Gasellien Hätä-Miikka rikkoo genrerajoja uudella soolollaan. Pohjois-Helsingistä suuremman yleisön tietoisuuteen ponnistaneen rap-yhtye Gasellien Hätä-Miikka julkaisee ensimmäisen soololevynsä tänä vuonna. Monsp Records hip-hop-levy-yhtiö vaihtuu suuria suomalaisnimiä luotsaavaan Johanna Kustannukseen, ja tyylilaji rap vaihtuu ”groovimpaan” suomirockiin.

Vapaa-aikanaan Hätä-Miikka ratsastaa karhulla.

Vapaa-aikanaan Hätä-Miikka ratsastaa karhulla.

Vuonna 1988 Helsingin Savelaan syntyneen Hätä-Miikan musiikillinen tausta on laaja. Ala-asteella muun muassa Apulantaa paljon kuunnellut Miikka kuvailee musiikkia elämänsä henkireiäksi, ja hän onkin ollut paljon mukana erilaisessa yhtyetoiminnassa. Ennen rap-uraa Gaselleissa hän on kunnostautunut muun muassa rock-laulajana sekä kitaristina grindcore-bändissä.

”Koulussa tuli aina naputettua jotain pulpettia, eli sellaisesta Hurriganes-lähtökohdasta homma on itsellä lähtenyt. Kitaratunneillakin tuli nuorempana käytyä, mutta itseopiskelun olen huomannut paljon luontevammaksi tavaksi mulle. Jos joku asia kiinnostaa, niin kyl mä sitä sitten teen.”

Nuorena vauhdikkaana, ”hätäisenä äijänä” tunnettu Miikka ristittiin kavereiden toimesta Hätä-Miikaksi. Lempinimiä on ollut monia. ”Jossain vaiheessa mua kutsuttiin Pastoriksi, mulla oli tapana luoda henkeä.” Vuonna 2011 Hätis on levyttänyt humoristista popmusiikkia myös Zen-Miikka-aliaksella. ”Zen-Miikka-touhu oli oli ainakin alussa vain krapulaläppää. Olin sunnuntaisin jo valmiiks sattunut heräämään bändikaverin pienestä opiskelijakämpästä ja yhdistettiin voimamme ja ruvettiin tekee musaa. Saatiin kokeilla erilaisia musagenrejä ns. turvallisissa olosuhteissa, mitä oltiin aikasemmin pidetty epäilyttävinä tai spedeinä.”

”Nykyään ei ole ihan hirveästi sellaisia genrejä, mitä en ite sulattais, eli on jotenkin laventunut se paletti. Jostain tosi muovisesta poikabändiestetiikasta, mikä joskus epäilytti, saa yllättävän paljon irti. Se on ihan hauskaa.”

Tänä vuonna ensimmäisen soololevyn julkaiseva Hätä-Miikka on yhdessä Gaselli-kollega Musajusan kanssa ottanut rohkeita askelia pois tyypillisestä rap-ilmaisusta suomenkielisen popin ja rockin suuntaan. Uutta, ”groovimpaa” suomenkielistä rock-musiikkia päätettiin lähteä tekemään eräänlaiseksi jatkumoksi Zen-Miikalle. Uudet biisi-ideat ja kitara-aihiot olivat sellaisia, mitä ei Gasellien kontekstissa olisi samalla tavalla voitu toteuttaa. ”Se on nyt itse asiassa se Zen-Miikka-puoli, mikä on päässyt valloilleen. Se on meiningiltään jollain tavalla Gasellien ja Zen-Miikan välimaastossa se uusi sooloileva Hätä-Miikka, sellainen jätkähän mä oon. Gaselleissa mut pystytään pitämään aisoissa, mut on mulla niin lennokas mieli, että haluun aina duunata uutta. Yleensä kun on joku homma kesken, niin on jo seuraavassa ajatukset.”

Uutta levyä on puuhasteltu rentoutuneissa tunnelmissa. Vaikkei levylle olekaan asetettu varsinaisia tavoitteita, on kaavojen ja genrerajojen rikkominen palkitsevaa – ja myös hauskaa.

”Onhan jengi flirttaillut suomenkielisen lauletun rockin ja popin kanssa, mutta en tiedä, onks kukaan tehnyt suoranaisesti näin, että räppäri on ryhtynyt yhtäkkiä ihan Popedaks. Tai Eppu Normaaliks tai jotain. Se selviää sitten, mitä siitä tulee.”

Artisti itse kuvailee uutta musiikkiaan lähiö-suomirockiksi. Yhdessä Musajusan kanssa tuotettava levy julkaistaan Johanna Kustannuksen kautta. Gaselleja julkaisee hip-hop-levy-yhtiö Monsp Records. Suuremman levy-yhtiön myötä myös työskentelytavat ovat muuttuneet. ”Monspilla ollaan voitu Gasellien kanssa toimia tosi vapautuneesti ja omasta aloitteesta. Ja varsinkin kun ollaan tehty omakustanne, on uuden musiikkivideon voinut laittaa YouTubeen, kunhan sen saa itse aikaiseks. Nyt koko prosessi on erilainen.”

Gasellien esikoisjulkaisu oli juurikin omakustanteinen Gasellit EP vuonna 2010. Paria vuotta aiemmin pohjoishelsinkiläinen kaveriporukka sai idean yhteisestä musiikkiharrastuksesta. Hätä-Miikan lisäksi Gasellit muodostuvat Thube Hefneristä, Päkästä sekä tuottaja Musajusasta”Monesti bändihommissa vähän vaihtelee, että miten se porukka siihen muodostuu. Me ollaan aina oltu frendejä ja samanhenkisiä jätkiä. Jossain vaiheessa huomattiin, et ollaan kaikki vähän tyhjän päällä, eikä kellään ollut mitään aktiivisempaa musa tai urheiluharrastusta. Koulutkin alkoi siinä vaiheessa olla käyty. Mietittiin, että ois kingiä tehdä jotain yhdessä, ei silloin ehkä ollut ihan näin ylevät ajatukset. On siistiä, että se on jatkunut ja saanut pitää hyviä frendejä lähellä.”

Sooloilusta huolimatta on Gasellit yhä Hätä-Miikan pääprioriteetti, ja uusi albumikin on jo tekeillä. ”Toi soolohomma on sellaista, mitä tekee jos riittää voimavarat. Nyt esimerkiksi ollaan hiljalleen aloitettu työstämään uutta Gasellit-levyä, mutta välissä on ollut aikaa myös uuden Hätä-Miikan tekemiseen. Kaiken kaikkiaan kuitenkin mielenkiintoinen projekti uusine julkaisijoineen. Gasellit on kuitenkin etusijalla, meillä on homma täysillä käynnissä ja keikkaa koko ajan, että ei pääse unohtamaan sitä hommaa.”