Pääkylmäkkönä yhden Michelin-tähden ravintolassa työskentelevä 25-vuotias Jasmiina Saario halusi lapsena poliisiksi, mutta saavuttikin unelma-ammattinsa ravintola-alalla. Tie unelma-ammattiin on kuitenkin jokaisella erilainen. Saarion matka menestyksekkääseen asemaan on ollut suuren kunnianhimon ansiota.

Miten päädyit opiskelemaan ravintola-alaa?

En päässyt oikein mihinkään muualle yläasteen jälkeen. Lukioon olisin halunnut, mutta oli liian huonot arvosanat. Hain muun muassa Lohjan ammattikouluun audiovisuaaliselle linjalle, pintakäsittelyyn, metalli – sekä puualalle. Olisin kyllä päässyt metallialalle ja pintakäsittelyyn, mutta näistä kokkilinja oli ylin vaihtoehto, joten se oli valittava.

Tuntuiko ravintola-alan opiskelu heti hyvältä valinnalta?

No ensimmäiset kaksi vuotta kyllä todella paljon ihmettelin, että mitä mä täällä teen. Kolmantena vuonna aloin ymmärtää, että siitä pitäisi saada jotain myös aikaiseksi.

Milloin kunnianhimoinen palo ammattiin syttyi?

Pääsin ammattikoulussa stipendillä harjoitteluun Viroon. Siellä oli silloin Viron tunnetuin naiskeittiömestari töissä, jonka oppeihin pääsin. Se oli ensimmäinen juttu, joka sai mut oikeasti kiinnostumaan ruuanlaitosta. Ammattikoulun jälkeen sitten pääsinkin ammattikorkeakouluun Helsinkiin opiskelemaan alasta lisää.

Saarion hakuannos Vuoden Kokki – kilpailussa 2018.

Koetko, että olet kohdannut monia mutkia matkallasi vai onko tie ollut ennemminkin helppo?
Koen, että se on ollut oman tien raivaamista. Mun lähtötaso oli se, etten osannut 15-vuotiaana tehdä edes ranskalaisia pussin kyljessä olevan paisto-ohjeen mukaan ja siitä vuoden päästä lähdin kuitenkin opiskelemaan ammattia. Siinä tuli tehtyä aika isoja harppauksia ja monia virheitä. Oon mielestäni kuitenkin aika kunnianhimoinen ihminen ja se pakotti mut viemään itseni alalla eteenpäin. On ollut ehkä enemmänkin pitkä ja kivinen tie, eikä se oo vielä loppumassa.

Mikä on ollut tähän mennessä suurin haaste urallasi?

Suurin haaste ihan päivittäisessäkin työssä on se, että oppii kritisoimaan itseään, mutta samalla pystyy antamaan omat virheensä itselleen anteeksi. Kun puhutaan fine dining -ravintoloista, sanotaan että sinne hakeutuu töihin sellaisia vähän perfektionisteja ihmisiä. Onhan se sellaista joka päiväistä kamppailua. Työn suhteen sanoisin, että ravintolalla kuin ravintolalla on omat haasteensa.

Olet tällä hetkellä yhden Michelin-tähden ravintolassa Demossa pääkylmäkkönä. Onko nykyinen asemasi ollut tavoitteesi?

On ollut. Mutta aina sitä mukaa kun tavoitteisiin pääsee, se tavoite asettuu johonkin muuhun.

Mikä on tämän hetkinen tavoite urallasi?

Todennäköisesti perustaa oma ravintola ennen kuin täytän 35 vuotta.

Onko oman ravintolan perustaminen määrätietoinen tavoitteesi vai vielä unelman tasolla?

Jollain tasolla unelma. Realistina pitää ajatella myös sitä, että mua ei haittaisi olla myöskään keittiöpäällikkönä johtavassa asemassa jonkun toisen ravintolassa, jossa mulla olisi vaikka osakeomistajuutta, niin ettei omistaisi kaikkea itse.

Saario toteuttaa tällä hetkellä osaamistaan kehitellen uusia reseptejä ja annoksia ravintola Demoon, hakien Vuoden Kokki – kilpailuun neljättä kertaa vuonna 2020 ja pysymällä ajan tasalla ravintola-alan hektisessä maailmassa.