Kymmenosainen dokumenttisarja tuo Vietnamin sodan, ja sitä seuranneet ilmiöt kotisohville tavalla jota harvemmin näkee.

Yhdysvalloista on viimeisen viidentoista vuoden aikana tullut jos jonkinlaista sotiin liittyvää televisiosarjaa ja elokuvaa. Monen suomalaisenkin tuntemat Band of Brothers (Taistelutoverit), The Pacific ja Generation Kill ovat varmasti ensimmäisenä kielen päällä, kun amerikkalaisten sodista tulee puhe.

”Amerikkalaisten sotaa hehkuttavan tyylin liki täydellinen poissaolo onkin mukavaa vaihtelua.”

Internetin syövereissä on jo vuosia spekuloitu sitä, mistä sodasta Steven Spielberg ja Tom Hanks voisivat seuraavaksi tehtailla minisarjan. Vietnamia on ehdotettu ja useasti, mutta sarjan tekemiselle tuskin on enää tarvetta. Ken Burnsin ja Lynn Novickin ohjaama, sekä Geoffrey C. Wardin käsikirjoittama kymmenosainen dokumenttisarja, The Vietnam War, tuo kritisoidun ja vihatun sodan kotisohville Napalmin katkun saattelemana, ja ilman turhaa tähtilippumasturbaatiota.

Amerikkalaisten sotaa hehkuttavan tyylin liki täydellinen poissaolo onkin mukavaa vaihtelua. Positiivista on myös se, että dokumenttisarjassa on haastateltu amerikkalaisten lisäksi niin Pohjois-Vietnamin kuin Etelä-Vietnaminkin joukkojen entisiä sotilaita, sekä myös sotaa vastustaneita ja omaisiaan menettäneitä.

Jo sarjan alkuvaiheista asti katsojalle tuodaan kasvojen eteen 1960- ja 70-lukujen autenttinen kuvamateriaali, sekä mahtava soundtrack, jota ovat olleet kasaamassa Nine Inch Nails-yhtyeen Trent Reznor ja Atticus Ross. Kun The Animals, Booker T and the MG`s tai Bob Dylan soi taustalla, voi katsojakin virittäytyä tunnelmaan, loppua kohden lisääntyvästä, hirvittävästä ja ahdistavasta kuvamateriaalista huolimatta.

”Vietnamin sota oli kaoottinen ja häpeällinen osa Amerikan historiassa, ja tämän historian alleviivaus sarjalta onnistuukin vallan hyvin.”

Vietnamin sota oli kaoottinen ja häpeällinen osa Amerikan historiassa, ja tämän historian alleviivaus sarjalta onnistuukin vallan hyvin. Esimerkiksi tarina aluksi sodassa taistelleesta, ja sittemmin haavoittuneesta John Musgravesta jäi erityisesti mieleen, ja Musgraven historia myös sodanvastaisessa liikkeessä tuodaan esille. Dokumenttisarjan kohtaus, jossa veteraanit heittävät mitalinsa Valkoisen talon pihalla järjestetyssä protestissa aidan yli, on ehkä vakuuttavinta todistetta Vietnamin sodan aikaisen journalismin otteesta.

Protestikuvien, Kent Staten yliopiston ampumistapauksen ja monen muun sota-aikaan liittyvän tapahtuman oleminen osa draaman kaarta tuo sodasta tietämättömälle tai vasta kiinnostuneelle hyvin esiin sen faktan, kuinka sekaisin maailma ja etenkin Amerikka on tuohon aikaan ollut.

Oman kitkerän osansa saavat myös presidentit aina Lyndon B. Johnsonista Jimmy Carteriin, sekä myös vastapuolen poliitikot. Sotarikoksia ei myöskään jätetä mainitsematta, tämän katsoja saa tuta kun sarja etenee yli puolenvälin.

The Vietnam War on merkittävä dokumenttisarja tuleville sukupolville, ja etenkin amerikkalaisille, joiden olisi vihdoin ja viimein syytä alkaa tarkastella tekemisiään erilaisten, sotaa kyseenalaistavien linssien läpi.

Sarjan jaksoja voi vielä katsoa Yle Areenasta, ja se on myös ilmestynyt dvd-boksina.

(Kuva: Howard C. Breedlove, SSG, Photographer; US Army Signal Corps/ Wikimedia Commons)