Vuonna 1983 Auroran sairaalaan otettiin sisään Suomen ensimmäinen aids-potilas. Aids tunnettiin tuolloin homoseksuaalien immuunikatona, joka johtaa kuolemaan. Uskottiin, että tauti tarttuu kättelemällä tai arjen askareissa. 80-luvun aids-hysteria ja homoleimaisuus ovat jääneet historiaan, mutta hiv ei ole kadonnut Suomesta mihinkään. Joka vuosi löydetään noin 170 uutta tartuntaa, mutta suomalaisten tiedot viruksesta ovat edelleen puutteellisia.

Hiv ?

Suomessa elää tällä hetkellä lähes 2 500 hiv-positiivista henkilöä ja tämän lisäksi arviolta 700 henkilöä, jotka eivät tiedä tartunnastaan. 75 prosenttia tartunnoista saadaan seksiteitse ja eniten tartunnan saaneita henkilöitä löytyy 25–34-vuotiaiden ikäryhmästä. Vaikka hiv-tartuntariski on korkeimmillaan juuri seksuaalisesti aktiivisten nuorten aikuisten keskuudessa, ei riskiä tai virusta silti tunneta.

Joulukuussa 2014 Maailman aids-päivän säätiö julkaisi teettämänsä tutkimuksen tuloksen, jonka mukaan joka neljäs nuori luulee, että hiv tarttuu hyttysen pistosta. Tutkimukseen osallistui hieman yli tuhat 20–29-vuotiasta suomalaista nuorta. Samassa tutkimuksessa paljastui, että vain harva nuori aikuinen käyttää kondomia harrastaessaan seksiä ja että hiv-testiin ei hakeuduta, koska tartunnan saamista pidetään epätodennäköisenä eikä siihen uskota.

Veri ja eritteet yhdistetään hiviin

”Moni tietää, että ei se kättelemällä, halaamalla tai ruokailuvälineistä tartu, mutta kaikki mikä liittyy vereen ja haavoihin, hyttysiin tai eritteisiin, niin ihmiset yhdistävät ne hiviin. Aina pitäisi oikoa väärät käsitykset”, pohtii hiv-positiivinen Viivi.

Vaikka hiv tarttuu verikontaktissa, se ei kuitenkaan tartu hyttysestä ihmiseen. Yleisin tartuntapa on hetero- tai homoseksi. Hoitamattomana hiv voi myös tarttua äidiltä lapselle raskauden tai synnytyksen aikana. Muita, mutta Suomessa erittäin harvinaisia tartuntatapoja, ovat rintaruokinta ja likaisten huumeruiskujen käyttö. Hiv ei tartu kylpyvedestä, wc-istuimesta, saunasta eikä ruokailuvälineistä.

”Kouluissa pitäisi kertoa tartuntatavoista. Myös osa medioista pitää yllä vääriä käsityksiä hivistä. Esimerkiksi vähän aikaa sitten oli lehdessä juttu, jossa jokin rikollinen sylkäisi poliisin päälle. Juttu oli otsikoitu isolla: HIV-positiivinen sylkäisi poliisia päin. Mutta kun jutun luki, sillä ei ollut mitään tekemistä sen asian kanssa, että tämä rikollinen oli hiv-positiivinen.”

Hiv ei ole kuolemantuomio

32-vuotias Viivi sai tietää olevansa hiv-positiivinen ollessaan 29-vuotias. ”Olin aina käynyt testeissä, jos olin ollut suojaamattomassa yhdynnässä. Sain tartunnan ulkomailta suojaamattomasta seksistä tuntemattoman miehen kanssa. Ensimmäinen ajatus oli, että kuolen kymmenen vuoden päästä, ja että nyt en voi tehdä lapsia. Nopeasti lääkäri kuitenkin korjasi, että ei asia niin ole.”

Varhain aloitettu hiv-lääkitys hidastaa taudin etenemistä ja suojaa hiv-positiivisen henkilön kumppania tartunnalta. Lääkityksellä estetään viruksen lisääntyminen elimistössä ja helpotetaan oheissairauksien hoitoa. Suomessa on käytössä 20 erilaista hi-viruksen lisääntymistä estävää lääkettä ja tavallisesti virusta hoidetaan kolmen lääkkeen yhdistelmähoidolla. Kun hiv-potilaalle löydetään hänelle sopivin lääkitys, virusmäärä elimistössä voi laskea mittaamattomalle tasolle,  ja riski tartuttaa virusta eteenpäin on erittäin pieni tai jopa olematon.

Kuolemantuomion lisäksi toinen hiviin liittyvä harhaluulo on, että lapsihaaveet olisi unohdettava viruksen vuoksi. Todellisuudessa hivin lääkehoito raskauden aikana ja verikontaktien minimoiminen synnytyksessä estävät tehokkaasti tartunnan siirtymistä äidistä lapseen. Kun ilman lääkehoitoa tartuntariski on 15–40 prosentin luokkaa, lääkehoidolla tartuntariski jää jopa alle yhteen prosenttiin.

Miltä näyttää tulevaisuus?

Kolme vuotta hiv-diagnoosin jälkeen Viivi nauttii elämästään eikä pelkää turhaan. Viivi ei tarvitse vielä lääkitystä, koska arvot ovat hyvät ja hiv on oireeton. Kumppanin kanssa suhde on vakaalla pohjalla ja pariskunta harkitsee lasten tekoa.

”Jos haluaisin nyt tulla raskaaksi, niin sitten pitäisi aloittaa lääkkeet puoli vuotta ennen raskaaksi tuloa. Toki minua huolestuttaa lääkkeiden syönti. Olisi kiva elää ilman lääkkeitä, mutta aloitan ne sitten kun aika koittaa.”

Vaikka hiviä ei enää pidetä homoseksuaalien ja narkomaanien sairautena, on sillä edelleen leimaava vaikutus. Hiv-tartunnan saaneiden vertaistuki- ja edunvalvontajärjestö Positiiviset ry kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että hiv-positiiviset kokevat syrjintää mm. asioidessaan terveyskeskuksissa. Suurimmilta osin syrjintä johtuu siitä, että terveydenhuollon ammattilaisilla on puutteelliset tiedot hivin tartuntatavoista.

”Siihen menee varmasti kauan aikaa ennen kuin ihmiset unohtavat, kuinka hiv tuli julkisuuteen. En tiedä pystyykö hiv-tartunnasta koskaan puhumaan yhtä avoimesti kuin jostain muusta asiasta”, summaa Viivi.

 

 

Mikä on hiv?

Hiv on Human Immunodeficiency Virus eli ihmisen immuunipuutosvirus. Hi-virus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmä vaurioituu. Keskimäärin aids-vaiheeseen eteneminen kestää ilman hoitoa 10 vuotta. Aids-vaiheesta puhutaan kun hiv-positiivisella on vähintään yksi hivin oheistaudeista. Aidsvaiheessa vastustuskyky tauteja vastaan on alentunut merkittävästi. Hiv testataan verikokeella. Kondomin käyttö seksin aikana suojaa hiviltä ja muilta sukupuolitaudeilta. Hiv voi tarttua suuseksissä, mutta mahdollisuus on selvästi pienempi kuin yhdynnässä ilman kondomia.