Stairway to heaven, Smoke on the water ja Sweet child of mine ovat varmasti kaikille tuttuja klassikkobiisejä. Nämä ovat usein ensimmäisiä kappaleita, joita aloittelevat kitaratiluttelijat harjoittelevat. Mutta saako niitä soittaa ihan missä vaan?

Älä soita paranoidia

 

Aloittelevat kitaristit harjoittelevat usein tiettyjä rockin klassikkobiisejä soittouriensa alkutaipaleella. Kitaramaailmaan uppoutumiseen kuuluu olennaisena osana musiikkiliikkeissä vaeltelu ja juuri niiden hienojen kitaroiden ja vahvistimien testailu, joihin ei itsellä ikinä olisi varaa. Kun sen Fenderin ”kirveen” tuikkaa ensimmäistä kertaa Marshallin JCM-800:n nuppiin kiinni, niin kyllähän joku helppo riffi pitää olla tiedossa.

Helsingin Kaisaniemessä sijaitsevassa Fazer Musiikissa työskentelevä soitinmyyjä Janne Koski kertoo, miten hän reagoi kuullessaan ”kielletyn biisin” ja mitä biisejä musiikkiliikkeessä kuulee liiankin usein.

 

[soundcloud]https://soundcloud.com/olli-aimola/kielletyt-biisit-taajuus[/soundcloud]

Artikkelikuva: Loup Dargent