“Ai sä lähet Tallinnaan? Viinarallii, halpaa kaljaa!!” No, minulle Tallinna on myös hieman jotain muuta.

Useita kertoja Tallinnassa vierailtuani voin todeta, että olen jopa hieman ihastunut viinarallin ja ympärikännisten suomituristien luvattuun kaupunkiin. Kun reilun parin tunnin laivamatkasta selviytyy, on kiva kävellä kompaktin kokoiselle keskusta-alueelle ja hurmaavaan vanhaan kaupunkiin.

Tallinna tarjoaa loistavat shoppailumahdollisuudet, erityisesti kun uskaltautuu tallinnalaisen trollbusin kyytiin ja hurauttaa lähellä keskustaa sijaitsevaan Kristiine-keskukseen. Matkalipulle hintaa tulee euron verran opiskelijalta. Tosin Tallinnassa opiskeleva ystäväni sanoi, ettei lipun ostaminen ole niin tärkeää, eikä niitä koskaan tarkasteta. Välillä kuski ei ole edes myynyt lippua ja todennut, ettei tarvitse maksaa mitään. Keskustan Rotermanni-korttelit tarjoaa muutamat vaateliikkeet, joita Suomesta ei löydy. Hyvä niin. Onpahan yksi ylimääräinen syy matkata rapakon taa. Hintataso vaatteissa on aika lailla sama kuin Suomessa, tosin alennusmyyntejä tuntuu olevan hyvin usein, ja niissä alennusprosentit ovat huomattavia. Viime reissultani löysin muutaman paidan, jotka kaikki olivat vähintään -40% alennuksessa.

Museoita Tallinnasta löytyy moneen lähtöön. Erityismaininnan ansaitsee Viru Hotellin ylimmästä kerroksesta löytyvä KGB-museo, josta saa asiantuntevan oppaan johdatuksella irti palan uskomatonta Viron historiaa. Virossa vallitsi itsenäistymisensä aikaan tarkkaan vartioitu ja salainen Salainen palvelu, joka salakuunteli hotellin asiakkaita. Mielenkiintoinen on myös keskustan ulkopuolelta löytyvä Energy Discovery Centre. Heurekaa muistuttava lapsille suunnattu tiedekeskus tarjoaa puuhaa myös aikuiseen makuun. Kulissilapset siis kainaloon ja tekniikkamuseota katsastamaan.

Päiväreissuja saa parhaimmillaan alle kympillä. Kahdeksassa tunnissa kerkeää jo ripeästi kiertämään keskustan vaatekaupat ja syömään hyvin. Hotelliyö Tallinnassa on huomattavasti halvempi kuin kotimaassa – vilkkaimmalle hiihtolomaviikolle sain buukattua äkkilähtönä matkat ja majoituksen kolmen tähden hotellissa Vanhassa Kaupungissa 34 euron hintaan.

Minulle suurin syy Tallinnan matkailuun on ehdottomasti ruoka. Hintataso on Suomeen verrattuna käsittämättömän halpa – opiskelijankin on mahdollista nauttia kolmen ruokalajin illalllinen viineineen joutumatta vararikkoon. Lempiravintolakseni on muodostunut Rataskaevu 16. Pöytävaraus on suositeltava ja käytännössä välttämätön – yritin varata pöytää viikkoa aikaisemmin, ja ravintola oli jo buukattu täyteen. Onneksi aivan alkuperäisen Rataskaevu 16:sta vieressä sijaitsee ravintolan pikkusisko, Väike Rataskaevu 16 (Väike tarkoittaa pientä), jossa on täysin sama ruokalista kuin alkuperäisessäkin.

Toinen kokeilemisen arvoinen ravintola on trendikkäällä Telliskiven alueella sijaitseva F-hoone. Värikkäiden graffitien ja karun tehdasympäristön keskeltä löytyvä suosittu ravintola muistuttaa ympäristöltään hieman Helsingin trendimestoja Suvilahtea ja Teurastamoa.

Paras crème brûlée, jonka olen ikinä syönyt.

Paluumatkalle on mukava napata Rotermanni-kortteleiden syövereistä löytyvästä Sushi&Sake -ravintolasta erittäin laadukkaat ja maukkaat sushit mukaan laivaevääksi. Nam!

Jos Tallinna innostaa, kattavasti infoa saa esimerkiksi tältä sivustolta.