein satoikaan? Marin toivottavasti toimii demareille kauan kaivattuna piristysruiskeena, mutta entä jos eniten voittivatkin Perussuomalaiset?

Mustread.fi-verkkojulkaisun johtava politiikan asiantuntija Erkka Railo kirjoitti taannoin julkaistussa artikkelissa indentiteettipolitiikasta ja siitä, kuinka se hyödyttää etenkin perussuomalaisia. 

Siinä missä perinteiset isot puolueet alkavat näyttäytyä kannoissaan ja toiminnassaan tavallisen äänestäjän silmissä kovin epämääräisiltä, tekevät perussuomalaiset kovaa nousua ehdottomilla ja selkeillä kannoillaan. Jotain tästä kertoo esimerkiksi Yleisradion tuore gallup, jossa Perussuomalaiset saavuttivat historian parhaimmat kannatuslukemat.

Viime viikkojen poliittinen sähellys tuskin ainakaan heikentää Perussuomalaisten kannatusta. Etenkin puoluejohtaja Jussi Halla-aho on ottanut tilanteesta kaiken irti keskittymällä omien asioidensa sijaan moittimaan kovalla kädellä etenkin Keskustaa. 

Oletettavasti seuraus on se, että perussuomalaisten keskuudessa oma puolue nauttii nyt entistäkin suurempaa luottamusta. Oma pesä paras pesä – muissa vain valehtelijoita ja kieroja poliitikkoja? Toki ihan samanlaiseen pelailuun ja vääristelyyn ovat syyllistyneet myös Perussuomalaiset itse, mutta se on ilmeisesti ”eri asia”?

Hyvin todennäköistä on myös se, että kepun ja demareiden joukosta ainakin muutama potentiaalinen äänestäjä kääntyy lähiaikoina kohti Perussuomalaisia. Saattaa vaikuttaa järkiratkaisulta, mutta onko se sitä todella? 

Toiselle laidalle muistutuksena se, että voittajana voisi pitää myös vihreitä. Yhtä lailla myös heidän politiikastaan löytyy sellaista selkeyttä ja ehdottomuutta, joka varmasti kantaa pitkälle. Vielä jos Haavisto-kriisistäkin selvittäisiin kuivin jaloin.