Ison-Britannian valta maailmalla on pienentynyt maan loistokkaimpien päivien jälkeen, mutta luksusautojen maailmassa kaikki kumartavat edelleen kruunua. Brittiläiset luksusautot ovat saavuttaneet historian saatossa aseman, jota on vaikea horjuttaa.

Luksusautot eivät kuitenkaan ole tasaisen harmaata massaa, vaan toiset ovat arvostetummassa asemassa kuin toiset. Kun katsomme brittiläistä autoteollisuutta ja sen tuottamia luksusmerkkejä, voimme koko tuotantomassasta nostaa esiin kolme valmistajaa, jotka ovat selkeästi ne kaikkein kirkkaimmat kruununjalokivet: Aston Martin, Bentley sekä Rolls-Royce. Nämä valmistajat eivät myy ainoastaan autoja. Ne myyvät statussymboleita.

Näiden kirkkaimpina loistavien timanttien säteet yltävät tänne pohjoiseen asti. Suomessa on tällä hetkellä hieman alle 250 rekisterissä olevaa Aston Martinia, Bentleytä ja Rolls-Roycea. Autot ovat hyvinkin laajasti levinneitä, ja oheisesta kartasta voit katsoa, missä kunnissa nämä autot tarkalleen sijaitsevat.

Aston Martin on Suomen rajojen sisällä todella harvinainen näky.

Vaikka James Bond ajaakin elokuvissaan pääasiallisesti Aston Martineilla, Suomen oma Bond eli Jussi Vares luottaa edelleen pääasiassa naapurinsa taksiin.

Tämä ei kuitenkaan ole täysin Vareksen syytä, sillä Suomesta löytyy vain 22 rekisteröityä Aston Martinia. Suurin osa sijaitsee kaiken lisäksi Hyvinkäällä, missä näitä harvinaisuuksia on yhteensä neljä yksilöä. Helsingissä vastaavia autoja on kolme, mutta suhteutettuna asukaslukuun voidaan sanoa, että Hyvinkää on Suomen jamesbondein kunta.

Hyvinkään ja Helsingin lisäksi ainoastaan Tampereelta löytyy useampi kuin yksi Aston Martin. Suomen jääkiekkopääkaupungin alueella rekisteröityjä Aston Martineja on kaksi kappaletta.

Jos Aston Martin kelpaa James Bondille, Bentley kelpaa muillekin kuin salaisille agenteille. Bentleyn kyyditykseen sekä tyyliin luottaa useiden jenkkiräppäreiden lisäksi myös Terminaattori, Arnold Schwarzenegger.

Bentley-bongareiden kannattaa ehdottomasti suunnata katseensa Helsingin teille

Suomessa Bentleytä on rekisteröitynä yhteensä 86 kappaletta, eli se on huomattavasti suositumpi ja yleisempi näky maanteillä kuin Aston Martinit. Suurin Bentley-kunta on Helsinki, ja siellä on yhteensä 14 luksusmerkin edustajaa. Voisiko syy piillä Yhdysvaltojen tapaan helsinkiläisräppäreissä? Oli syy mikä tahansa, jos haluat bongata Bentleyn, kannattaa siis suunnata kohti rakasta pääkaupunkiamme.

Muita Bentley-paikkakuntia ovat Espoo, Hyvinkää, Turku, Tampere sekä Vaasa. Näissä kaikissa on yli kolme kappaletta tätä autoteollisuuden helmeä. Bongausonni voi siis olla myötäinen myös Helsingin ulkopuolella.

© Rolls-Royce Motor Cars

© Rolls-Royce Motor Cars

Rolls-Royce on näistä kolmesta autovalmistajasta pisimpään toiminut yhtiö. Rolls-Royce aloitti toimintansa 1900-luvun alussa, kun Aston Martinin sekä Bentleyn pajoilta työn ääniä alkoi kuulumaan vasta 1920-luvulla. Liekö ajallinen etumatka syynä kappalemääriin, mutta verrattuna Bentleyn sekä Aston Martinin edustukseen Rolls-Royce on suorastaan jokapäiväinen näky Suomessa 133 kappaleen edustajistolla. Jo pelkästään Helsingissä on rekisteröitynä 26 Rolls-Roycea. Muita suuria Rolls-Royce-kaupunkeja ovat Helsingin lisäksi Espoo, Vantaa ja Turku.

Jos siis haluat, että autosi kuvastaa sinun ainutkertaisuuttasi, osta Aston Martin. Jos kaipaat pääsyä mahdollisiin räp-ympyröihin, hanki itsellesi Bentley, ja mikäli kaipaat maanteillä enemmän sielunkumppanuuden tunnetta, kannattaa valita Rolls-Royce. Näin mahdollisuutesi törmätä sielunveljiin ja -siskoihin kasvaa räjähdysmäisesti.


Lähde: Trafi