Parikymppiselle valokuvausopiskelija Viola Minerva Virtamolle ruoanlaitto on intohimo ja rentoutumiskeino – sekä omien keittokirjojen myötä myös työ. Syksyllä ilmestyneellä Opiskelijabudjetilla -kirjallaan hän haluaa viestittää, että opiskelijan ruoka voi olla samaan aikaan halpaa, hyvää ja terveellistä.

Kokkaaminen on kuulunut Viola Minerva Virtamon elämään aina. Pikkutyttönä hän auttoi äitiään keittiössä mustikkapiirakan teossa, nykyään 21-vuotias nainen on se, jonka ystävät olettavat kokkaavan yhteisissä tapaamisissa. Niin kuin viime kerralla, kun Virtamo matkusti ystävänsä luo Kokkolaan ja sai matkalla viestin: ”Mitä ajattelit tehdä meille ruoaksi?”

Mielellään Virtamo kokkaakin. Alkusyksyllä rakas harrastus päätyi kirjaksi asti, kun Cozy Publishing julkaisi Virtamon itse kirjoittaman, valokuvaaman ja taittaman ruokakirjan Opiskelijabudjetilla (Cozy Publishing, 2016). Idea kirjasta syntyi kustantamon puolelta ”kevyenä heittona”, johon Virtamo ei voinut olla tarttumatta. Työskentely kustantamon kanssa oli Virtamolle jo entuudestaan tuttua, sillä hän oli esimerkiksi kuvannut Karita Tykän Sokeriton-kirjan ja taittanut Laura Iisalon ja Melanie Dowerin Helsinki –  People Make the City -kirjan.

Vaikka idea ikiomasta kirjasta olikin kiinnostava, aluksi Virtamo luonnollisesti epäröi: voisiko hän, täysin amatööri kotikokki, kirjoittaa oman reseptikirjan?

Keittiökokemusta Virtamolta ei tosin puuttunut. Jo pienestä pitäen hän on viihtynyt keittiössä, testannut ja kehittänyt omia reseptejä sekä katsonut ruoka-aiheisia tv-ohjelmia. Edelleenkin keittiössä saattaa helposti vierähtää kolmekin tuntia, joskus koko päivä. Yhä tärkeämmäksi osaksi elämää ruoka on tullut viime vuosien aikana, Virtamon alettua ottamaan ruokakuvia.

Kuva: Viola Minerva Virtamo

Kuva: Viola Minerva Virtamo

Graafisen suunnittelun inspiraatiota Virtamo kerää esimerkiksi Pinterestin kautta, mutta ei suhtaudu ideointiin liian vakavasti.

”Yhden kirjan kanssa kävi niin, että taiton puolessa välissä päätin yhtäkkiä heittää layoutin aivan päälaelleen. Menen fiiliksen mukaan.”

Ajatus estetiikasta ja taiteesta on Virtamolle tärkein, eikä häntä erityisesti kiinnosta työn teknillinen puoli.

”Kamera ja tietokone ovat vain toteutusvälineitä, hyvän fiiliksen saa kauniista lopputuloksesta.”

Suunnitellessaan Opiskelijabudjetilla-kirjaa Virtamo tutki, millaisia ruokakirjoja opiskelijoille on tarjolla.

”Huomasin, että monet kirjat ovat käännöksiä jenkkiversioista, ja reseptit ovat rasvaisia ja epäterveellisiä. Eivät nuoret halua sellaista!”

Mediassa jylläävät tällä hetkellä useat eri ruokatrendit, kuten gluteenittomuus, sokerittomuus ja vegaanius. Niihin Virtamo ei halunnut keskittyä kirjaa tehdessään.

”En halunnut painottaa tiettyä raaka-ainetta tai ruokatrendejä, vaan halusin resepteistä moderneja ja terveellisiä.”

Kirjaansa Virtamo on koonnut huimat 75 reseptiä, ja tarjolla on ohjeita niin aamiaisesta ja brunssista taianomaisiin taikinoihin.

”Reseptejä ei ollut vaikea kehitellä. Isompi työ oli niiden testaamisessa, kokeilemisessa ja kirjoittamisessa.”

Kirjallaan Virtamo haluaa murtaa nuorten käsityksen siitä, että hyvän ruoan valmistus vie aikaa, raaka-aineet ovat kalliita ja kokkaaminen on vaikeaa. Kokematonta kokkia hän neuvoo aloittamaan perusteista: lisäämään peruspastan joukkoon mausteita, kuten vaikkapa sitruunaa, yrttejä tai valkosipulia.

”Kyse on simppeleistä jutuista. Jo pienillä jutuilla saa aikaan aivan eri aterian.”

Kuva: Viola Minerva Virtamo

Kuva: Viola Minerva Virtamo

Talvella Virtamo kehottaa kotikokkeja hyödyntämään sesongin edullisia juureksia. Esimerkiksi peruna, porkkana ja punajuuri ovat terveellisiä ja kilohinnaltaan edullisia raaka-aineita eikä niiden valmistamiseen tarvita kuin muutama työvaihe: pilkkominen, suolan ja öljyn lisääminen ja paistaminen uunissa. Virtamo muistuttaa opiskelijakokkeja myös siitä, ettei aina tarvitse valmistaa tietynlaista annosta.

”Moni ajattelee, että lautasella pitää olla riisiä tai pastaa ja proteiinia. Jo muutamalla lisukkeella ja kastikkeilla voi kuitenkin muuttaa vaikkapa edellispäivän aterian täysin. Lisäksi ne säilyvät hyvin. ”

Edullisiin ostoksiin pyrkiville opiskelijoille Virtamo suosittelee myös itämaisia kauppoja: ”Moni valittaa, että yrtit maksavat paljon. Niitä saa kuitenkin yllättävän halvalla pienistä, etnisistä kaupoista.”

Ruokakaupassa käydessään Virtamo miettii tuotteiden hintoja, mutta satsaa mieluummin ruoan laatuun ja säästää jostain muusta. Omalta lautaselta löytyy enimmäkseen kasvispohjaista ruokaa, jolla Virtamo arvelee olevan yhteys siihen, että on pysynyt pääosin terveenä. Tällä hetkellä kasvispohjainen ruokavalio on ajankohtainen aihe Virtamon elämässä, sillä häneltä on tulossa syksyllä 2017 uusi kirja, joka tulee keskittymään edeltäjäänsä enemmän kasvisruokaan. Vegaaniruokavalioon Virtamo on tutustunut dokumenttien ja kirjojen kautta.

”En ole vegaani enkä halua nostaa vegaaniutta jalustalle, mutta haluan kehottaa ihmisiä miettimään, kannattaako sitä lihaa syödä niin usein.”

Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki

Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki

Tällä hetkellä Virtamon pitää kiireisenä paitsi oma uusi reseptikirja, myös taittotyö huippukokki Tomi Björckin ruokakirjaan, joka tullaan julkaisemaan myös Australiassa. Tulevaisuudessa Virtamoa kiinnostaa enemmän myös muodin ja ihmisten valokuvaaminen sekä videokuvaaminen. Unelmiaan tavoittelevia nuoria Virtamo kannustaa harjoittamaan omia taitojaan, olemaan ahkeria ja terveellä tavalla itsevarmoja. Tärkeimpiä taitoja ei välttämättä opita koulusta.

”Ei koulun välttämättä tarvitse olla korkeakoulu. Tärkeämpää on harjoitella, luoda kontakteja ja tavata ihmisiä. Kritiikki on paras tapa oppia.”