Viipurin Koirat Ry varautuu avustus- ja adoptiotoimintaan myös Venäjän ulkopuolella. Yhdistyksen puheenjohtaja Aino Arjas; “Jos avustustyö Venäjällä muuttuu täysin mahdottomaksi, etsimme yhdistykselle uuden avustuskohteen.”
-Sodan alkamisen jälkeen lopetimme aktiivisen varainkeruun useaksi kuukaudeksi, sillä ihmisten ajatukset olivat Ukrainassa eikä varojen kerääminen Venäjälle tuntunut sopivalta. Lopulta sitä oli kuitenkin pakko jatkaa. Onneksi omat tukijamme eivät hylänneet meitä ja ajattelevat kuten mekin: koirat ovat syyttömiä ja on väärin, jos ne joutuvat kärsimään tilanteesta, toiminnanjohtaja Aino Arjas kuvailee.
Viipurin Koirat Ry on vuonna 2006 perustettu yhdistys, joka pyrkii vähentämään kodittomien koirien määrää. Yhdistys auttaa tukemalla Viipurin seudun löytökoiratarhoja ja sterilointitoimintaa. Merkittävä osa työstä on kodittomille koirille pysyvien kotien etsintä Suomesta.
Viipurin seudun löytökoiratarhoilla on aina riittänyt tungosta kodittomista koirista. Nyt vapaille tarhapaikoille olisi suurempaa kysyntäää, sillä avunpyyntöjä tulee myös ihmisiltä, jotka pakenevat maasta tai joutuvat rintamalle. Tilaa niiden vastaanottamiselle ei ole, ja hintojen noustessa ruoan saanti vaikeutuu entisestään.
-13 kg säkki edullista koiranruokaa maksoi vuosi sitten 1035 rub. Nyt sama säkki maksaa 1380 rub. Hinta on siis noussut 33,3 %, mutta ruplan kurssin muutos tekee kasvusta meille vielä suuremman, Arjas kertoo.
“Maksuliikenteen järjestäminen on entistä haastavampaa, kun käytännössä kaikki suomalaiset pankit ovat lakanneet välittämästä rahaa Venäjälle.”
Viipurin Koirat ry halusi mahdollistaa eläinsuojelutyön jatkumisen myös tilanteessa, jossa toiminta Venäjällä muuttuisi täysin mahdottomaksi Ukrainan sotaan liittyvien pakotteiden, vastapakotteiden, lakimuutosten tai muiden haasteiden vuoksi.
-Pelkäämme myös sitä, että lahjoitukset vähenevät, että ihmisillä ei ole enää pian varaa lahjoittaa ja että yhä harvempi haluaa lahjoittaa toimintaan, joka suuntautuu Venäjälle, Arjas jatkaa.
Avustuskohteet sijaitsevat tällä hetkellä Viipurissa, joka on yhdistyksen ainoa toiminta-alue. Yhdistyksen sääntöihin on kirjattu muutos, joka mahdollistaa toiminnan Venäjää laajemmalla alueella.
“Pelkäämme kovasti jäävän ilman apuanne ja tukeanne”
Huhtikuussa 2021 julkaistulla videolla nähdään eläinlääkäri Snezhannan avunpyyntöterveiset Dom Hvostikovin tarhalta. Snezhanna johtaa tarhaa ja pelkää, ettei huostassa olevia koiria pystytä ruokkimaan, mikäli ihmisten antama apu ja tuki vähenee huomattavasti. Huhtikuussa tarhalla oli 270 koiraa ja ruokaa kului yli tonni viikossa.
-Tarhat toimivat sen oletuksen varassa, että noin 20-25 koiraa saa kuukausittain kodin Suomesta. Jos näin ei käykään ruoka ja tilat loppuvat nopeasti, joka johtaa irtokoirapopulaatioiden kasvuun. Sillä on vaikutusta koko yhteiskuntaan, Arjas kertoo.
Jos toiminta Venäjällä muuttuu mahdottomaksi, Viipurin Koirat ry haluaa jatkaa kodittomien koirien auttamista muualla Euroopassa.
-Kesän vuosikokouksessa hyväksyttiin sääntömuutos, jonka myötä avustuskohde ei ole enää tiukasti rajattu Viipurin seudulle. Toimivaa yhdistystä ei tarvitse lopettaa ja aktiivien osaamista heittää hukkaan, jos nykyisen kaltainen toiminta muuttuu täysin mahdottomaksi, Arjas jatkaa.
Ruoka- ja lääke kuljetuksista on suuri hyöty tarhoilla eläville koirille. Ilman tarvittavaa ravintoa ja lääkityksiä tarhalla kasvaville pennuille voi syntyä kehitysongelmia joka taas vaikeuttaa kodin löytämistä. Avunannolla voi siis vaikuttaa suuresti kodittomien koirien tulevaisuuteen.
Miten yhdistystä voi tukea kodittomien koirien auttamisessa?
-Lahjoittamalla rahaa, koiratarvikkeita tai tavaraa myytäväksi huutokaupoissa, myyjäisissä tai kirpputoreilla. Kommentoimalla ja jakamalla päivityksiä. Kertomalla toiminnasta omassa lähipiirissä, adoptoimalla ja toimimalla kotihoitajana. Ehdottamalla yhdistykselle yritysyhteistyötä esimerkiksi somenäkyvyyttä vastaan, Arjas vastaa.
Viipurin Koirat Ry sai vuoden neljännessä koirakuljetuksessa rekallisen matkalaisia Suomen puolelle perjantaina 7.10. Kuljetuksessa saapui 25 koiraa joista 9 meni uusiin koteihin ja loput pääsivät hoitopaikkoihin. Vapaaehtoinen kotihoito auttaa koiria löytämään loppuelämän kotiehdokkaita, sillä ehdokkaat pääsevät tutustumaan koiriin etukäteen kotihoitopaikoissa.
Julia Laitinen