Oletko koskaan kysynyt ulkopuoliselta ihmiseltä millä alalla hän näkisi sinun olevan parhaimmillasi? Riikka Karjalainen lopetti restonomin opinnot kesken ja hakeutui ammatinvalintapsykologin juttusille. Media-ala ei ollut Riikan suunnitelmissa, mutta nykyään hän juontaa NRJ:n listaohjelmia ja somessa hänet tunnetaan Some-Rituna. 


1. Kuka olet ja missä työskentelet juuri nyt?

Olen 33-vuotias Riikka ”Ritu” Karjalainen ja olen juontaja ja some manageri Radio NRJ Finlandilla.

2. Kävele urapolkusi takaperin. Miten päädyit nykyiseen työpaikkaasi? 

Riikka ”Ritu” Karjalainen
(lähde: Riikka Karjalainen)

Muutin opintojen perässä Ivalosta Helsinkiin vuonna 2005. Opiskelin ensin johtamista ja palvelujen tuotteistamista. Ensimmäisenä koulupäivänä kuitenkin tajusin, ettei restonomiopinnot ole mun juttu. Lopetin koulun ensimmäisen lukuvuoden jälkeen ja hakeuduin ammatinvalintapsykologille.

Muutaman juttutuokion jälkeen psykologi suositteli minulle media-alaa ja kehotti hakemaan opiskelemaan liiketaloutta, mikä olisi koulutuksena laaja-alainen ja ”ympäripyöreä”. Pääsin kouluun ja suuntauduin markkinointiin ja viestintään. Työharjoitteluni suoritin Radio NRJ:llä sosiaalisen median harjoittelijana vuonna 2011. Samana kesänä sain NRJ:ltä vakituisen työpaikan.

3. Millaisia ovat olleet sinun suurimmat ammatilliset oivalluksesi?

Vuosien varrella olen oivaltanut olevani hyvä organisoimaan ja järjestämään asioita. Olen myös huomannut olevani tehokkaimmillani pienen paineen alla.

Yksi suuria ammatillisia yllätyksiä minulle itselleni on ollut se, että minusta on niin moneen! Olin aluksi viihdeuutistoimittaja. Ammatinvalintapsykologi näki minussa potentiaalisen vuosia sitten, mikä taas itselle on hahmottunut tässä lähivuosien varrella. Minulla on myös tätä nykyä toiminimi, eli olen yrittäjä. Tähänkään en olisi koskaan kyennyt pystyväni.

4. Onko urapolkusi ollut sinulle aina selkeä, vai pitikö sinusta tulla ”isona” jotain muuta kuin mitä nyt olet?

Minulla ei ole koskaan ollut haaveammattia. Joka kerta opo-tunneilla yläasteella ja lukiossa keskustelimme siitä, miten minusta tulee isona rokkari. Jotenkin koen, että ilman täydellistä suunnitelmaa, elämä on ollut helpompaa. Kun on avoin kaikelle mitä vastaan tulee, sitä voi löytää itsensä todella siistien juttujen parista. Eikä minulla ole vieläkään hajua mitä aion tehdä tulevaisuudessa, mutta ei se stressaa.

5. Millaisia vastoinkäymisiä matkallesi on sattunut?

Vuonna 2014 NRJ Finlandin liiketoiminta myytiin MTV:lle ja edessä oli yt:t. Siirryimme esimieheni kanssa MTV:lle. Heti seuraavana vuonna tuli uusi yt, ja minä siirryin töihin Valve Mediaan, tehden kuitenkin töitä Maikkarille. Loppuvuodesta 2016 MTV myi radioliiketoiminnan Bauer Medialle. Irtisanoin itseni Valve Medialta ja kuukauden työttömyyden jälkeen palasin NRJ:lle sosiaalisen median manageriksi ja lopulta juontajaksi.

6. Millaisen neuvon haluat antaa henkilölle, joka on oman urapolkunsa alussa?

Kannattaa ottaa avoimin mielin vastaan mitä elämä heittää eteen! Eikä kannata turhaan stressata, koska siitä saa vaan pahan mielen ja mahahaavan.

Urapolku on seitsemän osainen juttusarja media-alan ammattilaisista. Yksikään työura ei ole samanlainen, ja matkalle on sattunut useita mutkia. Kaikkia kuitenkin yhdistää vahva tahto työskennellä media-alalla.

Kuva ja lähde: Riikka Karjalainen