Suoratoistopalvelu Disney+ on herättänyt keskustelua etenkin nuorten aikuisten keskuudessa nostalgia-arvon takia. Millaisia vaikutuksia nostalgialla on ihmisten mielialaan?

On 2000-luvun alku ja istun kerrossängyn alapunkassa veljeni kanssa. Juomme limsaa pulloista, joka on tehty kovasta muovista ja VHS-kasetilta pyörii Mestarietsivä Basil-hiiri tai Bernard ja Bianca.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin tuo hetki tuntuu rauhalliselta ja kodikkaalta. Muisto on jopa jollain tapaa taianomainen.

Tavoitan melkein samanlaisen tunteen darraisena iltana vuonna 2020. Tunteeseen kuuluu sama taika, mutta myös ristiriitaista surua ja ikävää.

Tämä kaikille tuttu kaiho on nostalgia, jota en tiennyt kaipaavani. Disney+:n tilaaminen avasi samaan aikaan monille milleniaali- ja x-sukupolven edustajille oven muistoihin.

On tutkittu, että nostalgian tunteella on positiivinen vaikutus ihmiseen. Se nostaa mielialaa ja voi jopa kohentaa mielenterveyttä. Psykologi Constantine Sedikides teki vuonna 2015 tutkimusta Southamptonin yliopistossa nostalgian vaikutuksista mieleen.

Tutkimustulosten mukaan siihen osallistuneet tunsivat olevansa enemmän sinut itsensä kanssa sillä hetkellä ja heti sen jälkeen, kun heille esimerkiksi soitettiin nostalgista musiikkia.

Nostalgian tunnetta voi kokea monin eri tavoin. Kuva: Michal Jarmoluk Pixabaystä

Keskustelu Disney+ -suoratoistopalvelun ympärillä on nuorten aikuisten keskuudessa tuntunut koskevan juuri nostalgiaa. Koronapandemian nostaessa päätään julkaistaan palvelu, joka sisältää positiivisen kaihon ympäröimiä muistoja. Voiko nostalginen tunne oikeasti tuoda apua pandemian tuomiin lisääntyneisiin nuorten mielenterveysongelmiin?

Sedikidesin tutkimuksessa todistettiin, että nostalgia voi hetkellisesti parantaa yksilön oloa. Kokemus nostalgiasta voi tutkimuksen mukaan joskus helpottaa elämänmuutoksissa, koska ihminen tuntee sen myötä itsensä vakaammaksi.

Toisaalta nostalgia voi olla myös haitallista, mikäli ihminen romantisoi mennyttä liikaa ja kokee tyytymättömyyttä nykyaikaan. Sitä voi kuitenkin käyttää työkaluna eteenpäin pääsemiseen, tai ainakin hetkelliseen onnen tunteen kokemiseen.

Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan on monia tapoja, joilla ihmiset kokevat nostalgiaa. Valokuvat, musiikki, ruoka, hajut ja tällä hetkellä ainakin omalle lähipiirilleni Disney+. Nostalgiasta on tutkimuksen mukaan hyötyä stressaavissa tilanteissa.

Ei ole varmaa tuoko lapsuuden lempielokuvan katsominen pitkäaikaista nostatusta mielialaan. Voin kuitenkin varmentaa, että oli sitten kyse valokuva-albumin selaamisesta tai teini-iän lempibiisistä, darraiseen sunnuntaihin nostalgia tuo lohtua.