Ihanaa huomata, että YessicaYasmineeee_ on ottanut jälleen kuvan peilinsä edessä. Huulet törröllään hän pitää toista kättä lanteillaan ja nojaa päätään taakse huolettomasti. Kuvan päälle liimattu teksti ”just be yourself” osuu minua sydämeen. Kunpa minäkin vain osaisin olla oma itseni! Vaikka arka luontoni ei salli minun näyttää sitä, minäkin tunnen olevani sisältä ankka.

Tuomasmakimaa näyttäisi olevan hyvässä kunnossa. Pulleat lihakset sykkien hän pumppaa lisää rautaa. Kasvua! Motivaatiota! Tuloksia! Jalosydämisesti hän toivoo muillekin menestystä niin, että hän on kirjoittanut kuvaan ajatuksiaan: ”I am my own hero!” Meidän Tuomasmakimaa! Niin vaatimaton siinä Malcolm X:n ja Gandhin vieressä. Nöyrä testosteronimarttyyri!

Anskuuuuuuuh1 on jakanut kuvan, jossa on tärkeä teksti: ”You’ll never get the butt you want by sitting on it.” Hyvin sanottu! Hauskakin! Voiko sitä valittaa oman pyllynsä hyllymistä, jos ei ole edes yrittänyt tehdä asialle mitään? Keitä ovat nämä kitisievät Obelixit, jotka jättävät Ahterixin pulaan? Varmasti idiootteja.

Ja eiköhän kiukuttelu vastaisuudessakin vain ylly, vaikka omat hyllyprojektit on pyllytetty aikaa sitten!

Sosiaalinen media on tulvillaan nokkelia englanninkielisiä lausahduksia, joiden tarkoitus on motivoida. Motivoida menestymään, tienaamaan, näyttämään paremmalta ja löytämään siinä sivussa sielunrauha. Monesti lausahdus leijailee seesteisissä maisemissa vaikkapa Nepalissa. Tietysti, Himalajahan on tunnetusti kaikkien hyvänhajuisten menestyjien henkinen koti. Siellä suunta voi olla vain ylöspäin. Mount Everestin huipullekin pääsevät tunnetusti kaikki yrittäjät. Jopa Suomen riistetyt yksityisyrittäjät.

Sopivan iskulauseen voi löytää mihin tahansa tilanteeseen. Niitä jakavat sekä jo menestyneet että vasta ihan kohta menestyvät ihmiset. Upporikkaat amerikkalaiset rap-artistit jakavat ystävällisesti Instagram- syötteessäni oman menestyksensä salaisuuksia. ”Two of the most powerful words: ’I am’. For what you put after them shapes your reality.” Miten voimauttavaa!

Sanon peilille: “I am God.”

Kaikkivoipuus antaa odottaa itseään. Missä se viipyy? En voi välttyä epäilykseltä, että sosiaalisessa mediassa leviävät iskulauseet ovatkin vain julkaisijansa pyrkimys toitottaa muille omaa erinomaisuuttaan. Niitä julkaisemalla kuka vain voi ottaa opettajan roolin ja läimäyttää karttakepillä oikein kunnolla tuttaviensa epämotivoituneita nakkisormia. Kuinka helposti voikaan saavuttaa ihan kaiken, jos vain ihan vähän yrittää! Ja aivan yksin! Julkaisijan omaa menestyneisyyttä ei tässä yhteydessä mittailla. Kuka nyt haluaisi olla sellainen katkera, negatiivinen vihaaja?

Ehkä vain otan tekstit liian kirjaimellisesti. Ehkä ne onkin tarkoitettu vain pieniksi kannustuksen sanoiksi elämän epävarmuuden keskelle. Satun vain auttamattomasti olemaan sitä mieltä, että ilman konkreettisia neuvoja on parempi olla neuvomatta ollenkaan. Muuten kysymys on liian todennäköisesti jostain muusta kuin aidosta halusta auttaa. Jos opinto-ohjaajani olisi ohjeistanut minua teini-iässä uskottavasti englanniksi: ”Dream as if you’ll live forever, live as if you’ll die tomorrow”, olisin luultavasti nyt puistokemisti. Siinsi taustalla Himalaja tai ei.