Oikean työn löytyminen edellyttää itsetuntemusta. Näin ajattelee Kati Launiainen, joka työskentelee MTV:llä vastaavana tuottaja. Katin urapolku Maikkarille on ollut monipuolinen ja hyvin kiehtova. Matkalle on mahtunut radiota, elokuvaa, paikallistelevisiota ja käsikirjoittamista.

1. Kuka olet ja missä työskentelet juuri nyt?

Olen Kati Launiainen, työskentelen MTV:n kotimaisten ohjelmien vastaavana tuottajana.

2. Kävele urapolkusi takaperin. Miten päädyit nykyiseen työpaikkaasi?

Urapolkuni media-alalla alkoi jo 1990-luvun puolivälissä, kun menin työharjoitteluun joensuulaiseen paikallisradioon Radio Rexiin. Olin siellä toimittajana ja tuottajana useita vuosia, kunnes muutin Jyväskylään opiskelemaan viestintää ja journalistiikkaa. Palasin uudestaan Joensuuhun medianomi-kouluun Pohjois-Karjalan AMK:hon, ja työskentelin opiskeluaikanani taas radiossa sekä elokuvatuotannoissa (mm. Pitkä kuuma kesä).

Kati Launiainen (Lähde:Kati Launiainen)

Opintojeni jälkeen muutin hetkeksi Italiaan, missä tein töitä tuotantoyhtiössä. Sitä kesti vain hetken, sillä pian minua pyydettiin perustamaan paikallistelevisiota Joensuuhun. Paikallistelevisiota tein vuoden ja muutin sitten Helsinkiin. Työskentelin hetken aikaa KISS FM:n aamutiimissä, kunnes siirryin kokonaan television puolelle tuottajaksi ja juontajaksi. Työskentelin eri tuotantoyhtiöissä muutaman vuoden, kunnes jäin äitiyslomalle. Äitiyslomien jälkeen palasin jälleen radioalalle ja toimin Nelosmedian radioissa ohjelmapäällikkönä. Kaipasin televisioon, ja jossain vaiheessa siirryin freelanceriksi ja käsikirjoitin mm. Yökylässä Maria Veitola -ohjelmaa sekä Sohvaperunoita.

Vuosi sitten MTV etsi vastaavaa tuottajaa ja tiesin heti, että paikka olisi minulle täydellinen! Nyt olen ollut MTV:llä vajaan vuoden, ja nautin todella työstä, jossa voin keskittyä sisältöön ja saan työskennellä upeiden luovien ihmisten kanssa joka päivä.

”Yksi oivalluksistani onkin, että kannattaa tutkailla, millaiset ominaisuudet juuri sinussa on niitä, joita haluat kehittää ja missä koet olevasi hyvä.”

3. Millaisia ovat olleet sinun suurimmat ammatilliset oivalluksesi?

Oivalluksia on tullut paljon. Tällä hetkellä nautin siitä, että voin käyttää työssäni monipuolista kokemustani media-alalta. Kaikesta työkokemuksesta ja pitkän ajan varrella luoduista kontakteista on tuottajan työssä hyötyä. Olen myös huomannut, että oma persoonallisuus ja omat vahvuudet, kuten nopea toimintakyky, sitkeys, muiden huomioiminen, rehellisyys, avoimuus, hyvä itsetunto, auttavat tiimityöskentelyssä ja varsinkin esimiestyössä.

Yksi oivalluksistani onkin, että kannattaa tutkailla, millaiset ominaisuudet juuri sinussa on niitä, joita haluat kehittää ja missä koet olevasi hyvä, ja suuntautua työelämässä sinulle sopivaan työhön. Silloin nautit arjestasi eniten, kun voit käyttää omia vahvuuksiasi.
Olen todella hyvä tekemään montaa asiaa yhtä aikaa, mutta olen myös hieman höveli ajankäyttäjä. Myöhästelystä haluaisin päästä eroon, koska se ei ole kohteliasta muita kohtaan, eikä ole omastakaan mielestä kivaa juosta pää kolmantena jalkana joka paikkaan.

4. Onko urapolkusi ollut sinulle aina selkeä, vai pitikö sinusta tulla ”isona” jotain muuta kuin mitä nyt olet?

Lukion jälkeen ajattelin hetken, että minusta tulisi liikunnanopettaja. Sitten löysin radion ja television, jotka veivät mukanaan.

5. Millaisia vastoinkäymisiä matkallesi on sattunut?

Kaikenlaisia asioita on tapahtunut. Aina tulee epäonnistumisia, joita pitää arvostaa, koska niistä jää aina eniten oppia käteen. Minut on myös irtisanottu, mutta olen löytänyt sen jälkeen parempaa ja minulle sopivampaa työtä. Organisaatiomuutokselta ei voi nykyään välttyä, joten sopeutuminen on hyvä taito työelämässä. Olen välttynyt pitkiltä sairastumisilta, josta olen kiitollinen. Urheilusta ja hyvistä yöunista kannattaa pitää kiinni, vaikka on kiireistä. Tästä joudun muistuttamaan itseäni.

”Et tule jaksamaan työtä, joka ei anna sinulle henkistä palkintoa.”

6. Millaisen neuvon haluat antaa henkilölle, joka on oman urapolkunsa alussa?

Mieti, mikä työ on sellaista, mistä aidosti nautit, ja mikä antaa sinulle iloa. Et tule jaksamaan työtä, joka ei anna sinulle henkistä palkintoa. Toimeentulo on myös tärkeä asia, eli saatko työstä arvoistasi palkkaa?

Toki uran alussa sinun pitää olla valmis tekemään työtä kartoittaaksesi kokemustasi, mutta kannattaa pitää aina mielessä, onko työstä sinulle tulevaisuudessa hyötyä. Aseta tavoitteita, ja mene niitä kohti. Älä anna muiden määritellä, mitä teet. Älä ajelehdi, vaan suunnittele välietappeja, joihin matkaat. Ota kaikki vastoinkäymiset itsesi kehittämisenä, äläkä lannistu.
Oikean työn löytyminen edellyttää itsetuntemusta. Kaikkea ei saa kerralla, mutta matkan varrella opit myös itsestäsi. Lähteä saa ja etsiä täytyy. Pysy omalla polullasi.

Urapolku on seitsemän osainen juttusarja media-alan ammattilaisista. Yksikään työura ei ole samanlainen, ja matkalle on sattunut useita mutkia. Kaikkia kuitenkin yhdistää vahva tahto työskennellä media-alalla.

Artikkelikuva: Tracy  Thomas (Unsplash.com)