Facebook-ilmoitus 7.1.2015:  “Ovet 19.30. Tulkaa ajoissa kun viimeks joutu käännyttää jengiä ovelta. Tasaraha mukaan. Kunnioittakaa keikkapaikkaa – jättäkää viinat himaan!”

Suvilahden vanhalla tehdasalueella sähkön- ja kaasuntuotanto on vaihtunut kulttuuriin. Sirkusta, työtiloja, kirpputori, festivaaleja… ja pihan perällä graffitein koristeltu vanha valvomorakennus: Oranssin kulttuurikeskus.

Talonvaltausliikkeestä aikanaan lähtenyt Oranssi ry mahdollistaa nuorille tiloja omaehtoiseen kulttuuritoimintaan ja yhteisölliseen asumiseen. ”Oranssi on aloittanut valtaamalla tiloja kaupungilta, mutta Oranssi on myös alusta asti tehnyt yhteistyötä kaupungin kanssa. Valtauksilla on pyritty saamaan neuvotteluyhteys”, kertoo Oranssi ry:n toiminnanjohtaja Aino Toiviainen-Koskinen.

Oranssin tämänhetkisiä tiloja ei kuitenkaan ole tarvinnut vallata. Vanhaan tehdaskiinteistöön Kalasatamassa on saatu pitkä vuokrasopimus, ja sitä on kunnostettu käyttöön talkoolaisten ja urakoitsijoiden voimin. Tiloissa järjestetään paljon klubeja, joiden lisäksi niissä toimii esimerkiksi teatteriryhmiä ja työpajoja, muun muassa Radikaalit ristipistot.

Oranssin toiminnanjohtaja Aino Toiviainen-Koskinen

Oranssin toiminnanjohtaja Aino Toiviainen-Koskinen

Oranssi ry ei ohjaa mitään tiloissaan tapahtuvaa toimintaa, vaan mahdollistaa sen antamalla tiloja tapahtumajärjestäjien käyttöön. Kuka tahansa voi järjestää tapahtuman Oranssilla. Suurin osa ehdotuksista toteutetaan.

 

Ensimmäisille paikalle saapuville on luvattu Foreseenin juliste. Muistelen lämmöllä Suosikin 90-luvun bändipostereita. Vanhan tehdasalueen portailla kolmekymppiset punkkarit juovat hengitys höyryten pussikaljojaan, jotta pääsisivät äkkiä sisään.

 

Oranssin kaikki toiminta on ikärajatonta ja päihteetöntä. Muutama muukin reunaehto on: kaikenlainen syrjintä on pannassa. Oranssi linjaa olevansa poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, mikä tarkoittaa, ettei tiloissa järjestetä minkään tietyn puolueen tai poliittisen ryhmän organisoimaa toimintaa. ”Kaikki saavat tulla, mutta tämä ei ole mikään lähetysseura”, sanoo Toiviainen-Koskinen.

Oranssin portailla 9.1.2015

Oranssin portailla 9.1.2015

Tammikuun yhdeksäs kuluvaa vuotta Oranssilla oli tungosta kuin lähetysseuroissa konsanaan. Levynjulkistuskeikalla ollutta Foreseenia olivat lämmittelemässä Upright, Maailmanloppu ja Armless Children. Kehoituksen mukaan olin paikalla puoli kahdeksalta. Luvattua julistetta en kyllä saanut, mutta sata henkeä vetävä tila myi nopeasti täyteen.

 

Oranssin tapahtumat ovat siis päihteettömiä, ja niin on aina ollut. Toivanen-Koskinen ei aivan ymmärrä, miksi keikkoja katsoessa olisi aina juotava kaljaa. ”Kyllä yleensä ihmiset pystyy menemään esimerkiksi leffaankin ilman että ovat kännissä.” Hän vertaa Oranssin tiloja myös keskustakirjastoon, jonne suunnitellaan paljon erilaisia kulttuuritapahtumia. ”Eikä kukaan kysy, saako siellä kaljaa.”

Armless Children

Armless Children

Kalja on tosiaan viimeisimpänä mielessä, kun illan ensimmäinen esiintyjä, Armless Children, aloittaa settinsä. Bändin live-esiintymisessä on jotain äärimmäisen kiehtovaa: mystistä, eläimellistä, vaarantuntuista. Riivatun oloisen laulajan ääntely muistuttaa etäisesti sanoja. Myös nuorten jyväskyläläisten hardcorebändi Upright näyttää toimivan yleisöön.

Upright

Upright

Valvomon tiloihin toivotaan monipuolista toimintaa, jotta ihmiset mieltäisivät Oranssin muuksikin kuin keikkapaikaksi. Toiviainen-Koskinen ei kuitenkaan halua toivoa mitään tiettyä tai linjata, mitä tapahtumien pitäisi olla. Tapahtumien luonne monipuolistuu väkisinkin niiden määrällisen kasvun myötä. ”Entisissä tiloissa Herttoniemessä oli noin 30 tapahtumapäivää vuodessa, nyt pelkästään loka-joulukuussa oli 66 tapahtumapäivää”, laskee Toiviainen-Koskinen. ”Koska tapahtumanjärjestäjät vastaavat itse markkinoinnista, kaikista tapahtumista ei tieto vain löydä kävijöille asti.”  

 

 Tästä tapahtumasta tieto on totisesti löytänyt perille. Ilta toistaa samaa kaavaa: bändi, vessaan jonotus, pihalla tutiseminen, bändi. Maailmanlopun soitto kulkee totutun tiukasti, ja solisti Jasse viihtyy paremmin mukana laulavan yleisön seassa kuin lavalla.

Maailmanloppu

Maailmanloppu

Kello ei ole vielä paljonkaan, kun illan viimeinen esiintyjä, levyjulkkareitaan juhlistava Foreseen, jo aloittaa. Heavymetallista ja hardcorepunkista vaikutteita ammentanut crossover-bändi on kerännyt mainetta vihaisella live-esiintymisellään ja pakko myöntää, että huh huh!

Foreseen

Foreseen

Foreseenin showsta näyttävät olevan erityisen vaikuttuneita lavan edessä moshaavat teinit, joiden niskat ja hiukset pyörivät balettia koko keikan ajan. Kyllä nuorissa on tulevaisuus!

 

Nuorisoon Oranssi haluaakin panostaa. Myös mahdollistamalla halpaa vuokra-asumista Helsingissä. Oranssi Asunnot Oy on ostanut kaupungilta purku-uhan alla olevia taloja ja kunnostanut niihin asuntoja, joiden sisäänmuuton ikäraja on alle 25 vuotta. Asuminen Oranssilla on yhteisöllistä: asukkaat tekevät pihatöitä ja huoltavat itse asumaansa kiinteistöä. Asukasvalinta tehdään myös hieman poikkeuksellisella tavalla, sillä taloyhtiön jo olemassaolevat asukkaat käsittelevät asuntohakemukset ja ehdottavat itselleen mieluisinta asukasvaihtoehtoa. Huomioon otetaan ensisijaisesti asunnottomat ja vähävaraiset, irtisanomisuhan alla olevat ja kotoa itsenäistyvät nuoret.

Asumispuolella kaupungilla on vähemmän neliöitä tyhjänä, mutta tilojen väliaikaiseen kulttuurikäyttöön saamisessa olisi Toiviainen-Koskisen mielestä paljon petrattavaa. ”Helsingissä on jäätävä määrä esimerkiksi toimistotilaa tyhjänä. Siinä tapahtuu jotain hassua, että voi olla sadan hengen toimisto, ja kun se on kaksi vuotta tyhjillään, siitä on tullut surmanloukku.” Hyöty tilojen käyttöönotosta olisi siis molemminpuolinen. Kaupungille voitaisiin Toivainen-Koskisen mielestä palkata tyhjien tilojen kulttuurikäytönstrategi, ja hän tarjoutuisikin mielellään ottamaan pestin vastaan. Ping Helsingin kaupunki!