Euroopan suurimmaksi ja moderneimmaksi ylistetty kauppahalli avattiin 1.6.1914 Helsingin Hakaniemeen. Kuluneiden yli sadan vuoden aikana halli on nähnyt kaksi maailmansotaa, sisällissodan, 12 presidenttiä ja lukuisia hienostorouvia ja herroja. Miten Helsinki, sen asukkaat ja itse halli on muuttunut sen olemassaolon aikana?

Kauppahalli on saanut vuosien saatossa ilmiömäisen maineen sen sijainnin, monipuolisen tarjonnan ja vakiintuneen kanta-asiakaskuntansa ansiosta. Sillä on oma statuksensa tietyn ikäryhmän keskuudessa, ja halli onkin usealle kohtaamispaikka eläkepäivien lomassa.

On positiivista huomata, miten kauppahallin toiminta on pysynyt tasokkaana vuodesta toiseen. Vastaavia tuotteita saa paljon halvemmalla vain kadun toiselta puolelta, puhumattakaan muualta pääkaupunkiseudulta. Kauppahallin myyjät ovat vuosien saatossa vaihtuneet, mutta voisi jopa sanoa, että tasosta ei tingitä. Monille kotimainen ruoka ja elintarvikkeet ovat ehdottomia valintoja ja kauppahallista niitä saa. Näistä tuotteista ollaan usein valmiita maksamaan, kun laatu on taattua. Myyjinä toimivat usein itse tuottajat, ja kuluttaja saa heiltä rehellistä, asiantuntevaa palvelua.

Tarjontaa kauppahallissa on kahviloista lihamyyjiin ja tuorevihanneksista kotimaiseen käsityöhön. Tuotteet ovat esillä edustavasti, ja jokainen myyntikoppi pursuaa ostettavaa. Kauppahallissa viihtyy pelkästään jo tuotteita katsomalla. Tarjonta on niin runsasta, että helposti menee väenpaljouden seassa itsekin sekaisin. Se mikä on parasta, niin kauppahallista saat maistiaisia melkeinpä kaikista myyntikojuista. Siinäpä on asiakaspalvelu kohdillaan.

Asiakaskunta hallissa koostuu pääosin eläkeläisistä tai mammalomalla olevista äideistä rattaineen. Kahvilat ja pienet ravintolat täyttyvät lounastaukoa viettävistä pukumiehistä ja käytävillä on nähtävissä pieniä eläkeläisten juttelukerhoja. Kauppahallissa on miellyttävä tunnelma ja siellä viettää mielelläänkin aikaa. Tosin kukkarolle se käy helposti kalliiksi. Nopeasti huomaa, että käteen tarttuu kilo kotimaista perunaa, tuoretta naudan sisäfileetä lähimaatilalta sekä käsintehtyä chili-suklaasinappia. Taattua kotimaista laatua parhaimmillaan.

Kauppahalli tulee luultavasti olemaan Hakaniemen katukuvassa vielä pitkään. Tästä kertoo se, että kaupunki on valmis satsaamaan siihen rahaa. Tänä vuonna halli on mennyt remonttiin, kun se peruskorjataan perustoista aina kattoon asti. Halli on seuraavat kolme vuotta suuressa parakissa Hakaniementorilla. Parakissa toimivat samat myyjät ja kahvilat, jotta asiakkaat löytäisivät tutut tuotteet myös remontin aikana. Kauppahallin peruskorjaus tulee olemaan valmis 2020 loppuvuodesta.

Hallin tärkeydestä kertoo jo se, että ollaan valmiita maksamaan uudesta suuresta väliaikaisesta rakennuksesta, jotta liiketoiminta jatkuisi samana. Remontilla on varmasti vain positiivisia vaikutuksia, kun alkuperäisen hallin sisätiloista tehdään nykyajan standardien mukaiset, ja samalla viihtyvyyteen panostetaan. Voisi kuvitella monien hallia rakastavien kanta-asiakkaiden odottavan kauppahallin avajaisia kuin kuuta nousevaa.