Kipsirakentaminen on useimmille tuttua lähinnä vanhojen talojen kipsikoristeista. 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten jälkeen sitä ei ole Suomessa juuri harrastettu. Tällaisia koristeita ovat vanhoissa asunnoissa esimerkiksi pyöreät rosetit, jotka toimivat kattolamppujen ”alustoina”. Kipsistä voi kuitenkin tehdä paljon muutakin, kertoo kipsimestari Aleksi Vallemaa.

[vimeo id=”127427150″ align=”center” mode=”normal” autoplay=”yes”]

Aleksi Vallemaa edustaa niitä harvoja suomalaisia, jotka yrittävät säilyttää perinteikkäät kipsityöt osana suomalaista rakentamista. Hän opiskeli kipsimestariksi Nizzassa, Ranskassa. Omien sanojensa mukaan hän päätyi sinne puoliksi sattumalta. Hänen vanhempansa ovat molemmat käsityöläisiä ja taiteen ystäviä, ja hänelle oli jo varhaisessa vaiheessa selvää, että myös hän haluaisi käsityöläisammattiin.

Vallemaa kiinnostui kipsistä nähtyään sattumalta ranskalaisia kipsialan ammattilaisia työssään Helsingin telakalla. Myöhemmin hänen isänsä lomaili Nizzassa ja tuli maininneeksi paikallisen rakennuksen julkisivua ehostamassa olleille kipsityömiehille poikansa kiinnostuksesta. Kuukautta myöhemmin Vallemaa muutti Nizzaan ja aloitti kipsimestarin opinnot.

Nykyään Vallemaalla on oma yritys, Kipsi Helsinki Oy, joka toimii Helsingin Herttoniemessä. Yrityksen verstas on vaikuttava ilmestys. Heti ovella katseen kiinnittää valtava kipsinen sateenvarjo. Vallemaa kertoo valmistaneensa sen sisustusmessuja varten demonstroidakseen kuinka monipuolinen materiaali kipsi on. Hän naurahtaa, että ostajaa ei varjolle kuitenkaan löytynyt. Monipuolisuuden lisäksi hän kertoo kipsin olevan erittäin kestävää, ja että esimerkiksi hänen valmistamalleen kipsiselle alakatolle voi antaa suoraan 80 vuoden takuun.

Kipsi Helsingin missio on ylläpitää kipsirakentamisen ikivanhaa perinnettä ja tehdä kipsiä materiaalina uudelleen tunnetuksi, jotta ala elpyisi Suomessa. Vallemaa kertoo kysynnän kasvaneen jo hieman niistä päivistä, kun hän aloitti työnsä Suomessa. Hänen ensimmäinen oppipoikansa Martti on jo käynyt koulutuksensa loppuun ja työskentelee nyt Kipsi Helsingin palveluksessa. Haaveena olisi ottaa uusia ihmisiä koulutukseen heti, kun kysyntää vain on tarpeeksi.