”Halusin asumaan yksin siksi, että arvostan omaa tilaa ja yksin asumisen vapautta. Solussa olisi myös oma huone, mutta on mukavampaa saada koko asunto itselleen”, kertoo Jessica Kontinaho.

Joka puolella Suomea opiskelija-asunnoista on kiristyvä ja jatkuva kilpailu. Parhaat asunnot hyvällä sijainnilla viedään heti ja niistä pidetään koko opiskelun ajan kiinni. Jonot ovat pahimmillaan vuoden pituisia, etenkin Helsingin seudulla.  

HOAS eli Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö rakennuttaa vuodessa noin 500 uutta asuntoa kampusten läheisyyteen. HOAS ei kuitenkaan ole ainoa opiskelija-asuntosäätiö pääkaupunkiseudulla, sillä esimerkiksi Helsingin yliopiston osakunnat tarjoavat opiskelijoilleen asuntoja kaupungista. Monesti näidenkään säätiöiden asuntotarjonnat eivät ole kummoisia ja asunnot ovat aina täynnä. Tilanne on sama monella muullakin paikkakunnalla ja yhä useampi opiskelija päätyy asumaan yksityiselle vuokranantajalle. Näin on käynyt myös 20-vuotiaalle Jessica Kontinaholle Joensuussa.

”Vaikka opiskelija-asuntoja on tällä hetkellä mukavasti, niin niihin on todella pitkät jonot. Itse asun yksityisellä vuokranantajalla, sillä asunnon saamisessa olisi kestänyt minulle liian kauan. Osa asunnoista on myös aika kaukana keskustasta.”

Kontinaho maksaa 26-neliöisestä yksiöstään 600 euroa kuussa, joka on Joensuun vuokratasoon nähden keskihintainen. Hän perustelee vuokran kohtuullisuutta muun muassa sillä, että asunto on keskustassa ja se on ihan uusi. Asunnosta löytyy myös astianpesukone, jota ei monesta opiskelija-asunnosta löydy.

”600 euroa oli aluksi tosi iso summa rahaa mutta se lohduttaa, että kavereillani on samassa hintaluokassa pyöriviä asuntoja.”

Kontinaho kertoo, että on tyytyväinen nykyiseen asumisratkaisuunsa mutta kertoo olevansa avoin uusille tarjouksille, mikäli sellaista sattuu eteen ilmestymään. 

”Asuntoni sijaitsee lähellä koulua ja on sopivan kokoinen minulle. Vuokran määräkin on kohtuullinen, vaikka sen laskeminenkaan ei haittaisi.”

Joensuussa opiskelija-asunnot ovat Helsinkiä ja muuta pääkaupunkiseutua huomattavasti halvemmat. Yksityinen vuokrataso etenkin kilpailluista yksiöistä on muihin Pohjois-Suomen opiskelijakaupunkeihin nähden todella kova. Joensuun keskustassa pienikin yksiö maksaa helposti 600 euroa. 

”600 euroa oli aluksi tosi iso summa rahaa, mutta se lohduttaa, että kavereillani on samassa hintaluokassa pyöriviä asuntoja.”

Asuntopulaan on yritetty löytää ratkaisua esimerkiksi tarjoamalla paljon soluasuntoja, mutta harvempi opiskelija haluaa asua kämppisten kanssa. Etenkin yksiöistä on huutava pula, vaikka pieniä asuntoja rakennetaankin paljon. Nämä asunnot kuitenkin päätyvät nopeasti asuntosijoittajien kohteeksi ja vuokra niissä on sellainen, jota opiskelija ei pysty maksamaan vaivatta.

Opiskelijat arvostavat yksinelämistä enemmän kuin kämppiselämää. Opiskelijoiden mielestä soluasumisen ongelmia ovat erityisesti erilaiset elämänrytmit ja elämäntilanteet, vieraat, metelöinti ja siivoaminen. Soluasuminen voi olla hyvä ratkaisu monelle äkilliseen asunnontarpeeseen, mutta moni haluaa asumaan yksin niin pian kuin mahdollista. 

Tulevaisuuden asuntotilannetta ei ole mahdollista ennustaa. Moni opiskelija kuitenkin pelkää menettävänsä mahdollisuuden asua yksin tai jäävänsä kokonaan asunnottomiksi, mikäli leikkaukset asumistukeen toteutuvat.

Sonja Klemetti