Pokémon Go oli yksi suurimmista trendeistä kesällä 2016. Onko sen aika jo ohi vai pelataanko sitä vielä?

Mikä se Pokémon Go olikaan? Pokémon Go on ilmaiseksi pelattava mobiilipeli, joka perustuu puhelimen sijaintitietoihin ja karttaan. Peli ei siis toimi, jollet lähde sitä ulos fyysisesti pelaamaan. Pelissä pelaaja voi pyydystää ja keräillä virtuaalisia pokémon-hahmoja sekä taistella niitä vastaan. Pelin ideana on kerätä kokemuspisteitä, jotka nostavat pelaajan tasoa. Pisteitä kertyy pokémoneja nappaamalla, Pokésaleilla ottelemalla ja Pokéstopeilla vierailemalla. Yhtenä pelin tarkoituksena on myös kerätä kaikki mahdolliset pokémonit.

Pelissä on kolme erilaista tiimiä; Valor, Mystic ja Instinct. Oma tiimi valitaan, kun saavuttaa pelissä tason viisi. Pokémonsaleissa koulutetaan napattuja pokémoneja tai otellaan vastustajatiimiä vastaan. Sali voi olla yhden tiimin hallussa kerrallaan. Pokéstopeilta saa kerättyä pelissä oleellisia poképalloja ja potioneita, joilla voi parantaa saliotteluissa loukkaantuneita pokémoneja. Pokéstopeilta saa myös pokémonien munia. Mitä enemmän kokemuspisteitä kerää, sitä helpommin saa nostettua omaa tasoaan ja kerättyä yhä vahvempia pokémoneja.

Pokémon Go julkaistiin heinäkuussa 2016 aluksi Yhdysvalloissa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja myöhemmin laajasti Euroopassa. Heti pelin julkaisemisen jälkeen sen suosio räjähti. Peli sai ihmiset lähtemään ulos pelailemaan ja tutustumaan muihin pelaajiin. Toisin sanoen kesällä 2016 pokémonkouluttajiin törmäsi kaikkialla.

Vaikka pelin suosion huippukohta onkin jo takanapäin, pokémon go:ta pelataan edelleen hyvin aktiivisesti. Peliä varten perustettiin nopeasti lukuisia Facebook-ryhmiä, joissa ihmiset keskustelivat ja kyselivät neuvoa pelistä. Esimerkiksi Helsingillä ja Tampereella  on täysin omat ryhmänsä Facebookissa.  Ryhmät ovat edelleen erittäin aktiivisia, ja keskusteluja käydään päivittäin.  Facebook-ryhmien kautta ihmiset ovat perustaneet myös erilaisia Whatsapp-ryhmiä, joissa pelaajat kommunikoivat keskenään ja sopivat yhteisiä peliretkiä.

Mitkä tekijät pelissä saavat ihmiset edelleen pelaamaan peliä, vaikka sen suosio laski yhtä nopeasti kuin nousikin? Tätä lähdin kyselemään itse pelaajilta.

”Peliä on kehitetty koko ajan sen julkaisusta lähtien.”

Yksi suurimmista syistä on pelin kehitys. Peliä on kehitetty koko ajan sen julkaisusta lähtien, joten pelissä on koko ajan jotain uutta tekemistä ja saavutettavaa. Esimerkkeinä uudet pokémonit ja pelityylit. Helmikuussa 2017 peliin lisättiin muun muassa valtavasti toisen sukupolven pokémoneja ja heinäkuussa 2017 peliin tulivat Raid Battlet. Raid Battleissa saleilla voi jopa useiden kymmenten pelaajien kanssa taistella erittäin voimakkaita pokémoneja eli Raid Bosseja vastaan. Raid Bossin voitettuaan pelaaja voi yrittää napata sen poképallolla.

”Raidit tuovat uutta yhteisöllisyyttä peliin, yhdessä joutuu sopimaan ja tekemään töitä, että raidattava pokémon saadaan alas.” – Tytti 29v.

Peliin on myös lisätty paljon muita ominaisuuksia, kuten pokémon buddy, eli kaveri, joka kulkee kouluttajan mukana paikasta toiseen. Pelissä on myös muita uusia elementtejä, esimerkiksi uusia tapoja kehittää pokémoneja, sääsimulaattori, joka muokkaa pelin säätä reaaliajassa sekä uusia tavaroita joita keräillä. Peliä kehitetään siihen tahtiin, että kovimmillekin pelaajille tulee uusia haasteita koko ajan.

”Peli inspiroi ihmisiä lähtemään lenkille ja liikkumaan enemmän, ja tätä kautta siitä on syntynyt joillekin harrastus.”

Peliä voi myös pelata erilaisilla pelityyleillä. Omaksi tavoitteeksi voi muun muassa valita kaikkien pokémonien keräämisen ja kehittämisen. Tällä hetkellä pelissä on pyydystettävänä 370 erilaista pokémonia, ja kaikki niistä eivät löydy tai kehity yhtä helpolla. Joidenkin pokémonien takia pitää kävellä jopa 20 kilometriä ja lisäksi kerätä pokémonkarkkeja, jotta se kehityy. Joka pokémonien keräilyyn ryhtyy, saa nähdä todella paljon vaivaa, jotta saa kerättyä ne aivan kaikki. Peliä voi pelata myös niin, että päätavoitteekseen ottaa erilaisten mitalien keräämisen ja pokémonien treenaamisen. Pelaajalle voi olla tärkeää se, että omat pokémonit ovat vahvoja ja pärjäävät pokémonotteluissa saleilla.

”Pelissä kiehtoo monet tasot ja erilaiset pelityylit. Ei ole yhtä oikeaa tapaa pelata. Joku kultaa saleja, jollekin pokémonin paras iv (individual values = yksittäiset arvot, ominaisuudet) on se juttu. Joku haluaa vain motivaatiota liikkumiseen.” – Arhi 45v.

Peli pakottaa lähtemään ulos, jos sitä haluaa pelata. Peli inspiroi ihmisiä lähtemään lenkille ja liikkumaan enemmän, ja tätä kautta siitä on syntynyt joillekin harrastus.

”Tiedän jopa syvästi masentuneita ja agorafobiasta kärsiviä ihmisiä, jotka ovat pelin avulla pystyneet voittamaan edes hetkellisesti nämä ylivoimaiset haasteet ja lähteneet pelin innoittamina ulos pitkästä aikaa.”  – Heini 31v.

”Peli ei olisi niin koukuttava ilman pakkoa liikkua ulkona – liikunnan sekä pelaamisen riemun tuomat endorfiinit pitävät kiinnostuksen päällä. Tämä on saanut itsenikin kaltaiset sohvaperunat ulos liikkeelle. Ei näin reilusti ylipainoinen ihminen kuten minä vapaaehtoisesti tee jopa 20km lenkkejä päivässä. Tiedän jopa syvästi masentuneita ja agorafobiasta kärsiviä ihmisiä, jotka ovat pelin avulla pystyneet voittamaan edes hetkellisesti nämä ylivoimaiset haasteet ja lähteneet pelin innoittamina ulos pitkästä aikaa.”  – Heini 31v.

””Raid-uudistus toi uuden ulottuvuuden peliin: kaikki tiimit pelaavat yhdessä ja on saanut uusia kavereita.”

Peli on luonut ympärilleen suuren yhteisön, joka tukee ja neuvoo pelin tiukoissa tilanteissa. Ihmiset lähtevät pelaamaan yhdessä ja viettävät aikaa aivan uudenlaisella tavalla. Monet ovat saaneet jopa uusia ystäviä pelaamisen kautta.

”Raid-uudistus toi uuden ulottuvuuden peliin: kaikki tiimit pelaavat yhdessä ja on saanut uusia kavereita. Samalla voi mennä pelaamaan yhdessä samaan paikkaan, puhaltaa yhteen hiilen, mutta olla paljastamatta itsestä oikein mitään. Tiivistettynä peli, josta saa yhteisöllisyyttä ja aivot narikkaan.” – Laura 32v.

”Raidit ovat tehneet pelaamisesta sosiaalista, ja nykyään mulla onkin paljon ”Pokémon-tuttuja” joita näen lähes päivittäin. Yhdestä tällaisesta tutusta tuli muuten puolisoni.” – Outi 31v.

Peli on myös lisännyt perheiden yhteistä aikaa, kun he ovat koko perheen voimin lähteneet pelaamaan.

”Koko perheen yhteinen harrastus on keräillä pokémoneja. Kuopukselta puuttuu vielä oma puhelin, mutta hänkin osaa jo äidin puhelimella metsästää pokémoneja. Ja voi sitä riemua: ”älä karkaa, älä karkaa, älä karkaa, SAIN!” Opettaa lapsia sietämään myös pettymyksiä.” – Milla 41v.

”Kun peli julkaistiin, lapseni alkoivat tietenkin pelaamaan sitä. Tuntui hölmöltä kävellä heidän perässään kädet taskussa, joten latasin pelin myös itselleni. Peli on tarjonnut paljon yhdessäoloa ja hauskoja isä-pojat-retkiä.” – Mikko 48v

”Pokémon Go on monille pelaajille matka menneisyyteen ja lapsuuteen, jossa pokémon oli suuri osa elämää.”

Peli on varmasti herättänyt monissa ihmisissä nostalgiamaisia tunteita, koska se muistuttaa hyvin paljon yli 20 vuotta sitten julkaistuja ensimmäisiä pokémon konsolipelejä Gameboylle. Peli saa myös muistelemaan vanhoja Pokémon- piirrettyjä, -leluja ja -kortteja. Pokémon Go on monille pelaajille matka menneisyyteen ja lapsuuteen, jossa pokémon oli suuri osa elämää.

”Lapsena olin kova Pokémon-harrastaja, joten siihen liittyy paljon nostalgiaa. TV, gameboy, kortit, lelut… Myös kaikki kaverit pelaavat edelleen.” –  Anne 27v.

”Jo lapsena Gameboyn Pokémon -pelit olivat lemppareita ja kun Pokémon Go julkaistiin, oli pakko kokeilla modernia versiota. Koukkuunhan peliin jäi ja julkaisun jälkeen on tullut paljon uusia ominaisuuksia ja lisää pokémoneja, jotka pitävät mielenkiintoa yllä.” – Satu 23v.

En yhtään ihmettele sitä, että tämänkaltainen peli on pysynyt suosittuna näinkin pitkään, kun sitä on kehitetty ja jatkettu hyvin ammattitaitoisesti. Se että peli luo jatkuvasti uutta tekemistä, haastaa, luo ihmisten välistä kanssakäymistä, liikuttaa ja synnyttää yhteisöjä, on mielestäni todella loistavaa pelikehitystä ja ajattelemista. Minusta on hienoa, että on osattu yhdistää hauskanpitoa, sosiaalisuutta ja liikkumista samaan pakettiin. Pelistä on ollut varmasti paljon hyötyä monille ihmisille ja uskon, että jos peli kehittää itseään samaan malliin, sen suosio jatkuu vielä pitkään.