Timo Lassy aloitti saksofonistin uransa rivimuusikkona eri jazz-yhtyeissä. Nyt Lassy on ohjastanut omaa sooloyhtyettänsä jo lähes vuosikymmenen ajan niin Suomessa kuin ympäri maailmaa. Saksofonistin lisäksi Lassya voi pitää myös yhtyeensä nokkamiehenä ­– tai illan isäntänä, kuten hän itse toteaa.

lassytimo_jp

”Illan isännän rooli istuu minulle hyvin. Sitä on vuosien varrella tullut treenattua aika paljon. Kun yhtyeeni oli vielä uusi, yhtyeen keulakuvana oleminen jännitti aika paljon. Minusta ainakin tuntuu siltä, että nykyään on aika helppo lähteä esiintymään keikalle”, Lassy kertoo varman oloisesti.

Lassy on omasta mielestään ulospäinsuuntautunut jazzari, ja hän myös nauttii live-esiintymisestä erittäin paljon. Jazz on Lassyn mukaan tarkoitettu nautittavaksi elävänä.

”Elävälle yleisölle esiintyminen on tämän työn suola. Jazz perustuu pitkälti vuorovaikutukseen ja siihen, mitä lavalla tapahtuu. Onkohan edes olemassa muunlaista jazzia kuin elävää jazzia?” Lassy kysyy.

Jazz-yhtyeen soittajia pidetään usein etäisinä, koska he ovat niin keskittyneitä pelkkään soittamiseen. Lassy pyrkii omalla esiintymisellään muuttamaan tätä leimaa. ”Kun joskus sanoo jotain keikan aikana yleisölle, se rentouttaa usein tilannetta niin lavalla kuin myös yleisön joukossa”, Lassy sanoo. 

Lassy on päässyt urallaan kiertämään myös ympäri maailmaa, ja hänellä onkin takanaan lukuisia keikkoja ulkomailla. Kaikista mielekkäimmät muistot Lassylla jäävät usein mieleen kansainvälisiltä keikoilta. Muiden maiden ihmiset eivät yleensä tiedä, mitä suomalaiselta jazzarilta voi odottaa.  Yleisö ei tunne yhtyettä eikä yhtye yleisöä. Näistä aineksista rakentuu Lassyn mukaan keikkakokemus, joka antaa molemmille osapuolille erittäin paljon.

Timo Lassy Band esiintyy Suomessa pääosin pääkaupunkiseudulla. Vaikka kysyntää on Lassyn mukaan muuallekin Suomeen, eniten tilausta yhtyeen jazzille on kuitenkin pääkaupungin lähiympäristössä – kuten Lassy itse täsmentää, Suomen jazzin ykköskaupungissa eli Helsingissä. ”Vaikka olenkin soittanut Helsingissä niin monta kertaa, Helsingin-keikat jännittävät silti eniten. Yhtyeellemme on kertynyt kantayleisöä aika paljon. Joka kerta pitää ylittää yleisön odotukset. Silloin saatan joskus sortua yliyrittämiseen”, Lassy tunnustaa.

Kuinka Timo Lassy valmistautuu keikkaan? Lassy kertoo treenaavansa yhtyeensä kanssa erittäin harvoin itse keikkapäivänä. Oma rauha ja aika ovat silloin etusijalla. ”Jos joutuu ennen konserttia tekemään monia eri asioita, se näkyy suoraan keikan laadussa. Keskittyminen saattaa herpaantua helpommin.”

”Rauhoittuminen ennen keikkaa on kuitenkin joskus hankalaa; soundcheckejä pitäisi tehdä, suunnitella biisilista ja vaikka mitä muuta. Aika menee silloin yllättävän nopeasti ja keikka kolkuttaakin jo ovella”, Lassy kertoo.

Viime vuoden lopulla julkaistiin Timo Lassy Bandin viimeisin albumi Live With Lassy, joka on nimensä mukaisesti livejulkaisu.  Live With Lassy äänitettiin helsinkiläisen kulttuurikompleksi Andorran yhteydessä sijaitsevassa klubi Dubrovnikissa – kolmena loppuunmyytynä keikkailtana. Levy onnistuu välittämään yhtyeen virtuoosimaisen soitannan ja keikkatunnelmat perinteistä livealbumia realistisemmin, sillä levy äänitettiin Timo Lassylta salaa. Ja sen kuulee – vain hyvällä tavalla.

Mieluisinta keikkapaikkaa kysyttäessä Lassy vaikeroi. Hän mainitsee pitävänsä isoista klubeista, mutta palaa lopulta uusimman albuminsa synnyinpaikalle. ”Dubrovnik  on minulle rakas paikka. Sieltä on paljon hyviä muistoja. Toivoisinkin, että pääsisin soittamaan Dubrovnikissa vaikka kerran vuodessa”, Lassy toivoo.

Tulevaisuudessa häämöttää Lassyn mukaan uusi levy, jonka hän uskoo olevan saatavilla ensi keväänä. Pidemmällä tähtäimellä hän haluaa kansainvälistää uraansa, sillä matkailu on lähellä hänen sydäntään. Vaikka Lassy keikkaileekin pääosin Suomessa, Suomi on hänen mielestään liian pieni maa jazzille. Siitä huolimatta saksofonisti ei halua jättää Suomea kokonaan. ”Tällä hetkellä keikkojen eteen täytyy taistella aika paljon. Toivoisin, että tulevaisuudessa musiikkiani tunnettaisiin entistä enemmän Suomen rajojen ulkopuolella. Se on suuri haaveeni. Uskoisin, että musiikissani on potentiaalia. Sen täytyisi vaan päätyä vielä enemmän oikeiden ihmisten haltuun”, Lassy lopettaa mietteliäänä.

 

Timo Lassy Bandin mukaansatempaavasta soitosta voi nauttia tänä kesänä myös Ruisrockissa 5.7.2014.