Sairaalaklovnit eivät paranna tai hoida, mutta he tuovat iloa ja helpotusta harmaaseen sairaalan arkeen. Klovnitohtorit saavat lapset hetkeksi unohtamaan sairautensa ja antavat luvan hyvälle mielelle, vapauttavalle naurulle ja hulluttelulle.

Sairaalaklovnit from Taajuus Metropolia on Vimeo.

Sairaalaklovnitoiminta on alkanut Suomessa vuonna 2001, ja tällä hetkellä klovneja on jo neljäkymmentä. Kokeiluluontoisesta toiminnasta on tullut vakituista toimintaa, ja klovnitohtoreita käy tohtorinkierroillaan Suomen jokaisessa yliopistollisessa sairaalassa.

Klovniksi haetaan Sairaalaklovnit ry:n kautta. Koulutukseen kuuluu erilaisia klovnin taitojen opettelua, sairaalassa toimimisen sääntöjä sekä työssäoppimisjakso, jolloin harjoitellaan sairaalaklovnina toimimista yhdessä kokeneen klovnin kanssa. Klovnitohtorien toiminta on sairaaloille maksutonta, ja se toteutetaan kokonaisuudessaan lahjoituksilla ja keräyksillä. Klovnitohtoreiden metodeja ovat improvisaatio, yleinen hölmöily, laulu, musiikki ja taikatemput. Vierailun aikana potilashuoneessa on aina kaksi pöhköä (klovnit) ja yksi tai useampi fiksu (lapsi).

Haastateltavana Mikael Andersson, eli tohtori Hoppson.