Dinner & show eli illallisnäytelmä on musiikkiteatterin muoto, jossa yhdistyy livemusiikki, näytelmä sekä ruokailu. Kokonaisuuden on tarkoitus antaa syvempi kokemus katsojille heidän nauttiessaan teatterielämyksestä samalla kun heillä on mahdollisuus ruokailla.

Muodoltaan esitykset ovat rennompia ja vuorovaikutteisempia perinteiseen teatteriin verrattuna.Tavallista teatterikatsomoa dinner & show -esityksissä esimerkiksi ei ole, vaan katsomo koostuu tuoleista ja pöydistä, mikä mahdollistaa näyttelijöiden suoran vuorovaikutuksen katsojien kanssa tuomalla esityksen näyttämöltä katsomoon.

Noin kymmenen vuotta sitten Suomessa haluttiin tuoda dinner & show -kulttuuria enemmän esille, mutta ne eivät kuitenkaan kovin hyvin menestyneet Suomen markkinoilla, kun taas muualla maailmalla, kuten Ruotsissa, kyseisiä näytöksiä on huomattavasti enemmän.

Valtteri Gutev, 23, on muusikko, musikaaliartisti ja viimeisen vuoden musiikkiteatteriopiskelija Tampereen ammattikorkeakoulusta. Hän on työskennellyt musiikkiteatterin parissa niin muusikkona kuin esiintyjänä. Vuonna 2023 hän näytteli Messukeskuksessa Grease-musikaalissa sekä tulee näyttelemään drag-enkeliä tulevassa Kinky Boots -musikaalissa, joka saa ensi-iltansa vuonna 2025 Oulun teatterissa. Esiintymisen ohella hän on toiminut solistina ja kapellimestarina. Gutevin mielestä Suomessa ei ole osattu tuottaa kannattavia dinner & show -esityksiä.

Kuva: Vilja Vuolle

“On lähestytty sillä kannalla, että tehdään jonkin artistin tuotoksista kokonaisuus. Tehdään esimerkiksi Tina Turner Dinner Show -tribuutti. Ihmisiä on tässä kiinnostanut enemmän ruoka ja juoma.”

Esityksissä tärkeänä elementtinä on jukebox, eli tehdään valmiista musiikista livevetoja, eikä luoda uusia kappaleita esityksiin. Gutev kuitenkin korostaa, että on tärkeää saada katsojat kiinnostumaan esityksestä mm. tarinan avulla, jotta dinner & show -kokonaisuudessa itse esitys ei jää toissijaiseksi.

Gutevin mielestä kyse ei kuitenkaan ole kiinnostuksen tai kysynnän puute, koska dinner & show on erityinen musiikkiteatterin muoto, joka kiehtoo etenkin tavallista kansaa. Halua herättää tätä katoamassa olevaa kulttuuria löytyy tekijöiden keskuudesta.

Gutev yhdessä tuottaja ja koreografi Katrin Vaskelaisen kanssa ovat tekemässä Suomen markkinoilla uudenlaista ja ennennäkemätöntä dinner & show -esitystä, jossa esityksen laatuun ja sisältöön panostetaan eikä sen painoarvoa jätetä toissijaiseksi.

M/S Amor kertoo suomalaisesta risteilykulttuurista laivan henkilökunnan näkökulmasta. Show’n vauhdikkaat tilanteet ja yleinen kaoottisuus johdattavat tarinan kulkua, kun risteilyisäntä Stena ja risteilyemäntä Birgit yrittävät pitää kaiken kasassa, koska juuri tällä risteilyllä kaikki ei mene suunnitelmien mukaisesti. Esitys sisältää löyhää dramaturgiaa, mutta se ei ole kokopitkä musikaali. Käsikirjoitus ja sovitus on Gutevin ja Vaskelaisen käsialaa, Vaskelainen toimii myös sekä M/S Amorin ohjaajana, että koreografina.

“Uusi kotimainen jukebox -kokonaisuus, jota ei ole aiemmin tehty muissa Suomen teattereissa ennen. Siinä on vauhdikkaita tilanteita, jotka johdattavat tapahtumapaikasta toiseen show’n elkein.”

Idea M/S Amoriin lähti Gutevin miettiessä opintojensa lopputyötä ystävänsä kanssa, kunnes tämä ehdotti, että hyödyntäisi kokemustaan monista bilebändi-keikoistaan risteilyillä. Gutev puhui Vaskelaisen kanssa asiasta ja he päättivät alkaa yhdessä jatkotyöstämään ideaa. Hän halusi myös tuoda dinner & show -elementin mukaan toiveissaan luoda jotain uutta. M/S Amor toimii Gutevin opintojen B4-tutkintona ja lopputyönä Tampereen ammattikorkeakoulussa.

“Keskeinen tavoite on luoda B4-tutkinnon kautta jotain täysin uutta, jota kukaan ei ole tämän koulutuksen kautta tehnyt tai kirjoittanut.”

M/S Amorin voi nähdä 29.4.2024 Tampereen Yo-talolla. Ensi-illan jälkeen konseptia on tarkoitus myydä eteenpäin.

– Roope Hanhikorpi