Mies saattoi hieroa itseään minua vasten esileikin aikana, ja jossain vaiheessa tuikata peniksen sisääni ilman mitään ennakkovaroitusta. Hän oli omien sanojensa mukaan clean fuck ja muisti kuittailla, että toivottavasti minäkin olen, kun olen niin tarkka kortsun käytöstä. Tämä mies oli pohjanoteeraus.” -Sanni, 29.

Kuvaelma on monelle naiselle surullisen tuttu, eikä vain ja ainoastaan yhden illan juttujen kohdalla. Vaikka kondomin kanssa nihkeily tuntuu olevan pääasiassa miesoletettujen ongelma, myös naiset näyttävät nielleen ilmiön. Keskusteluissa monesti jopa puolustellaan ehkäisystä kieltäytynyttä osapuolta: ”ei sillä sit sattunut olemaan kortsua, ja mulla on pillerit”.

Tunnettu ilmiö on kuitenkin saanut viime vuosina uusia muotoja, jopa niin tunnistettavia, että niille löytyy termitkin. Stealthing tarkoittaa suostumuksellista seksiä, jonka aikana mies joko väittää laittavansa kondomin tai poistaa sen kesken aktin niin, ettei kumppani huomaa. Fantastista!

”No siis kumin läpi ei oikeasti tunnu mitään. Se on vähän niin kuin panisi jogurttipurkin läpi, ei tunnu, ja kauhea säätäminen sitten myös niitten kanssa. ”- 18, parisuhteessa

Jokainen peruskoulun pakollisen ja vajavaisen terveystiedon tunnin käynyt tietää, että kondomilla on kaksi tehtävää: suojata ei-toivotulta raskaudelta ja sukupuolitaudeilta. Väestöliiton teettämän FINSEX-tutkimuksen mukaan kondomin käyttö on kuitenkin tasaisesti vähentynyt 1990-luvulta alkaen. Myös RFSU totesi jo vuonna 2011, että vain 25 prosenttia suomalaisista käyttää kondomia harrastaessaan seksiä. Joka kolmas ei käytä mitään ehkäisyä. Fantastista!

”Aina on mennyt kumilla jyystämisen puolelle, ei siitä samanlailla nauti. Jos joku väittää, että akti ei siitä pitene, niin valehtelee. Tai vastaavasti on tekemisissä jonkun muutenkin herkkäkutisen kanssa. Just saying.” –30, suhdestatus sitä sun tätä

Tutkimustulokset eivät sinänsä yllätä, vaan korreloivat täysin kokemusteni kanssa. Tutkimuksilla on haettu myös teorioita siihen, miksi erityisesti miehet suhtautuvat negatiivisesti kondomiin. Indianan yliopiston mukaan kondomin koko tuntuu olevan yksi haasteista. Liian suuret kondomit tuntuvat epämiellyttäviltä tai puristavat väärästä paikasta. Myös kokoluokitus itsessään nähtiin ongelmallisena: kondomien nimeäminen ”pieneksi” tai ”suureksi” voi vaikuttaa negatiivisesti miehen itsetuntoon, mikä on sinänsä ymmärrettävää. RFSU:n seksuaaliterapeutin, Sari Mälkin mukaan kondomin käyttöön liittyy myös asenneristiriitoja: kondomia ehdottava kumppani saattaa pelätä itse viestittävänsä toiselle, että hän kantaa sukupuolitautia ehdottamalla kondomia. Jaa että mitä?

Puhumalla puhtoiseksi

Jos kumppani pelkää ehdottamalla kondomia viestivänsä toiselle kantavansa sukupuolitautia, ollaan jo syvällä suossa. Kuten monissa muissa ihmissuhteisiin liittyvissä ongelmissa, tässäkin pitäisi osata avata suunsa ennen housuja. Miksi ehkäisyn esille ottaminen sitten on niin hankalaa aikuisille ihmisille?

Monesti herkkää ja romanttista tilannetta ei haluta ”pilata” asiallisella keskustelulla, mutta ilmeisen usein ollaan valmiita ottamaan tippuri, klamydia tai hormoonimyrkkypommi eli jälkiehkäisypilleri. Puhumattomuudella on hintansa, jonka moni mies tuntuu olevan valmis maksamaan yhdestä illasta. Toisaalta moni tekee myös kumppanistaan oletuksia esim. ulkonäön perusteella kokematta tarvetta selvittää niiden totuudenperäisyyttä.

Kauniit naiset eivät kanna tauteja

Bristolin ja Southamptonin yliopistojen tutkijoiden julkaisema tutkimus tarjosi kuitenkin kaameimman selityksen sille, miksi miehet eivät ole kiinnostuneet kondomin käytöstä: kauniina ja erittäin kuumina pitämiensä naisten kanssa miesten halukkuus käyttää kondomia oli hyvin vähäinen. Selityksenä oli, että ”miehet tahtovat lisääntyä naisten kanssa, koska he ovat viehättäviä tai miehille kauniin naisen kaataminen sänkyyn on statuskysymys, jonka vuoksi he ovat valmiita riskeeraamaan terveytensä.”

Toden totta olen törmännyt myös hämyiseen ajatukseen siitä, että miehet näkevät naiset usein tunnollisempina ja puhtoisempina automaattisesti, ihan fiilispohjalta! Ajatus juontaa varmasti loppupeleissä (niin kuin aina) Neitsyt Mariaan, tukahtuneen tympeään ja tiedostamattomaan ajatukseen siitä että naiset eivät ole seksuaalisesti yhtä aktiivisia ja halukkaita kuin miehet. Naiset ovat siis lähtökohtaisesti jo puhtaita.

E-pilleri: pahan alku ja juuri

Ehkäisypillerin yleistyttyä 1970-luvulta hormonaalinen ehkäisy on nähty kätevimpänä vaihtoehtona suojautua raskaudelta. Naisen oikeus päättää kehostaan on yksi tasa-arvon toteutumisen kannalta oleva, ns. perusjuttu. E-pillereiden käyttö on ollut jo pitkään tavallista, normaalia ja jopa oletus, eikä pelkästään parisuhteessa olevilla. Moni nainen syö pillereitä harrastaakseen ihan vain satunnaista seksiä. Ei toivottu raskaus nähdään ymmärrettävästi isompana tragediana, jolloin sukupuolitaudit tuntuvat olevan pienempi paha. Siksi moni naisista hassusti ”unohtaakin” pillereitä syödessä, että myös heidän tulisi käyttää kondomia.

Samalla naiset ovat tulleet tehneeksi miehille ison palveluksen arkipäiväistämällä pillereiden käytön. Valitettavan usein kuulee järkevien miesoletettujen suusta hölmistyneen tokaisun: ”ai etsä syö pillereitä?”. Jos iso osa miehistä on tottunut tilanteeseen, jossa kondomia ei tarvita eikä vaadita (koska pilleri), syytä ei voi vyöryttää pelkästään miesten niskaan.

Löpsöttävä muovikelmu peniksen päällä ei toden totta ole kenenkään mieleen, sukupuolesta riippumatta. Kukapa erityisesti HALUAISI käyttää kondomia? Kyse ei kuitenkaan ole halusta ja helppoudesta silloin kuin kyse on ihmisten terveydestä.