Korona-aika on saanut monille asumisasiat ajankohtaisiksi. Joku haluaa pois kaupungista ja toinen downshiftaa muuttamalla pienempään asuntoon. Mikäli uutta kotia on ostamassa, niin isompikin remontti voi tulla tarpeesen. Kokosimme yhteen vinkit asioihin, jotka tulee huomioida asuntoa remontoidessa.  

-Suunnittele työ etukäteen. Aikatauluta työ ja muista väljyys aikataulussa. Muutoksia tulee aina ja niitä on hyvä ennakoida remontin kestoa huomioidessa. Esimerkiksi toimitusajat voivat vaihdella suuresti sesongin mukaan. Tämä on hyvä muistaa vaikkapa keittiön remonttia suunnitellessa.  Osana suunnittelua on myös realistisen budjetin laatiminen. 

-Mieti realistisesti kykysi remontoidessa. Ilman aiempaa kokemusta voi esimerkiksi maalata seiniä tai tehdä saumauksia, mutta haastavimmat asiat kannattaa jättää ammattilaiselle.

– Rahoitusta selvittäessä tulee huomioida myös oikeus kotitalousvähennykseen ja mahdollisiin muihin tukiin. Esimerkiksi vammaisten ja vanhusten asuntojen korjaukseen on saatavilla erillisiä tukia.  

-Mikäli epäilet omaa osaamistasi tai taustatyö ei tuota tulosta, niin käänny asiantuntijan puoleen. Muista myös pyytää tarjoukset useilta urakoitsijoilta tai remontintekijöiltä. Käytä vain luotettavien ammattilaisten palveluksia.  

-Tee aina myös remontista kirjallinen sopimus. Esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta löytyy sopimusmalleja. Älä maksa remontista etukäteen ja muista, että lisätöistä tulee aina sopia erikseen. Sovi myös valmistumisaika aina erikseen.  

-Selvitä ja hanki tarvitsemasi luvat rakennusvalvontaviranomaisilta ja tee ilmoitukset taloyhtiölle. Osaan remontoitavista kohteista tarvitset myös luvat taloyhtiöltä. Esimerkiksi kantavaa seinää ei voi luonnollisesti purkaa.  

-Remontin tilaaja toimii myös työnantaja, jos kotitalous palkkaa remontin tekijän työsuhteeseen. Kotitalous on velvollinen huolehtimaan samoista työnantajamaksuista kuin muut työnantajat.  

Lähde: Kilpailu- ja kuluttajavirasto  

Kuva: Malte Luk