Ekologisuus ja eettisyys ovat vaatealan nousevia trendejä. Suomessa alalla toimivia yrityksiä on toistaiseksi vielä vähän. Paula Kasurinen perusti kolme vuotta sitten oman vaatemerkin, jossa yhdistyvät vastuullisuus, värikkäät printit ja ripaus luovaa hulluutta.

Paula Kasurinen

Kaikki Poola Katarynan tuotteet on valmistettu eettisesti.

Etu-Töölössä, biljardisali Ritzin viereisen kerrostalon sisäpihalla aukeaa ovi taloyhtiön kellaritiloihin. Paula Kasurinen avaa työhuoneensa oven: ”Rohkeasti vain peremmälle!”

Paula Kasurinen, 30, valmistui vuonna 2010 Metropolia AMK:sta vaatesuunnittelijaksi ja muotoilijaksi. Vaikka Paula ei koskaan uskonutkaan ryhtyvänsä yrittäjäksi, on hänellä ollut nyt reilun kolmen vuoden ajan oma vaatemerkki. Kiinnostus vaatteisiin ja muotiin heräsi lukion jälkeen työpajalta.

”Harjoittelin Sinisellä Verstaalla teatteripukusuunnittelua. Sieltä se varmuus omaan osaamiseen alun perin lähti. Sittemmin opiskelujen myötä oma tyyli ja tapa tehdä asioita ovat selkiytyneet entisestään,” Kasurinen kertoo.

Huoneessa soi Radio Helsinki. Hyllyt ovat pullollaan kankaita ja seinien ilmoitustauluille on kiinnitetty mitä mielikuvituksellisempia piirroksia. Osan rekeissä roikkuvista vaatteista ja asusteista tunnistaa nähneensä esimerkiksi Anna Abreun, Anna Erikssonin ja MIAU-yhtyeen esiintyjien päällä.

Oppia eettisyydestä ulkomailta

Kasurinen on käynyt hakemassa oppia ja inspiraatiota töihinsä Lontoosta. Vaikka eettisyys ja ekologisuus ovat nousussa olevia trendejä, Suomessa ei ole vielä montaa eettiseen vaatetukseen keskittyvää yritystä.

”Halusin tietää enemmän vastuullisesta vaatetuotannosta, joten jäin vaihto-opintojen jälkeen harjoitteluun People Tree Limited -nimiseen yritykseen. Yritys on yksi vastuullisen vaateteollisuuden pioneereista.”

Näinä aikoina syntyi myös oma vaatemerkki ’Poola Kataryna’, jonka nimi löytyi englantilaisten tavasta ääntää suunnittelijan nimi.

”Tuotteille alkoi löytyä vähitellen kiinnostusta, joten päätin perustaa oman toiminimen. Tällä hetkellä työskentelen harjoittelijoita lukuun ottamatta yksin, joten olen samanaikaisesti suunnittelija, markkinoija sekä myyjä!”

Se, että vaate on valmistettu eettisesti alusta loppuun saakka, on Kasuriselle itseisarvo. Kaikki Poola Katarynan tuotteet on valmistettu ylijäämästä tai sertifioidusta materiaalista. Esimerkiksi koruissa käytetty puu on suomalaista ja leikataan punavuorelaisella Laser Cut Studiolla.

Panosta lähituotettuun!

Vastuullisuuden lisäksi printit ovat Kasuriselle tärkeitä. Omiksi esikuvikseen hän mainitsee Marimekon ja Ivana Helsingin kuosit.

”Suomesta löytyy paljon printtiosaamista. Pidän värikkäistä yhdistelmistä, skandinaavisesta muotoilusta ja ripaudesta hulluutta”, Kasurinen nauraa.

Poola Katarynan kuoseja

Poola Katarynan vaatteissa yhdistyvät mörkökuosit ja raikkaat värit.

Maaliskuussa Kasurinen pääsee esittelemään tuotantoaan muiden suomalaisten suunnittelijoiden kanssa Wienin Modepalast-vaatemessuille. Kasurinen toivoo suomalaisten tukevan enemmän pieniä, suomalaisia vaatemerkkejä.

”Suomalaisten tulisi panostaa lähituotettuun vaatteeseen samalla tavalla kuin lähellä tuotettuun ruokaankin. Näin myös verorahat pysyisivät täällä.”

Tällä hetkellä Kasuriselta on tulossa kevätmallisto, jossa hän yhdistelee raikkaita värejä ja printtejä toisiinsa. Tutuksi tullutta kankaiden örkkimaailmaa nähdään myös Kasurisen tässä mallistossa.

”Kaikki printeissä esiintyvät hahmot ovat tuttujani! Tämä on esimerkiksi kuva yhdestä ystävästäni”, Kasurinen osoittaa hymyillen päällään olevan paidan hellyyttävää, etäisesti karhua muistuttavaa hahmoa.