Monelle henkilölle pelkkä päivän tai viikon puutostila saa kehon voimaan huonosti. Ajatukset harhailevat muualla ja kädet tärisevät. Kun päivittäinen tai viikoittainen asia poistuu elämästä, se on monelle suuri järkytys. Mitä tapahtuu, kun et saakaan päivittäistä annostasi?

Tällä kertaa emme puhu päihteistä tai seksistä, vaikka ne ovatkin oivia esimerkkejä riippuvuudesta. Puhumme addiktiosta, joka koskee maailmanlaajuisesti yli miljardia ihmistä.

Helsinkiläinen Valtteri Hirvonen uskalsi yrittää pärjätä ilman. Hän poisti Facebook-profiilinsa ja alkoi elää some-vapaata elämää.

”Olin jo aiemmin vähentänyt sosiaalisen median käyttöä, joten ratkaisu ei ollut iso järkytys. Olin pari kertaa aiemminkin miettinyt ratkaisua.”

Normaali stadilainen, opiskeleva nuorimies poikkesi lähes heti joukosta. Suurimpana haittana hän näki yhteydenpidon vähenemisen. Varsinkin hyvänpäiväntutut jäivät taka-alalle, koska kaikki kommunikointi heidän kanssaan tapahtui joko puhelimitse tai kasvotusten.

Myös informaation saaminen erilaisista tapahtumista vaikeutui. Yleiset tapahtumat jäivät aluksi pimentoon. Valtterin onneksi sisäpiirin tapahtumat kulkivat kuitenkin perille  jonkin viestimen kautta.

”Työtehokkuus lisääntyi huimasti.”

Alkutotuttelun jälkeen nuorimies. löysi kuitenkin kokeilusta paljon positiivisia puolia. Kun turha Facebookin selailu puhelimella ja tietokoneella loppui,Valtteri huomasi, että aikaa jää paljon muuhunkin. Varsinkin työtehokkuus tuntui lisääntyvän, kun mahdolliset häiriötekijät poistettiin. Kaiken kaikkiaan kokeilu jäi päällimmäisenä mieleen positiivisena kokemuksena.

Vaikka paluu someen on tehty tämän vuoden puolella, Valtteri ei ole ajatellut ainakaan vielä liittyä muihin palveluihin. Nuorukaisella on silti omat mielipiteensä Facebookin kehittämisestä:

Mielestäni varsinkin Facebookin yksityisasioita on mahdollista kehittää parempaan suuntaan.”

Tällä Valtteri tarkoittaa niitä seikkoja, jotka ovat olleet paljon esillä, kun Facebookia ollaan kehitetty. Yksityisyyssuoja hälvenee omia tietoja ja kuvia jaettaessa. Vaikka käyttäjien omalla vastuulla on pitkälti se, mitä nettiin ladataan, on Facebookin tehtävä pitää huolta käyttäjien turvallisuudesta netissä.