Tuoreen raportin mukaan taloudellisesti kehittyneet maat ovat liioitelleet kehitysmaille osoittamansa ilmastorahoituksen määrää.

Hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin julkaiseman raportin mukaan kehittyneet maat ovat antaneet ilmastokriisistä kärsiville köyhille maille kehitysapua vain noin yhden kolmasosan ilmoittamastaan summasta.

Raportissa arvioidaan maiden ilmoittaneen yhteensä 59,5 miljardin dollarin vuosittaisista lahjoituksista vuosina 2017 ja 2018. Lahjoitusten oikea arvo voi kuitenkin olla vain 19–22,5 miljardia, kun lainojen takaisinmaksut, korot ja muut yliraportoinnin muodot otetaan huomioon.

Oxfamin mukaan jopa 80 prosenttia, eli noin 47 miljardia dollaria, kaikesta raportoidusta julkisesta ilmastorahoituksesta tehtiin lahjoitusten sijaan lainoina. Noin puolet tästä – 24 miljardia dollaria – oli myönnytyksettömiä lainoja, jotka edellyttävät köyhiltä mailta suuria takaisinmaksuja. Oxfam laski lainojen todellisen arvon olevan takaisinmaksujen ja korkojen jälkeen alle puolet ilmoitetusta määrästä.

Oxfamin arvioimassa 19–22,5 miljardissa otetaan huomioon myös rahoituksen yliraportointi sellaisissa tapauksissa, joissa ilmastonmuutokseen liittyvä toiminta on vain osa jotain muuta kehitysprojektia.

”Ilmastorahoitus on monille yhteisöille viimeinen oljenkorsi niiden kohdatessa ennätyksellisiä helleaaltoja, hirmumyrskyjä ja tuhotulvia. Vaikka hallitukset kamppailevat koronaviruksen kanssa, eivät ne silti saa unohtaa ilmastokriisin kasvavaa uhkaa.” sanoo yksi raportin kirjottajista, Oxfamin Tracy Carty.

”Lainojen kohtuuton käyttö ilmastoavun nimissä on skandaali, joka on jätetty huomiotta. Maailman köyhimpiä maita, joista monet kamppailevat jo valmiiksi kestämättömien velkojen kanssa, ei tulisi pakottaa ottamaan lainaa selvitäkseen ilmastokriisistä joka ei ole niiden aiheuttama.” Carty sanoo.

Climate Finance Shadow Report 2020:
https://www.oxfam.org/en/research/climate-finance-shadow-report-2020