Viime vuosina on ollut puhetta psykedeelirenessanssista. Näiden huumausaineiden hyväksyntä on kasvanut ja sen kautta monessa maassa on päästy tutkimaan mahdollisia lääkinnällisiä hyötyjä. Miksi juuri psykedeeleistä on tullut seuraava mahdollinen lääkeainekohde?

Historiassa huumausaineita on käytetty lääkkeinä tietämättä niiden huonoista sivuvaikutuksista. Esimerkiksi 1884 kokaiinia käytettiin silmän puudutukseen leikkauksissa. Psykedeelit, kuten LSD 1940-luvulta sekä psilosybiini 1955-luvulta lähtien, nousivat kuuluisuuteen 1960–1970-luvulla länsimaissa. Jo tuolloin tutkittiin psykedeelien mahdollista hyötyä mielenterveyshäiriöiden hoidossa, mutta 1970-luvun aikana psykedeelit luokiteltiin laittomiksi aineiksi ja kaikki mahdolliset tutkimukset lopetettiin. 1900–2000 luvun aikana huumausaineista hiljalleen tehtiin laittomia.

Kauhutarinat, uutisointi ja huumeiden laittomuus on antanut kaikille huumeille pahamaineisen leiman. Kaikenlainen huumeiden käyttö on kuitenkin yleistynyt vuosi vuodelta. Pääsääntöisesti valtiot haluavat pitää nämä aineet laittomina, mutta psykedeelit ovat hiljalleen murtaneet tätä näkemystä tieteen kautta.

“Voidaan tosiaan puhua tämmöisestä uudesta tulemisesta tai renessanssista, mitä tulee psykedeeleihin liittyvään tieteelliseen tutkimukseen”

Samuli Kangaslampi, kliinisen psykologian yliopistonlehtori Tampereen yliopistolla sekä tutkijatohtori Maastrichtin yliopiston neuropsykologian ja psykofarmakologian laitoksella.

Vuosituhannen vaihtuessa psykedeelien tutkiminen aloitettiin hiljalleen uudestaan. Samuli Kangaslampi näkee syynä tähän aikaisemmat positiiviset tulokset tutkimuksista sekä ihmisten kokemukset psykedeeleistä.

“Miksi ylipäätään tutkitaan, se osittain liittyy siihen historiaan, on saatu hyviä tuloksia jo sieltä vuosikymmeniä sitten. Mut tietysti myös on paljon anekdootteja, yksittäisiä kertomuksia ihmisiltä tutkimus kentän ja lääketieteen ulkopuolelta. Yksittäiset ihmiset on kokenut jotenkin psykedeeliset kokemukset hyvin tervehdyttäviksi tai isoiksi kääntökohdiksi elämässään.”

Tutkimusten määrä psykedeelien käytöstä mielenterveyslääkkeenä on kasvanut nopeasti viime vuosina. ”Tutkimuskenttä on kasvanu, suorastaan räjähtänyt viimeset 5-10 vuotta. Voidaan puhua melkein hypestä.” Samuli kertoo.

Yhä useampi biotekniikan yhtiö, yhtenä suurimpana Atai Life Sciences, on nähnyt potentiaalin ja aloittanut tutkimukset erilaisten lääkkeiden luomiseen psykedeeleistä. Suomen kansalaisiakin on mukana tutkimuksessa psilosybiiniavusteisen terapian hyödystä alkoholiriippuvuutta vastaan. Tutkimusta johtaa kanadalainen yhtiö, Clairvoyant.

Yksi mahdollinen syy tutkimuksiin on nykyisien hoitojen ongelmat. Nykyiset lääkkeet ovat hyödyllisiä, mutta monessa, esimerkiksi masennuksen hoidossa käytettävissä SSRI-lääkkeissä, on ongelmallisiksi todettuja sivuvaikutuksia.

“[SSRI-lääkkeet] on niitä mitä eniten masennuksessa käytetään. Niillä on osotettu tutkimuksissa, että niistä on keskimäärin hyötyä, joillekin ihmiselle paljon, joillekin aika vähän. Mutta ne on aika ongelmallisia sivuvaikutuksensa osalta” Samuli mainitsee.

”Ne ei ole hirveen hyviä lääkkeitä pakko sanoo keskimäärin. Joillekin on tosi hyödyllisiä.”

Samuli Kangaslampi tuo esiin, kuinka psykedeelien avulla voi kehittyä erilainen hoitomuoto, jossa hoitoa tarjottaisiin harvemmin, mutta sen vaikutus olisi paljon pidempiaikainen. “Se on aika erilainen ajatus, että psykedeelihoitoa tarjottais kerran puolessa vuodessa tai vuodessa. Jos sen vaikutukset jatkuisi monta kuukautta sen jälkeen, niinkun nyt näyttää näissä alustavissa tutkimuksissa, silloin se vois syrjäyttää tämmösiä joka päivä otettavia masennuslääkkeitä, joilla on kuitenkin näitä ikäviä sivuvaikutuksia.”

“Eikä se mitenkään mahdotonta ole, kyl mä pidän sitä ihan mahdollisena, että viiden vuoden päästä, vaikka psilosybiini avusteista hoitoa on saatavilla joissain yliopistosairaaloissa Suomessa niille joille muu ei auta.”

Psilosybiiniavusteinen terapia masennuksen hoitoon on edistynyt maailmanlaajuisesti jo viimeiseen vaiheeseen tutkimuksissa. Tässä vaiheessa isoilla ihmismäärillä tehdään hoidon vaikuttavuustutkimuksia. Testien perusteella tiedämme, voidaanko psilosybiiniavusteista terapiaa harjoittaa tulevaisuudessa.

“Sadoilla ihmisillä useessa eri maissa pyritään tutkimaan, onko psilosybiinin hoidosta hyötyä masennuksen kohdalla. Tulokset on hyviä, näyttää sen verran hyviltä, että ehkä voi jo pitää todennäköisenä, että psilosybiinihoito masennukseen tullaan ehkä hyväksymään viiden vuoden sisällä, Yhdysvalloissa ainakin ja sen jälkeen Euroopassa. Ei se ihan varmaa vielä ole, viimeisten tutkimusten pitää olla hyviä.”

Samuli näkee tämän mahdolliseksi myös Suomessa.

“Eikä se mitenkään mahdotonta ole, kyl mä pidän sitä ihan mahdollisena, että viiden vuoden päästä, vaikka psilosybiini avusteista hoitoa on saatavilla joissain yliopistosairaaloissa Suomessa niille joille muu ei auta.”

Samu Puustelli