Kesästä alkaen sähkönhinta on noussut ja ohjeeksi on annettu, että jokaisen meistä kannattaa alkaa säästää sähköä, jotta sitä riittää Suomessa koko talveksi. Kuopiolainen Susanna Mutlu on alkanut myös pohtia keinoja sähkön säästämiseksi.

Huoli kotitalouksien pärjäämisestä kasvaa, koska sähkön ohella kaikki muukin kallistuu. Tulevan talven sähkölasku voi olla moninkertainen siihen, mihin moni on tottunut. Kuopiolainen Susanna Mutlu kertoo, että tähän saakka hänen sähkölaskunsa on ollut kohtuullinen, muutamia kymppejä kuukaudessa. Susanna kertoo, että häntä mietityttää kuitenkin, jos tulevana talvena lasku on satasia. Susanna kertoo, että hän asuu onneksi asunnossa, jossa on kaukolämpö eikä sähköä kulu samalla tavoin asunnon lämmitykseen kuin jos olisi suora sähkölämmitys.

Saunan lämmitys voi kohta tulla kalliiksi, jopa presidentinlinnan sauna on asetettu käyttökieltoon.

Valtio on ilmoittanut syyskuun alussa, että se tarjoaa tukea kotitalouksille sähkön hinnan nousuun.  Sähkön arvonlisäveroa alennetaan 24 prosentista 10 prosenttiin joulu–huhtikuun ajaksi. Kotitalousvähennyksen voi tehdä neljän kuukauden ajanjaksolla kertyneistä 2 000–6 000 euron sähkölaskuista. Pienituloisten enimmäistuki on 660 euroa kuukaudessa. Susanna Mutlu kertoo, että tavallisen kuluttajan näkökulmasta on hyvä, että valtio on lähtenyt helpottamaan kotitalouksien sähkölaskuja. Susanna kertoo, että kuluttajana hänkin aikoo osallistua sähkönsäästö talkoisiin ja vähentää oman saunan lämmitystä ja käydä uimahallin saunassa uintikertojen yhteydessä.  Lisäksi hän laittaa kiinni sähkölaitteet ja valaisimet, jos ei niitä käytä. Susanna kertoo, että hän on jo laskenut huonelämpötilaa säätämällä sähköpattereita. Lämpimän veden käyttöä hän ei ole vielä alkanut käyttämään säästeliäämmin. Susanna kertoo, että kun hän asuu yksin niin astioiden ja pyykin pesua ei ole niin usein ja hänestä tuntuu viimeiseltä keinolta alkaa miettiä, että kuinka usein käydä lämpimässä suihkussa ja alkaa aktiivisesti rajoittaa suihkussa käyntiä.

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid julkaisi ensimmäisen arvion sähkön riittävyydestä tulevana talvena. Yhtiön mukaan sähkönkulutuksen hetkittäinen rajoittaminen on mahdollista, jos energiakriisi pahenee. Talven sähkökatkot kuulostavat Susanna Mutlusta uskomattomilta. Susanna kertoo, että Suomessa on totuttu hyvinvointivaltion etuihin ja ajatuskin sähkökatkoista tuntuu vaikealta. Susanna kertoo, että hän on omalta osaltaan valmis kyllä vielä kiristämään sähkön kulutustaan.

Sähkönhinta on nyt koko maailmassa todella korkea. Talven jälkeen saattaa kumminkin paistaa aurinko ja sähkön hinta saattaa nopeastikin kääntyä laskun suuntaan. Jokaisen kuluttajan kannattaa silti muistaa, että laittavat sähkölaitteet kiinni, jos eivät käytä niitä ja myös sähkösaunan kulutusta kannattaisi vähentää. Emmeköhän me sillä selviä talven yli tällä tavalla mallikkaasti.

Tayfun Mutlu