Pauli Pekkanen 23, on kannattanut Jokereita noin 15 vuotta. Matkaan mahtuu käänteitä, sillä seura on pelannut kymmenen vuoden aikana kolmea eri sarjaa.

”Kävin Jokereiden peleissä kummitädin kanssa ja lopulta sain häneltä joululahjaksi pelipaidan ja siinä kai se oli sitten”, taustoittaa Pekkanen. Vuonna 2014 SM-liiga vaihtui venäläiseen KHL:ään ja nyt kymmenen vuoden jälkeen kaudella 2023 Jokerit aloitti Mestiksessä.

Pauli Pekkanen (kuva: Joonas Pesu)


Toimittaja itse myöntää kannattavansa KooKoota, koska on Kouvolasta kotoisin. Oman seuran kannatusintoa on lisännyt nousu Mestiksestä Liigaan. Kirjoittaja ei kuitenkaan tiedä miten suhtautuisi jos oma seura putoaisi takaisin Mestikseen.

Pekkaselle KHL tarjosi huippulätkää: ”Näin staroja jotka ei olis tullu SM-liigaan pelaamaan Jokereihin.” Pekkanen mainitsee, ettei hän vielä teini-ikäisenä ymmärtänyt urheilun poliittisista merkityksistä. Monet fanit hylkäsivätkin Jokerit osittain vuonna 2014, kun seuran silloinen toimitusjohtaja Hjallis Harkimo ilmoitti siirtymisestä KHL:ään. Kymmenvuotinen taival venäläisessä jääkiekkosarjassa päättyi keväällä 2022, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa. ”KHL:stä oli pakko lähteä, sitä oli tosin jo vähän aikaa odotettu”, toteaa Pekkanen. Jokereilta lähti pelaajat, jäähalli ja henkilökunta.

”Mestikseen siirtyminen oli upeaa, koska Jokerit oli käytännössä hävinnyt, eikä ollut tietoa milloin pelataan, missä pelataan, jos ylipäätänsä pelataan”, kertoo Pekkanen. Jokerit löysi kotihallinsa täksi kaudeksi Keravalta. Jäähalli on pieni ja varsin mitätön entiseen Hartwall-areenaan verrattuna. Joukkue on kasattu uudelleen ja merkittävässä roolissa on omat kasvatit. Seura järjestää myös kaudella 23-24 muutamia kotiotteluita Helsingin jäähallilla Nordiksella. jossa on huomattavasti paremmat puitteet. ”Osa peleistä joudutaan pelaaman evakossa Stadin ulkopuolella, mut eihän se mitenkään tavatonta oo”, sanoo Pekkanen. ”Remonttien ja muiden takia joukkueet eri lajeissa joutuu joskus tilapäisesti pelaamaan muualla”, hän muistuttaa.

Jokerit on tehnyt tällä kaudella historiaa. Mestiksen yleisöennätys on mennyt rikki kahteen kertaan. Jokereiden ja Kiekko-Vantaan välisessä ottelussa Nordiksella (6.10.2023) oli paikalla 8200 katsojaa. Pekkanen ei ole yllättynyt: ”Brändi on jumalattoman iso, yks suomen isoimpia ja merkittävimpiä.” Myös vierasotteluissa muualla Suomessa Jokereiden herättämä kiinnostus on näkynyt yleisömäärissä.
”Mestis on varmasti toistaiseksi oikea sarja”, Pekkanen toteaa vakuuttuneena. ”Olisin toisaalta ymmärtänyt, jos oltaisi aloitettu vielä alemmaltakin portaalta”, hän jatkaa. Pekkanen näkee, että Jokereiden tavoite olisi kuitenkin pelata Liigassa.

Jokerit näkyy jälleen Helsingin katukuvassa. Ihmisillä on yllään pelipaitoja, pipoja ja kaulahuiveja. Joukkue on tehnyt näyttävän paluun Suomen pelikentille. ”Se on mahtava juttu ja kaikesta huomaa että Jokereita on kaivattu”, sanoo Pekkanen. Vaikuttaa, että siirtyminen takaisin on herättänyt faneja horroksesta. ”Jokereilla on niin vahvat juuret jokaisessa sukupolvessa ja nyt se näkyy vielä enemmän, kun Jokerit on saatu takaisin”, Pekkanen aloittaa. ”Niinhän se elämässä yleensä menee, että tajuaa vasta mitä menettää, kun sen menettää”, mies tokaisee hymyillen.

Joonas Pesu