Millaista on opiskella omaa alaa ulkomailla? Taajuus Median juttusarjassa kolmannen vuoden medianomiopiskelijat kertovat kuulumisistaan vaihdossa. Sarjan neljännessä osassa on vuorossa kevääksi Saksaan lähtenyt Jerry Saarinen. 

Missä olet vaihdossa?

Lähdin vaihtoon Saksan pääkaupunkiin Berliiniin. Kouluni nimi on kokonaisuudessaan ”SRH Hochschule der populären Künste” ja se voitaisiin kääntää englanniksi ”University of Popular Arts.” Opiskelen koulussa linjalla ”creative industries management.” Olen täällä yhden lukukauden eli noin neljä kuukautta.

Miten päädyit juuri Berliiniin?

Olen käynyt Berliinissä kerran aiemmin, ja ihastuin kaupunkiin täysin. Se tuntuu kodikkaalta ja mieluiselta. Valitsin vaihtokohteen kaupunki edellä, ja se kaupunki oli Berliini. Kaupunki on yllättävän iso ja laajalle levittynyt. Berliinissä on avoin ilmapiiri, ja asukkaita on monista eri kulttuureista. Siksi onkin hieman vaikeaa määritellä Berliinin ”omaa” kulttuuria.

Kuva: Jerry Saarinen

Millaista opiskelu on?

Opintoni eivät vastaa täysin omaa suunatutumisvaihtoehtoani tv- ja radiotuotantoa, mutta onnekseni erilaisten opintojen yhteensovittaminen on onnistunut paremmin kuin hyvin. Saan täältä ne tiedot ja taidot, joita oma kouluni ei tarjoa. Opiskelu on täällä hyvin luentopainoitteista, mikä on kyllä suuri ero oman kouluni opetusmenetelmiin. Aluksi oli hieman hankalaa tottua viiden tunnin luentoihin, jotka saattavat kestää iltaan, mutta ajan myötä niihinkin on tottunut. Täällä luokkakoot ovat sentään yhtä maltillisia kuin Helsingissä, eli noin 20 opiskelijaa per luokka.

Aluksi oli hieman hankalaa tottua viiden tunnin luentoihin, jotka saattavat kestää iltaan, mutta ajan myötä niihinkin on tottunut.

Mitä taitoja uskot saavasi juuri vaihtokoulustasi?

Varmasti lisää kokemusta tuottamisesta ja alan kaupallisesta puolesta, kuten markkinoinnista, johtamisesta ja viestinnästä. Uskon myös, että sosiaaliset taidot, kansainvälisyys ja rohkeuden määrä harjaantuvat täällä rutkasti.

Missä asut?

Asun tällä hetkellä asunnossa, joka on jaettu neljän henkilön kesken. Asunnossa asuu sekä naisia että miehiä. Löysin asunnon Uniplaces-nettisivuston kautta, joka välittää asuntoja opiskelijoille. Asuntoa ei ollut helppo löytää, mutta loppujen lopulta olen ollut erittäin tyytyväinen asuntooni. Berliini on iso kaupunki, joten uutta kotia haluavia on aina paljon liikkeellä.

Oletko saanut ystäviä helposti?

Olen. Kouluni on todella kansainvälinen, koska useimmat tutkinnot ovat englanninkielisiä. Olen tutustunut ihmisiin lukemattomista kulttuureista ja taustoista, ja tutustunut edelleen heidän kauttaan uusiin ihmisiin. Kontakteja on saanut helposti. Olen tutustunut myös muihin täällä asuviin suomalaisiin.

Mitä olet tehnyt vapaa-ajallasi?

Olen käyttänyt suurimman osan vapaa-ajastani tutustuen kaupunkiin ja sen eri osiin. Olen myös vieraillut museoissa ja tapahtumissa. Saksalainen kulttuuri kiinnostaa. Olen myös yrittänyt löytää hyviä liikkumistapoja arkeen, kuten kuntosalilla, mutta sopivaa ei ole löytynyt. Jäsenyyksissä on eroja ja useammat tekevät vain 12 kuukauden sopimuksia.

Kuva: Sini Vuorikivi

Millaista ulkomailla asuminen on?

Ainakin kielen puolesta helppoa, sillä Berliinissä pärjää englannilla. Myös paikallisten tapojen ja sääntöjen oppiminen on mennyt mukavasti. Olen ihmetellyt lähinnä vain sitä, etteivät kaupat ole auki sunnuntaisin. On tärkeää, että saa rakennettua itselleen heti aluksi oman tukiverkoston, jolta voi kysyä apua ja seuraa. Tähän mennessä mikään ei ole vielä ollut hankalaa, mutta jos minulle sattuisi vaikka jokin tapaturma, en olisi täysin varma, mitä minun kuuluisi tehdä. Pitää siis ottaa siitä selvää.

Tähän mennessä mikään ei ole vielä ollut hankalaa, mutta jos minulle sattuisi vaikka jokin tapaturma, en olisi täysin varma, mitä tehdä.

Mikä on ollut hienoin kokemuksesi vaihdon ajalta?

Vappuna pidetyt juhlat, jotka järjesti eräs täällä asuva suomalainen ystäväni. Juhliin kokoontui suomalaisia suurella joukolla, ja se tuntui mukavalta ja yhteisölliseltä. Tarjolla oli paljon hyvää ruokaa ja tietysti vappumunkkeja. Olen varma, että vaihdon loputtua tulen kaipaamaan Berliiniä ja ihmisiä, joihin olen saanut ystävystyä vaihdon aikana. Täällä on saanut nauttia vapaudesta ja onhan tämä ollut myös uusi alku, kun kaikki on pitänyt rakentaa puhtaalta pöydältä. Olen ylpeä siitä, että olen ylittänyt itseni ja puhunut englantia sujuvasti joka päivä.