Media-alalle harvoin päädytään. Sinne halutaan. Arto Mäenpään unelma omasta verkkolehdestä oli niin vahva, että hän oli valmis uhraamaan siihen omaa aikaansa ja rahansa. Nykyään Kaaoszine.com -verkkolehdellä on lähes 200 000 uniikkia kävijää kuukaudessa.

 

Arto Mäenpää Tuska Festivaleilla 2017 (Kuva: Arto Mäenpää).

 

1. Kuka olet ja missä työskentelet juuri nyt? 

Olen Arto Mäenpää ja toimin päätoimittajana Kaaoszine.com -nimisessä rock- ja metallimusiikkiin keskittyvässä verkkolehdessä. Päivätyökseni olen varastopäällikkönä Oy Nefab Ab -nimisessä yrityksessä Vaasassa.

2. Kävele urapolkusi takaperin. Miten päädyit nykyiseen työpaikkaasi?

Musiikkitoimittajan urani sai alkunsa lukiossa, kun kiinnostuin raskaammasta rockista sekä siihen liittyneistä ilmiöistä. Aloin etsiä netistä tietoa erilaisista uusista artisteista sekä bändeistä, joita kuunnella, ja siinä sitten samassa yhteydessä tuli perustettua ensimmäinen musiikkilehteni HardcoreSounds. Olin tuolloin 17-vuotias. Lehti oli alun perin englanninkielinen, mutta koska sivusto toimi pääsääntöisesti Suomessa, päätimme avata myös suomenkielisen sivuston. Sen nimi oli hcsanomat ja se sitten lähtikin raketin lailla nousuun, joten englanninkielinen saitti jäi nopeasti historiaan. Musiikkipuolella koko ”urapolku” on täysin itse opittua, eli en ole suoranaisesti käynyt siihen mitään kouluja tai opintoja.

Siviilipuolen ammattia varten olen opiskellut diplomi-insinööriksi Vaasan yliopistossa. Valmistuin vuonna 2015 ja aloitin lähes saman tien varastopäällikön työt. Olin koulun ja musiikkityön ohella työskennellyt koko ajan logistiikan parissa Wärtsilässä ja ABB:lla joten ”uravalinta” sillä saralla oli suhteellisen helppo, kun aihealue oli tuttu.

3. Millaisia ovat olleet sinun suurimmat ammatilliset oivalluksesi?

Arto Mäenpää ja Iron Maidenin Bruce Dickinson (lähde: Arto Mäenpää)

Musiikkitoimittajan työssä oppii kokoajan uutta. Suurin oivallus mitä olemme tehneet oikein, oli aikoinaan sosiaaliseen mediaan syöksyminen täysillä. Somen kautta Kaaoszinelle muodostui vankka kannattajajoukko läpi Suomen. Musiikkiarvosteluiden kirjoittaminen oli minulle helpompaa englanniksi, joten kun sivuston kieli muuttui kokonaan suomeksi siirryin tekemään videoita. Videohaastatteluiden tekeminen tuntui minusta luontevalta.

4. Onko urapolkusi ollut sinulle aina selkeä, vai pitikö sinusta tulla ”isona” jotain muuta kuin mitä nyt olet?

Olen lukiosta asti haaveillut pyörittäväni joskus Suomen suurinta musiikkilehteä, eikä tuo tavoite enää ole kauhean kaukana toteutumisesta. Sitä varten on uhrattu paljon aikaa ja myös rahaa, koska opiskeluaikoina suurin osa tuloista meni keikkareissuihin ja sivuston palvelinmaksuihin.

Tietoliikennetekniikan diplomi-insinöörin koulutuksen käyminen tavallaan valmistaisi hieman erilaiseen ammattiin, mutta tekninen osaaminen verkkosivustoa kehittäessä on myös yksi osa, millä Kaaoszine.com on erottunut edukseen muista kotimaisista verkkolehdistä. Meillä on aina ollut ammattimainen taustajoukko, jolla on koulutus ohjelmointiin ja graafiseen suunnitteluun. Sitä kautta ollaan pyritty luomaan myös visuaalisesti muista erottuvia sivustoja.

5. Millaisen neuvon haluat antaa henkilölle, joka on oman urapolkunsa alussa?

Tavoittele aina unelmiasi ja tee lujasti töitä niiden toteutumisen eteen. Tie voi olla pitkä ja kivinen, mutta koskaan ei kannata luovuttaa, mikäli jonkun asian haluaa toteutuvan elämässään.

Urapolku on seitsemän osainen juttusarja media-alan ammattilaisista. Yksikään työura ei ole samanlainen, ja matkalle on sattunut useita mutkia. Kaikkia kuitenkin yhdistää vahva tahto työskennellä media-alalla.

Artikkelikuvassa: Arto Mäenpää ja Metallican basisti Jason Newsted (lähde: Arto Mäenpää)