Uuden ajan kirjastoksi luonnehdittu Oodi tarjoaa kävijöille runsaasti mahdollisuuksia tekemiseen. Maailmallakin huomiota herättänyt keskustakirjasto on ennen kaikkea kohtaamispaikka. 

Kello on minuutin yli kymmenen lauantaiaamuna. Useat ihmisryppäät kävelevät päämäärätietoisesti sisään Helsingin keskustakirjasto Oodiin. Monet pysähtyvät pääoven eteen ottamaan kuvia. Sekä turistit että paikalliset ovat silminnähden vaikuttuneita.

Lapsiperheet löytävät ylätasanteen ja sinne viettävät lattiat. Otto (3) on hauskuuttunut maan vinosta muodosta. Äiti Inka (30) seuraa lasten juoksua sivusta, ja kertoo ensivaikutelman kirjastosta olevan mahtava.

“Nyt kun tämän näkee: Helsinki on kaivannut tällaista paikkaa. Tänne tulisi mielellään lasten kanssa, kuten yksinkin. Jos on luppoaikaa, voi tulla hengailemaan, eikä tarvitse maksaa mitään. Vessat ovat käytettävissä, lapsen kanssa on erittäin helppoa. Lapselle löytyy tilaa juosta turvallisesti ympäriinsä”, äiti kommentoi hymyillen.                                                                                

Inka (30) ja Otto (3) tulivat Oodiin lauantaina heti ovien auettua. Kuva: Oona Mattila

Keskustakirjasto on nähtävyys, mutta monelle jo arkea. Kuva: Oona Mattila

 

Marja-Terttu Korpela (62) ja Hannu Mäkinen (62) istuvat ylätasanteella mykistyneen oloisina.

”Eikös mielipiteemme näy naamasta?” Pariskunta istuu hiljaa näkemäänsä mittaillen. ”Aivan mykistävän hieno”, Hannu Mäkinen täydentää. ”Seinäjoen Apila-kirjasto mahtuisi tämän sisään monta kertaa”, miettii Marja-Terttu Korpela. Korpela ja Mäkinen ovat tulleet viikonlopuksi Seinäjoelta Helsinkiin tarkastamaan uutuudet Oodin, kuten myös taidemuseo Amos Rexin. Puolen tunnin aukiolon jälkeen aamun hiljaisuus on muuttunut kirjastossa kevyeksi puheen sorinaksi.

Ensimmäisen aukiolotunnin aikana kahvila on jo täynnä. Nautiskelijoita löytyy ikään ja kansallisuuteen katsomatta. Moni on löytänyt kahvilasta myös työskentelypaikan. Naapuripöydässä todetaan, ettei kahvia ole koskaan joutunut jonottamaan näin pitkään.

Marja-Terttu Korpela (62) ja Hannu Mäkinen (62) vaikuttuivat Oodista. Kuva: Oona Mattila

Tabletit ovat lainattavissa kirjastossa. Kuva: Oona Mattila

Kauppatieteiden opiskelija Elias (25) ja arkkitehtuurin opiskelija Emmi (26) ovat löytäneet kolmannen kerroksen suuren näköalaikkunan. Emmi harkitsee mielipidettään arkkitehtuurista pitkään. “Rakennus on miellyttävä. Yläkerrassa on mukava akustiikka. Suureksi osaksi sen takia täällä on mukava tunnelma. Myös näköalat ovat hienot”, opiskelija miettii. Elias on tullut näyttämään Oodia Emmille. “Tila on stimuloiva. Voisi luulla, että täällä saisi aikaan asioita”, Elias pohtii. “Keksisi parempia ajatuksia”, Emmi lisää.

Opiskelijat eivät tiedä, tulisiko 3D-tulostimille käyttöä. “Ehkä jopa enemmän muut, kuin luovan alan ammattilaiset voisivat innostua luovuudesta täällä. Kokeilu rajoittuu muualla niille, keillä on pääsy esimerkiksi opiskelun piirissä kyseisille laitteille. Tämä on ensimmäisiä julkisia tiloja, missä on mahdollisuus kokeilla”, Elias sanoo.

“Näkisin tämän ennemmin ryhmätyöhön tai ajelehtimiseen sopivana paikkana, kuin ajattelutyöpaikkana – sellaisena, että pitäisi keskittyä kirjoittamiseen tai muuhun”, miettii Emmi.

Elias (25) ja Emmi (26) viihtyvät kolmannessa kerroksessa. Kuva: Oona Mattila

Miikka Koskinen (30) on innostunut pianoharrastuksesta uudelleen. Kuva: Oona Mattila.

Täyden Oodin hyllyjen välissä on lasten hippaleikki, sekä Miikka Koskinen (30).

“Luin lehdestä, että Oodissa on Helsingin kirjastojen paras nuottikokoelma. Hyvältä vaikuttaa”, Koskinen kommentoi näkemäänsä. “Soitin nuorena peruskouluiässä monta vuotta, jonka jälkeen lopetin noin 15 vuodeksi. Nyt olen taas aloittanut uudestaan”. Oodissa toista kertaa oleva mies aikoo tarkastaa seuraavaksi toisen kerroksen, joka aukesi vasta kaksi viikkoa sitten.

Kaupunkiverstaaksi ristitty toinen kerros pitää sisällään muun muassa työtiloja, 3D-tulostimia, vinyylileikkurin ja ompelukoneita. Kirjastonhoitaja auttaa Seija Savolaista (57) ompelukoneen neulan vaihdossa. “Thanks man”, Savolainen kiittää rennon jutustelun päätteeksi.

Nainen kävi Oodissa ensimmäistä kertaa edeltävänä päivänä ystävättäriensä seurassa. Aikaa kului kirjastossa nelisen tuntia. “Perustimme ystävättärieni kanssa Oodi Itselle -nimisen ryhmän. Kokoonnumme keskikerroksen pienissä huoneissa aina, kun yksi meistä tulee Brysselistä Suomeen käymään.”

Tänään Savolainen päätti ommella takkiinsa vetoketjun. Kaikkea ei tarvitse osata etukäteen. “Yhdeltä rouvalta kysyin, osaisiko hän vaihtaa vetoketjujalan. Hän osasi sen vaihtaa. Toinen rouva tiesi, millä tavalla laitetaan nuppineulat, kun ruvetaan vetoketjua ompelemaan”, Savolainen kertoo työskentelyn ohessa.

“Kotona olisin itsekseni ompelemassa. Tämä on paljon hauskempaa. Ihmiset pysähtyvät kyselemään, mitä teen. Täällä tutustuu ihmisiin.”

Seija Savolainen (57) viihtyy kaupunkiverstaassa. Kuva: Oona Mattila

Kirjaston ensimmäisessä kerroksessa voi palauttaa lainakirjoja. Kuva: Oona Mattila

Keskustakirjasto Oodi avattiin 5.12.2018. Kirjasto sijaitsee Helsingin Kansalaistorilla osoitteessa Töölönlahdenkatu 4.