Syksyllä 2018 Alexina Kallion puhelimeen kilahtaa erikoinen Instagram-viesti: Love Island Suomen tuotantotiimi haluaa hänet mukaan ohjelmaan.

”Ajattelin, että ei hyvänen aika, mitä tämä nyt on!” nyt 28-vuotias Kallio muistelee nauraen. Hänen ystävänsä oli ilmoittanut hänet ohjelmaan salaa, eikä Kallio ollut aikaisemmin edes harkinnut osallistumista. Keskustelut tuotantotiimin kanssa herättivät kuitenkin uteliaisuuden.

Love Island on Iso-Britanniasta lähtöisin oleva tosi-tv-formaatti, joka on suursuosion myötä levinnyt ympäri maailmaa. Ohjelmassa joukko sinkkuja matkaa rakkauden saarelle etsimään kumppania. Suomessa ensimmäinen kausi nähtiin vuonna 2018 ja se tavoitti avausviikolla jopa miljoona suomalaista katsojaa.

Alexina Kallio osallistui Love Island -ohjelmaan ystävänsä ilmoittamana. Kuva: Reetta Paananen

Ennen kuvauksiin lähtöä Kallion elämäntilanne oli uuvuttava. Hän oli eronnut puoli vuotta aiemmin ja myös muissa ihmissuhteissa oli ollut haasteita. Silloinen työ tuntui mielekkyydestään huolimatta raskaalta. Sillä hetkellä Love Island kuulosti hyvältä irtiotolta.

Kuvausten aikana kilpailijat elävät eristyksissä normaalista maailmasta, eikä heillä ole pääsyä puhelimiin tai internettiin. Suorittajaksi itseään kuvailevan Kallion oli luovuttava kontrollista, sillä kuvauksissa ollaan täysin tuotantotiimin armoilla. Kilpailijoilla ei ole mahdollisuutta katsoa edes kelloa. Se oli omalla tavallaan terapeuttinen kokemus.

”Huomio yllätti tosi paljon.”

Intensiivisen kuvausmatkan jälkeen oman kodin hiljaisuus tuntui ahdistavalta. Tuotannosta neuvottiin ottamaan omaa aikaa, ja että töihin ei välttämättä kannata palata heti. Osallistujille tarjottiin ohjelman jälkeen keskusteluapua ja käytännönohjeita siihen, jos ohjelman jälkeen some alkaa tulvimaan yhteistyöehdotuksia.

”Saatiin selkeitä ohjeita, ja musta se oli hyvä, sillä en olisi osannut edes kuvitella, millaista normaaliin elämään palaaminen olisi. Huomio yllätti tosi paljon”, Kallio summaa. Somen lisäksi häntä lähestyttiin paljon oikeassa elämässä. Ravintoloissa ja baareissa salakuvattiin ja ihmiset tulivat usein juttelemaan. Kallion omin sanoin ”se oli aika hullua aikaa.”

Love Island kilpailijat herättivät laajaa huomiota myös netin keskustelupalstoilla. Kallio oli päättänyt jo ennen ohjelmaan lähtöä, että hän ei lukisi niitä. Oman mielenterveyden suojelu tuntui tärkeältä. Kotiin paluun jälkeen nettikirjoittelut löysivät hänet kuitenkin muita reittejä, kun kaverit näyttivät otteita käydyistä keskusteluista.

”En itse tekisi ikinä noin. En tee mitään sillä tiedolla, jos joku kommentoi ilkeästi mun ulkonäköä tai painoa.”

Vuosien varrella Kallion suhtautuminen nettikirjoitteluun ei ole muuttunut. Hän myöntää törmänneensä joskus kommentteihin itsestään, mutta ihon alle ne eivät enää mene. Toisaalta ihmisillä on ollut hänestä positiivinen kuva eikä lokaa ole tullut kovin paljoa.

Ihmisten huomion ja salakuvaamisen myötä katumus ohjelmaan osallistumisesta alkoi nostaa päätään. Tunne kuitenkin helpotti sitä mukaa, kun oma yksityisyys palasi.

”Totta kai siihen vaikutti sekin, että mun sydän oli särkynyt siellä ja oli kova paikka, että se näytettiin telkkarissa. Mutta sen pahimman myllytyksen aikaan oli jatkuvasti ajatus siitä, mikä on mun seuraava virhe, josta Jodel räjähtää tai Seiska ottaa yhteyttä. Olin aika varovainen”, Kallio pohtii.

Myöhemmin julkisuuden vaikutukset ovat kääntyneen positiivisiksi ja Kallio muistelee ohjelmaa lämmöllä. Kokemus herätti kipinän media-alaa kohtaan ja sen myötä aukesi uusia työmahdollisuuksia.

”Pääsin esimerkiksi kokeilemaan juontajan töitä ja sain ajatusta siitä, mihin suuntaan elämässäni seuraavaksi. Sekä myös hyviä ystäviä”, Kallio iloitsee. Love Islandiin hän ei silti enää tänä päivänä lähtisi uudestaan.

”Kyllä mä silti realityja rakastan, ja mielelläni lähtisin esimerkiksi Selviytyjiin. Itsensä haastaminen vaativissa olosuhteissa uusien ihmisten kanssa houkuttelee.”

Reetta Paananen