Pasila on tunnettu harmaana betonikaupunginosana, jota vain lähinnä skeittarit arvostavat. Nyt asialle on kuitenkin tulossa muutos katutaiteen avulla.  

Itä-Pasila alkoi muuttua katutaidekaupunginosaksi viime vuoden elokuussa, kun useat kotimaiset ja ulkomaiset taiteiljat jättivät kädenjälkensä sen harmaisiin betonipintoihin.  Itä-Pasilan alueelle maalattiin noin 20 teosta. Mutta se on vasta alkua, sillä seuraavien vuosien aikana taidetta on tarkoitus tuoda joka vuosi lisää. Taide levittäytyy Pasilan keskeisimmille paikoille siltoihin, seinille, portaikkoihin ja kaiteisiin.

”Alueella on paljon isoja harmaita pintoja, jotka tekevät siitä vähemmän miellyttävän, mutta toisaalta ne tarjoavat paljon mahdollisuuksia erilaisiin taideteoksiin. Katutaiteen avulla aluetta voidaankin muuttaa paljon positiivisempaan suuntaan. Sen heikkous – harmaat seinät – voidaan kääntää sen vahvuudeksi”, kertoo Jaakko Blomberg projektin takana olevasta Helsinki Urban Art -yhdistyksestä.

Teoksia tehdään muun muassa Kellosillan ja Opastinsillan rakenteisiin, Veturimiehenkadulle, Kasöörikadulle sekä Asemapäällikönkadulle.

Hankkeen pääyhteistyökumppanina toimii EU-maiden kulttuuri-instituuttien verkosto EUNIC Finland, jonka tuella Pasilaan on hankittu ulkomaisia artisteja.

”Taiteilijat ovat olleet myös hyvin kiinnostuneita projektista sen luonteen ja toisaalta Suomen eksoottisuuden takia”, Blomberg sanoo.

Ulkomaisten taiteilijoiden joukossa ovat muun muassa itävaltalais-ranskalainen duo Jana & JS, Viron Banksyksikin nimetty Edward von Lõngus sekä saksalainen Guido Zimmermann. Jokaisella on oma tyylinsä, joka tuo haluttua erilaisuutta Pasilan katukuvaan.

”Taiteilijoille annetaan aika vapaat kädet, mutta voimme esittää heille toiveita. Teokset ja taiteilijat kuitenkin kuratoidaan tarkasti ja tarkoituksena on, että jokainen alueen teos tuo jotain uutta Helsingin ja Pasilan katutaidekenttään”, Blomberg kuvailee.

”Mietimme myös tarkkaan, mikä taiteilija sopii mihinkin paikkaan ja että lähekkäin olevat teokset sopivat yhteen”, hän jatkaa.

Pasilan katutaidekaupunginosan maalaaminen saa jatkoa touko-kesäkuussa 2018, ja siitä on tarkoitus luoda monivuotinen kokonaisuus, joka kasvaa vuosi vuodelta. Blombergilla on vahva visio siitä, miltä hän haluaa Pasilan näyttävän kymmenen vuoden kuluttua.

”Toivottavasti Pasila on kansainvälisesti tunnettu katutaidekaupunginosa, jossa taidetta on paljon eri puolilla ja myös sisätiloissa. Osa seinistä on siinä vaiheessa jo maalattu muutamaankin kertaan. Taiteesta on tullut oleellinen osa kaupunginosan identiteettiä, ja sitä tullaan katsomaan kauempaakin.”

 

 Kansa tykkää

Myös ohikulkijat näyttävät pitävän Pasilan uudesta ilmeestä.

”Kyllähän nämä harmaat betoniseinät voittavat. Vaikka en ole mikään taiteen ystävä, niin onhan nämä hienoja tekeleitä”, sanoo Pasilassa työskentelevä Joonas.

Mervi on Joonaksen kanssa samaa mieltä, mutta yksi asia häntä huolestuttaa.

”Toivottavasti kukaan ei tule tuhrimaan teoksia. Todella mukava nähdä, että Pasilasta tulee viihtyisämpi paikka asua.”

 

Teksti ja kuvat: Joose Koskiranta