Kulkuneuvojen muotoilu ja design on jo pitkään seurannut erilaisia muotitrendejä. Autojen tuotannossa värit ja sisustus ovat vaihdelleet trendien mukaan, mutta eivät mitenkään radikaalisti. Tekniikan kehitys on tietenkin muokannut autojen ja muiden kulkuneuvojen ulkonäköä huomattavasti, mutta pääosin autojen muotoilussa mennään käytännöllisyys ja moderni muotoilu edellä.

Moottoripyörien muotoilussa tekniikan kehitys näkyy selvemmin, koska ne ovat autoihin verrattuna riisutumpia ja yksinkertaisempia. Erilaiset tyylituulahdukset ovat moottoripyörissä heti huomattavissa sillä mallistot ovat helpommin muokattavissa uusien trendien mukaisiksi.

”Tällä hetkellä retro-tyyli näyttää olevan myös moottoripyörien keskuudessa se uusi musta.”

Viime vuosina moottoripyörien suunnittelussa on yleistynyt rennompi ja retromainen tyylisuunta “Café racer”. Kyseinen tyylilaji tähtää retro-julisteista tuttuun yksinkertaiseen ulkonäköön. Pyörät näyttävät olevan kuin suoraan 1960-luvulta. Vanhan ulkokuoren sisältä sykkii silti uutta ja tuoretta teknologiaa. Café Racer -pyörät olivat juuri niitä, joita ihailtiin kahvilan ikkunasta kruisailun jälkeen.

Moottoripyörämessut 2018 tarjosivat vierailijoilleen paljon ihmeteltävää, ja sen antimista löytyikin laaja kattaus Café Racer -mallisia pyöriä. Isoimmat merkit, kuten Bmw, Yamaha ja Kawasaki olivat reagoineet nousevaan trendiin ja tuoneet kyseisen tyylilajin pyörät omaan mallistoonsa. Tyylilajin vaikutuksia pyörien muotoiluun on vaikea olla huomaamatta, koska malliston pyörät eroavat vanhalla ulkonäöllänsä selvästi modernista muotoilusta.

Café Racer -tyyli näkyi myös moottoripyörien värityksissä.

Café Racer-tyylisiä moottoripyöriä alettiin valmistaa alunperin jo 1960-luvulla. Pyörien muodot olivat siihen aikaan aerodynaamisesti huippua, mutta silti yksinkertaisesti toteutettavissa. Tekniikan kehittyessä tyylille olennaisista muodoista luovuttiin, mutta moottoripyöräharrastajat eivät unohtaneet näitä ikonisen näköisiä kulkuneuvoja. Moottoripyörien rakentajat herättivät Café Racer -tyylin uudestaan eloon, kun modernin malliset pyörät riisuttiin turhista kuorista ja rakennettiin yksinkertaisempiin muotoihin.

”Moottoripyörävalmistajat ovat reagoineet kuluttajien toiveisiin ja tuoneet mallistoihinsa tuoreita ja trendikkäitä pyöriä.”

Myös monet muut trendit on tuotu moottoripyörien muotoiluun harrastajien toimesta. Esimerkiksi Yamahan mallistoon luotiin Hyper Naked -sarja, joka sai vaikutteensa stunt-pyöristä.

Trendit ja tyylit muuttuvat ajan myötä ja sen vaikutus kulkuneuvoihin on huomattava. Muodit toisaalta myös toistavat itseään. Kuluttajiin nämä uudet trendit tietenkin uppoavat, koska kukapa ei haluaisi olla valinnoillaan trendikäs!

Moottoripyörämessujen Yamahan ja Kawasakin esittelijöiden mukaan Café Racer -trendin suosio on nyt noususuuntainen ja sen uskotaan kestävän melko pitkään.

Moottoripyörävalmistajat ovat reagoineet kuluttajien toiveisiin ja tuoneet mallistoihinsa tuoreita ja trendikkäitä pyöriä. Moottoripyörien trendien pituudeksi arvioitiin noin 5 vuotta.

Vanhempi Café Racer -tyyli on siis tullut jäädäkseen useiksi vuosiksi, mutta uskon moottoripyörävalmistajien tarkkailevan jo uusien ja nousevien trendien tuulia. Mikä tulee sitten olemaan se seuraava iso ja huomattava tyylisuunta moottoripyörämarkkinoilla? Se selviää viimeistään seuraavilla moottoripyörämessuilla.

Tällä hetkellä retro-tyyli näyttää olevan myös moottoripyörien keskuudessa se uusi musta.