On tammikuinen perjantai-ilta Kalliossa ja pihalla paukkuu pieni pakkanen. Om’pu- baari on tupaten täynnä ja pöydissä notkuu ihmisiä laidasta laitaan. Moni viettää perinteistä iltaa: juo olutta, pelaa lautapelejä ja jauhaa kavereidensa kanssa. Olen menossa baariin tapaamaan Outia, joka on  22-vuotias luonnonmaantieteen opiskelija Helsingin yliopistosta. Emme kuitenkaan ole menossa baariin ryystämään viiniä, sillä Outi on tipattomalla. 

” Mulla oli jo pitkään sellainen fiilis, että jos olin ollut juhlimassa, aamulla oli tyhmä fiilis. Sellainen, että olinpas taas tyhmä ja menipä taas paljon rahaa”, Outi kertoo.

Eräänä darra-aamuna Seppälä valitteli oloaan kaverilleen, joka ei juo alkoholia ollenkaan. He pohtivat, voisiko Seppälä olla puoli vuotta juomatta alkoholia. Kaveri tarjoutui maksamaan 50 euroa, jos Seppälä onnistuisi haasteessa.

”Olin silleen, että mähän pystyn mihin vaan ja lähdin mukaan!”

Seppälä ei ole ainoa, joka kieltäytyy alkoholista. Joka vuosi jopa joka neljäs aikuinen aloittaa tipattoman tammikuun. Jo kuukauden alkoholiton elämä puhdistaa kehoa ja laskee verenpainetta. Moni tipattoman tammikuun viettäjä koittaa lisäksi karistella joulukiloja kuntosalilla tai uudella dieetillä.

Outi ei koe alkoholista kieltäytymisen liittyvän muihin elämäntapamuutoksiin.

”Totta kai munkin on nyt tullut harrastettua liikuntaa enemmän, kun uudesta vuodesta saa sellaista energiaa. Mutta en koe, että se liittyy tipattomaan mitenkään”, Seppälä pohtii.

Seppälä elää opiskelijan arkea ja on toiminut esimerkiksi ainejärjestönsä tutorina. Monenlaiset opiskelijajuhlat, sitsit ja tapahtumat ovat siis tuttuja. Seppälä myöntää alkoholin olevan osa opiskelijaelämää, ainakin omalla kohdalla.

”Koen, että käytän paljon alkoholia, mutta sen käyttö on ollut aina hauskaa. Se ei ole tuottanut mitään ongelmia, ainakaan tähän asti”, hän summaa.
”Onhan se bilettäminen jollain tavalla osa opiskelijakulttuuria, mutta nykyään yhä useampi on juomatta kokonaan. Siitä on tullut paljon tavallisempaa.”

Juominen ei nimittäin ole enää cool.

Seppälän havaintoa tukee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus, jossa selviää nuorten alkoholin kulutuksen vähentyneen vuonna 2017. Samassa tutkimuksessa huomattiin, että myös totaalikieltäytyjiä on aikaisempia vuosia enemmän. Syitä muutokseen on esimerkiksi nuorten lisääntynyt tietoisuus, teknologian tarjoamat uudet tavat viettää aikaa ja yleinen asenne humaltumista kohtaan. Juominen ei nimittäin ole enää cool.

Seppälällä ei ole aikomusta lopettaa opiskelijakekkereissä käymistä, vaikka tipattomalla onkin. Hän kuitenkin epäilee, ettei jaksa bailata samalla tahdilla kuin humalassa.

” Usein baarissa alkaa väsyttää ja silloin juo helposti lisää. Veikkaan, etten jaksa juhlia niin pitkään selvin päin. Ehkä nyt ei tule myöskään lähdettyä ihan kaikkiin juhliin.”

Seppälän tipaton on joutunut vasta kerran testaukseen perinteisissä kotibileissä. Tilanne sujui kuitenkin mutkattomasti, eikä tipattomuutta ihmetelty tai kyseenalaistettu. Hän ei usko kieltäytymisen olevan vaikeaa jatkossakaan.

”On helpompi perustella oma tipattomuus itselleen ja muille, kun kyse on vedosta.”

Puolen vuoden tipattomuus ei siis selkeästikään ole Seppälälle ongelma ja luotto omaan selkärankaan on kova. Seppälä silti ennustaa kokevansa itsensä välillä ulkopuoliseksi tulevan puolen vuoden aikana.

”Toisaalta tässä on kyse enemmänkin kunniasta ja siitä, että jos jotain päätetään, siinä myös pysytään.”

” En usko, että haluaisin olla humalassa, mutta ehkä jään joskus ulkopuoliseksi jostain tyhmästä jutusta, kun en ole bailaamassa. Kaikki tietää varmaan sen tunteen, kun saapuu vähän myöhässä juhliin ja kaikki muut ovat jo humalassa. Silloin tuntee olonsa jollain tavalla ulkopuoliseksi”, Seppälä selittää.

Lisäksi Seppälää mietityttää kevään tulevat matkat.

” Jos tulee joku todella mahtava reissu, niin tipattomuus saattaa mennä uudestaan mietintään. Toisaalta tässä on kyse enemmänkin kunniasta ja siitä, että jos jotain päätetään, siinä myös pysytään.”