Tammikuu on monelle aikaa, jolloin alkaa uusi ja terveellinen elämä. Uuden vuoden lupauksia tehdään terveellisimmän elämän saavuttamiseksi. Kerron nyt miksen luvannut mitään ja miksi sinunkaan ei kannattaisi.

Tammikuu on kuntosalille liittymisien kulta-aikaa ja alkoholittomalle elämälle omistettu kuukausi, joka näkyy myös ruokakauppojen hittituotteissa ja kuntosalien jäsenyystarjouksissa. Moni päättää muuttaa elämänsä radikaalisti ja mikäs sen parempi ajankohta, kuin aloittaa vuoden ensimmäisenä päivänä. Tammikuun ensimmäinen päivä yllättävän monilla ihmisillä tosin kivistää päätä, mutta toinen päivä ehtii vielä mukaan terveellisten elämäntapojen junaan. 

Tipaton tammikuu on kotimainen perinne, jolloin pidättäydytään alkoholin käytöstä. Juuret löytyvät jo vuodelta 1942, jolloin Propaganda-Aseveljet järjestö luotsasi kampajan raittiin tammikuun viettämiseksi. Taustalla on joulunajan ja uudenvuoden runsas alkoholinkäyttö, jonka jälkeen kaivataan taukoa huurteisista juomista.

Vaikka pyrkimys alkoholittomaan elämään on jalo, niin useat tutkimukset liputtamat kuitenkin maltillisen alkoholinkäytön puolesta ympärivuotisesti. Maksalle on terveellisempää saada kuusi alkoholitonta päivää viikossa, kuin kuukauden puhdistus. Näin on ainakin jos on uskominen mm. terveyttä edistävä British Liver Trust-järjestön ohjenuoria. 

Tipattoman ongelma on kuitenkin, että sitä usein viettävät ihmiset, joilla ei vakavaa alkoholiongelmaa kuitenkaan ole. A-klinikkasäätiön mukaan oman alkoholinkäytön seuraaminen muinakin kuukausina on erityisen tärkeää, koska yksittäinen tipaton kuukausi ei pelasta tilannetta, jos alkoholinkäyttö on muutenkin ongelmallista.

Alkoholittoman kuukauden terveyshyötyjä ei kuitenkaan voi kukaan vähätellä. Muun muassa mieli ja olo virkistyvät, unenlaatu paranee ja aineenvaihdunta alkaa kiihtymään jo lyhyenkin tauon aikana. A-klinikkasäätiön mukaan alkoholin pois jättämisellä voi piristää jopa niin paljon, että kaamosmasennuksesta selviää ilman lääkkeitä.

Vaikka kuumin fitnessbuumi alkaa olla jo taputeltu, niin kuntosalien jäsenmäärät pysyvät tasaisina ja personal trainer-koulutukset porskuttavat voimissaan. Tammikuu onkin kuntosalien kulta-aikaa ja vuodenvaihteessa monet hankkivat salikortin. Elämänmuutoksen tavoittelijoille kesäkunnon tavoittelu on maali, johon pääsy on tammikuussa vielä realistinen.

Uuden elämän tavoittelijoille omat esteensä voi luoda myös kaamosmasennus. Terveelliset elämäntavat ja suurien muutosten tekemistä jarruttaa helposti, jos jaksaminen on muutenkin kortilla. Voikin tehdä hyvää pohdiskella rauhassa omia resursseja ja jaksamista. Olisiko monella kanttia vaikkapa laihduttamaan kymmentä kiloa, aloittamaan uudessa työpaikassa ja lopettamaan tupakointia samalla kertaa? 

Asiantuntijoiden neuvoissa elämäntaparemontin tekemiseen korostuu pitkäjänteisyys. Repsahduksia sattuu lähes jokaisella, balanssi on hyvä muistaa kaikilla elämänosa-alueilla ja uusien tapojen opettelun voi aloittaa mihin tahansa aikaan vuodesta. Syksyllä aloitetut elämäntapamuutokset ovat tammikuussa jo pitkällä.

Havahduin viime kesällä, että koko aikuisikäni jatkunut säännöllinen urheilu oli jäänyt pois arjestani. Monet elämänmuutokset, sairastelut ja puhdas laiskuus olivat saanut minut pitämään taukoa salitreenistä. Tauon piti kestää viikkoja, mutta se venyikin kuukausiksi. Kaipasin kuitenkin urheilua ja sen tuomaa energiaa, joten ryhdyin tuumasta toimeen. Kokeilin tuttuja ja uusia kuntosaleja ympäri Helsinkiä ennen mieleisen löytymistä. 

Mielin aluksi kovasti takaisin vanhaan tuttuun rytmiini, jossa salilla käytiin neljästi viikossa ja viidentenä päivänä harrastettiin cardiota. Tajusin kuitenkin nopeasti, etten voisi tehdä totaalista muutosta tapoihini, jos halusin pysyviä muutoksia. Uusi rytmi urheilemiseen löytyi ja pysyi arjessa, vaikka takapakki tulikin muun muassa sairasteluiden myötä. Jos peruuntuneista salitreffeistä jaettaisiin palkintoja, niin olisin takuulla mitallisijoilla. 

Lupauksista voi siis olla merkittävää hyötyä, mutta maltti on valttia myös elämäntapamuutoksissa. Repsahduksia sattuu kaikille ja elämäntaparemonttia voi tavoitella vuodenaikaa katsomatta. Oma syyllistyminen ja syyllistävät omat myös turhia. Muutos ajattelutavassa voi tehdä myös ihmeitä. Kenties viiden kilon laihduttamista onnellisemmaksi meidät tekisi itsemme hyväksyminen nykyisellään.