Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvalta Nazcan autiomaalta on löydetty 37 metrin pituinen kissaa esittävä kuva. Hiekkaiseen ylämäkeen piirtyvä kuvio löydettiin, kun arkeologit kartoittivat lennokkietsinnöissä 400 neliökilometrin laajuista suojelualuetta.

Perun länsirannikolla, 450 kilometriä Liman alapuolella sijaitseva alue on kuuluisa sadoista geoglyfeistään eli kasaamalla tai kaivamalla maahan tehdyistä kuvioista.

Geoglyfien uskotaan olevan Nazca-kulttuuriin kuuluvien intiaanien käsialaa ja niillä epäillään olevan rituaalisia merkityksiä. Vanhimpien kuvien iäksi arvioidaan yli kaksi tuhatta vuotta.

Arkeologit pitävät kuvia suurena mysteerinä muun muassa niiden koon, määrän ja jatkuvuuden vuoksi.

Eroosiosta kärsinyt kissakuva erottui aluksi heikosti. Kuva: EPA

Viime vuosien aikana alueelta on löytynyt satoja uusia kuvia ja niitä uskotaan löytyvän yhä lisää. Ainoastaan ilmasta käsin erotettavat kuviot esittävät muun muassa kolibria, valasta ja ihmisolentoa.

Uusinta, eroosiosta kärsinyttä kissakuvaa on puhdistettu huolellisesti, jotta se erottuisi maasta paremmin. Alue on ollut suljettuna koronavirustilanteesta johtuen, mutta se avautuu kävijöille jälleen marraskuussa.

Asiasta uutisoi muun muassa Helsingin Sanomat ja Yle.