Nyt on sitä aikaa, kun joulukalenterit, paistovalmiit kinkut ja joululaulut tupsahtavat joka paikkaan. Nämä ovat asioita, jotka ovat meille kaikille tuttuja jo lapsuudesta asti.

Mutta myös monet asiat ovat muuttuneet sen 10-vuoden aikana, kun olemme kasvaneet aikuisiksi. Ilmastonmuutoksen ympärille kasvaneen kiihkeän keskustelun myötä esimerkiksi aineettomat lahjat ja kasvisruoka ovat nostaneet suosiotaan joka vuosi. Perinteistäkin joulua toki vietetään edelleen monissa kodeissa ja krääsää kaupitellaan joka nurkalla, kun ulos erehtyy astumaan. Tähän tavaran paljouteen luotamme helposti, kun kuumeisesti mietimme lahjoja läheisillemme. 

On kuitenkin ihanaa huomata, että on nousemassa uusia tapoja viettää joulua. On niin sanotusti valinnanvaraa. Vaikka tätä valinnanvaraakin on hyvä tarkastella hiukan kriittisesti; uusien vaihtoehtojen ilmaantuminen on osittain tietyn markkinaraon täyttämistä. Ympäristöystävällisyyttä miettivät ihmiset nähdään yhtenä kasvavana kohdeyleisönä ja heidän tarpeisiinsa yritetään keksiä tietynlaisia ja osin turhiakin tuotteita. Joten, tässäkin kohtaa kannattaa pohtia, mitä kaikkea oikeasti tarvitsee omaan jouluunsa. Mikä on juuri sinulle tärkeintä.

Vietän jouluni mielelläni minimalistisesti. En välitä suurista sukujouluista, vaan haluan keskittää energiani ydinperheeseen. Nyky-yhteiskunnan tyypillinen ihminen on hyvin kiireinen. Kuulun heihin itsekin. Tänä jouluna olemme monien kanssa yhdessä sopineet, ettemme osta mitään aineellista lahjaa. Aiomme antaa lahjaksi toisillemme jonkin yhteisen kokemuksen. Meillähän on jo kodit täynnä erilaista materiaa. 

Yritän joka joulu viettää stressittömämpää aikaa. Joka vuosi pyrin myös tekemään joulusta enemmän itseni näköisen. Kankeat perinteet eivät ole minua varten. Jos haluan viettää joulun kahdestaan puolison kanssa, teen sen. En koristele kotiani erityisemmin, koska kissani joka tapauksessa repisi paperiset tontut alas seiniltä. En hanki oikeaa kuusta, koska se sotkee. Muovikuusi taas on turhaa muovijätettä. Kuten yllä mainitsin, annan läheisille omaa kiireetöntä aikaani. Kieltäydyn juoksemasta paikasta toiseen, vain koska niin “kuuluu” tehdä. Kaadun kuitenkin jossain kohtaa. Taidan jättää perinteisen joulusiivouksenkin tänä vuonna väliin. Siivoan sen verran, että viihdyn omassa kodissani.

Kaikesta huolimatta en kuitenkaan halua hylätä perinteitä täysin, haluan vain luoda niistä omanlaisiani.