Ilmaston lämpenemisen seurauksena erityisesti etelä- ja länsi-suomessa kadut peittävä lumiverho on vuosi vuodelta harvinaisempi näky. Kun taas Pohjois-suomalaisten Instagram-tilit täyttyvät joulukorttimaisen lumisista valokuvista viimeistään marraskuussa. Monille pohjoisesta muuttaneille ensimmäinen talvi etelässä on varmasti pettymys. 

Ystäväni Nico Putila on viettänyt nuoruutensa Oulussa. Kolme edellistä talvea hän on ollut töissä laskuvälinevuokraamossa Pyhätunturilla, missä lunta on parhaimmillaan 1,5 metriä. Viime keväänä tyttöystävä Marian työt kuitenkin toivat Nicon Espooseen ja nyt hän on töissä Intersportin lumilautamyyjänä. “Täällä talvi tuntuu pitkältä syksyltä”, Putila tuumaa. 

Nico on lumilautaillut lähes koko elämänsä ja juuri tämä rakas harrastus sai hänet aikoinaan lähtemään Lappiin. “Kyllä sitä joka päivä tuli töiden jälkeen laskettua, että mulla oli varmaan eniten laskupäiviä kaikista työntekijöistä”. Muutosta huolimatta Nico on ostanut kausilipun Pyhälle ja aikoo käydä siellä, kunhan töiltään ehtii. 

Etelän talvi on harmaa ja pimeä. Vaikkakin pohjoisessa päivä on huomattavasti lyhyempi, eikä aurinko nouse kaamosaikana juuri ollenkaan, on lumen heijastamalla valolla suuri merkitys. “Pyhällä tuli iltaisin puuhasteltua paljon enemmän, että tuntuu täällä pimeän jälkeen, ettei saa oikein mitään aikaiseksi”, Nico harmittelee. “Ku sitä loskassa kävelee bussipysäkille ja töihin nii sitä kyllä monesti miettii, että mitä mä täällä teen”. 

Vaikka Espoo ja Helsinki tarjoavat paljon tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia, eivät ne Nicoa juuri innosta. “Voisihan varmaan täälläkin käydä laskemassa ainaki streettiä. Ajoin kerran Talman ohi ja se oli kyllä todella pieni”, Putila naureskelee. On pääkaupunkiseudussa kuitenkin yksi todella suuri plussa, kaverit.  ”Ei se varmaan niin kauheeta ois, vaikka olisin täällä vielä seuraavanakin talvena”.

Loppuun Nico vielä toteaa: “Ei mun elämä täällä edes niin paljon eroa siitä mitä Pyhällä oli. Harrastuksia ja lunta on vaan vähemmän”. Toivotaan, että saamme tänä talvena nauttia edes muutamasta lumisesta päivästä.