Pääkaupunkiseudulla keväisin kuuluvan Kaupunkiradion sisällöstä vastaavat pääasiassa opiskelijat. Ohjelmia löytyy musiikin erikoisohjelmista asiaohjelmiin unohtamatta perinteistä lähetysvirtaa.

Kradio_juttu_1

Mistä ne radiopersoonat oikein tulevat? No ainakin osa syntyy Kaupunkiradion kasvatuksen tuloksena. Metropolian opiskelijat tuottavat sisältöä radioon itsenäisesti ja pääsevät toteuttamaan villejäkin fantasioitaan radion tekemisestä.

Tänä vuonna on muun muassa pohdittu kuolemansyntejä, tehty Turku-aiheinen erikoislähetys, vittuiltu lähes kaikelle Provoradiossa sekä käyty tekemässä lähetystä Heurekassa. Ja kaikki ihan vain siksi, että on hauskaa ja siinä samalla oppii.

Kaupunkiradio tarjoaakin monelle tulevaisuuden radioäänelle ensimmäisen alustan kokeilla taitojaan ja etsiä sisäistä radiopersoonaansa.

Useat Kaupunkiradion taajuuksilla ensimmäiset juontonsa tehneet työskentelevätkin nykyään niin sanotuilla oikeilla asemilla. Kaupunkiradion taajuuksilla ei tarvitse pelätä mokia, päinvastoin; niitä on suotavaakin tehdä ja oppia niiden kautta. Ohjelmisto ei kuitenkaan ole pelkkää mokailua, vaan vakavasti otettavaa ja mielenkiintoista sisältöä tarjoavaa radiota.

Joka päivä on perjantai!

Jere ja Eetu juontavat vauhdikasta Perjantai! -ohjelmaa. He muun muassa kilpailevat keskenään radiolaivanupotuksessa ja syövät karkkeja niin paljon, että toinen juontajista oksentaa. He ottavat kaiken irti Kaupunkiradion tarjoamista mahdollisuuksista.

”Voi kokeilla ja koetella rajoja. Tämä antaa mahdollisuuden tehdä sellaista, mitä työelämässä ei pääse välttämättä tekemään”, Eetu miettii.

Jere on samoilla linjoilla.

”On kiva kokeilla erilaisia juttuja. Tämä on helppo ja turvallinen paikka kehittää omaa tyyliä ja persoonaa.”

Molempia kiehtoo radion tarjoamat puitteet toteuttaa itseään.

”Siinä ei ole muuta kuin puhe. Ei voi kuvalla näyttää. Siinä on jotain kiehtovaa”, Jere pohtii.

Kradio_juttu_2

Jere voitti Eetun kolikonheitossa. Riemu on suuri, kuten kuvasta näkyy.

Mikä tekee hyvän radiopersoonan?

Nykyään puhutaan paljon itsensä ”brändäämisestä”. Molemmat ovatkin sitä mieltä, että persoonaa täytyy löytyä.

”Tuntuu, että nykyään monet kuulijat seuraavat tiettyä henkilöä, ei kanavaa”, Jere miettii.

Minkälainen sitten on hyvä radiopersoona? Olennainen osa on hyvä ääni. Lisäksi täytyy antaa jotain itsestään.

”Ei ole olemassa mielestäni yksittäistä hyvää radiopersoonaa, koska se mikä viehättää toista, vituttaa toista. Mutta jos ylipäätään saa ihmiset viehättymään, tarkoittaa, että täytyy olla jotain tarttumapintaa. Se tarkoittaa, että annat itsestäsi jotain”, Eetu miettii.

”Pitää olla hieman rosoa, ei saa olla liian täydellinen. Suomalaiset ovat aika tavallisia ihmisiä, niin pitää olla jotain samaistuttavaa tavallisuutta”, pohtii Jere.

Kradio_juttu_3

Perjantai! -ohjelman tuottaja Joska valmistelee Jeren kanssa tulevaa lähetystä.

Jeren unelmana on juontaa Suomen suosituinta aamuohjelmaa. Jalat ovat kuitenkin vielä tiukasti maan tasalla.

”Tehdään kouluradio ensin ja yritetään sitten saada joku hyvä harjoittelupaikka. Turha tavoitella kuuta taivaalta vielä.”

Eetua kiinnostaa podcast-ohjelmien tekeminen.

”Haluaisin tehdä toimivan podcast-kokonaisuuden, joka nojaisi omaan persoonaani.”

Eetu näkee media-alan tulevaisuuden niin, että ihmiset joutuvat enenevissä määrin itse luomaan työpaikkansa.

”Tämä kenttä tuntuu pienenevän koko ajan. Koko ajan kuitenkin tulee pieniä tuotantoyhtiöitä. Itselläni tähtäin on, että loisin itse työpaikkani”, hän viittaa haaveisiinsa podcast-ohjelmista.

Mikä Kaupunkiradio?

  • Pääkaupunkiseudulla taajuudella 102,0 MHz
  • Netissä osoitteessa kaupunkiradio.fi
  • Sisältö pääosin opiskelijoiden tuottamaa
  • Yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulu, Laajasalon opisto, Vaskivuoren lukio, Kallion ilmaisutaidon lukio ja Helsingin kaupunki