Reserviläiskirje nosti suomalaisen sotilaan käden lippaan ja sai vieräyttämään nostalgisen kyyneleen. Tietysti vain kotini suojissa, koska ihmisten ilmoilla ei sovi olla isänmaallinen.

Isänmaallisuus on sitä, kun käydään Alastarossa katsomassa kiihdytysajoja. Isänmaallisuus on sitä, kun vaatteet ostetaan ABC:ltä. Isänmaallisuus on sitä, kun lautasella on vaan punaista lihaa. Isänmaallisuus on sitä, ku jotku toiset asuu tälläses kuplas ja sä asut tollases kuplas. Isänmaallisuus on kirosana, joka liitetään nykyään vähän juntteihin juttuihin. En uskalla olla julkisesti isänmaallinen, koska minut leimataan juntiksi.

Olen isänmaallinen, koska arvostan Suomea. Asumme erittäin toimivassa maassa, jossa juotavaa vettä tulee hanasta ja minulla on neljä seinää ympärilläni. Peruskoulun tasa-arvoisuus, infrastruktuurin toimivuus ja yleinen henki tekevät Suomesta hyvän paikan elää, mutta sitä ei sovi sanoa ääneen. Meillä on totta kai ongelmia, mutta suurin osa ihmisten ongelmista on hyvin pienimuotoisia, jos osaa ottaa niihin vähän perspektiiviä. Koska kirjaimellisesti; jollain menee aina huonommin kuin Suomen kansalaisella. Nimittäin isänmaallisella Suomen kansalaisella.

“Kato iskä! Rasisti!”

Isänmaallisuus kulkee myös käsi kädessä rasismin kanssa. Oman asuinmaan arvostus tulkitaan negatiivisena suhtautumisena maahanmuuttoa kohtaan. Jos vielä kantaa kotimaansa symboleja vaatteissaan, on varmasti hullu rasisti. Isänmaallisuuden huono brändi johtuu mielestäni yhdestä aikamme ääriliikkeistä: fundamentalismista. Kuten monissa uskonnoissa, ovat ääripään huutajat pilanneet juhlat kaikilta.

Suomalaista isänmaallisuutta edustaa Pasi. Hän on tunnettu hahmo kylillä. Tiedäthän Pasin – ajaa Saabilla, juo kirkasta viinaa, kultainen suomileijona kaulassa kertoo mielipiteet suoraan. Pasi on suoraselkäinen äijä, jolla on myös vähän painitaustaa. Pasi on rasisti ja hän kertoo asiasta avoimesti internetissä. Hän on siis ääri-isänmaallinen. Hänelle Suomi on täynnä sahoja ja liiton tukema yhteiskunta. Pasi on osa minun Suomeani, mutta hän ei edusta minun isänmaallisuuttani.

Itse olen isänmaallisuuden hellimmästä päästä. Maksan veroni valittamatta, koska haluan nuorilla olevan samat mahdollisuudet kuin minulla. Äänestän, koska protestoiminen näin vaahtokarkinpehmeässä valtiossa olisi resurssien tuhlausta. Kehitän itseäni koko ajan paremmaksi kansalaiseksi, jotta voin olla hyödyksi tälle valtiolle. Valtio on sijoittanut minuun, joten tehtäväni on antaa jotain takaisin. Se olkoon rationaalisen veronmaksajan isänmaallisuutta.

Sinivalkoinen hiljaisuus

Mielestäni maastaan saa olla ylpeä, ja se mentaliteetti uupuu nykyajan suomalaiselta. Kuka tänne edes haluaisi tulla, jos emme osaa olla ylpeitä omasta valtiostamme? Minä olen isänmaallinen, mutta vain suihkussa ja suljettujen ovien takana. Älä sinäkään ripusta lippua parvekkeelle, naapurit pahastuvat kuitenkin. Ollaan ihan hys hys vaan kaikki.