Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski joutui syyskuussa luomaan tyhjästä sanaisen arkkunsa. Sen jälkeen arkun kestävyyttä on testattu lähes jokaisessa Suomen tiedotusvälineessä. Mitä Koski itse ajattelee tästä kaikesta?
Keltaisen matkalaukun kanssa liikkuvan 28-vuotiaan nuoren naisen tunnistaa jokainen, joka on sattunut vahingossa edes vilkaisemaan televisiouutisia tai sanomalehtiä viimeksi kuluneen kuukauden aikana.
Nainen on Susanna Koski, Laihialla syntynyt ja Vaasassa kasvanut kokoomusnuorten tuore puheenjohtaja, joka on kiitettävällä tarmolla puolustanut kokoomusnuorten kiisteltyä tavoiteohjelmaa.
Tavoiteohjelma 2014, tai tavoiteohjelman luonnos, kuten Koski itse sanoo, vaatii muun muassa, että muiden euromaiden tukeminen pitäisi lopettaa ja Yle yksityistää.
Eniten kuohuntaa on herättänyt kuitenkin seuraava ehdotus: Suomen laista pitäisi poistaa pykälä, joka kieltää kiihottamisen kansanryhmää vastaan.
Kyseisestä kohdasta on antanut kritiikkiä aikoinaan kokoomusnuorten varapuheenjohtajana toiminut pääministeri Jyrki Katainen. Hän sanoi Ylen Ykkösaamussa, että ihmisoikeus kuuluu jokaiselle, eikä kokoomus voi missään tapauksessa olla pykälän poistosta samaa mieltä.
Vaikka Koski ja kokoomuksen nuorten liitto ovat saaneet kyytiä emopuolueelta, erityisesti sitä on tullut puolueen ulkopuolelta.
Silti julkisuudesta tutussa nutturassa esiintyvä Koski ei suostu ottamaan asiasta stressiä.
– Politiikka ei ole mielensäpahoittajien laji. Mutta eiväthän tällaista koulua saa edes monet ammattipoliitikot, tunnustaa helsinkiläisen kahvilan pöydässä istuva hallintotieteiden maisteri.
Vaikka Koski suhtautuu – ainakin päällisin puolin – tyynesti leimahtaneeseen kohuun, kohun laajuus on ollut yllätys.
– Kohu kesti jotenkin tosi kauan. Tässä maassa tapahtuu paljon muitakin asioita kuin yksi tavoiteohjelma.
Politiikka ei ole mielensäpahoittajien laji. Mutta eiväthän tällaista koulua saa edes monet ammattipoliitikot, sanoo poliittisen myrskyn keskellä joutunut Susanna Koski.
Kryptinen selitys kohukohdille
Tämän Susanna Kosken kommentin allekirjoittaa moni muukin. Vähintään yhtä moni haluaisi kuitenkin kuulla, miten tosissaan kokoomusnuoret haluaa esimerkiksi sallia vihapuheen, joka väistämättä seuraisi, jos kielto kansanryhmää vastaan kiihottamisesta poistettaisiin lakikirjasta.
– Omasta näkökulmastani on tärkeää puolustaa ohjelman olennaisimpia asioita. Tavoiteohjelma on toimenpideohjelma talouden tasapainottamiseksi, valtion velkaantumisen taittamiseksi ja aidon talouskasvun aikaansaamiseksi. Tätä tavoitetta palvelevat asiat meidän on tarkoitus nostaa keihäänkärjiksi.
Varsinaisesti mopon nopeuden nosto 60 kilometriin tunnissa ei kuulu tähän kategoriaan, vaikka sekin tavoiteohjelmassa mainitaan. Sitä Koski ei kuitenkaan tunnusta, että kohukohdat olisivat ohjelmassa vain julkisuuden vuoksi.
Vastaus siihen, miksi kiistellyt ehdotukset on silti ohjelmassa mainittu, on kuitenkin varsin kryptinen.
– On aivan selvää, että kaikista asioista käydään äänestys (Nuorten liiton) liittokokouksessa. Kaiken kaikkiaan jäsenistö on kohdasta riippuen enemmän ja vähemmän sitoutunut asioihin. Nämä asiat pitää laittaa oikeisiin mittasuhteisiin, miten tällaiset yksittäiset kohdat tulevat näkymään meidän toiminnassamme.
Joku vuoti tavoiteohjelman
Vaikka varsinaisesti poliittisen myrskyn silmään Susanna Koski ajautui vasta syyskuussa, häntä on keitetty jo aiemmin monessa liemessä piirinsä puheenjohtajana.
Edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaana ollutta Koskea on syytetty muun muassa kahdesti plagioinnista.
Maaliskuussa Koskea syytettiin siitä, että hänen sanomalehti Pohjalaisessa ilmestynyt kolumninsa olisi plagioitu toimittaja Tuomas Enbusken kolumnista.
Elokuussa puolestaan väitettiin, että Kosken Vaasan kaupunginvaltuustossa pitämässä puheessa olisi ollut samankaltaisuuksia Matias Marttisen blogikirjoituksen kanssa. Kokoomusnuorten puheenjohtajavaalissa Koski voitti nimenomaan raumalaisen Marttisen.
Kuten tunnettua, vaikeuksia on mahtunut myös kokoomusnuorten puheenjohtajakauden alkuun.
Hieman yllättäen Koski kertoo, että itse asiassa joku kokoomusnuorten sisältä vuoti tavoiteohjelman luonnoksen medialle keskeneräisenä.
– Se ei ollut vielä valmis, mutta joku halusi ilmeisesti tällä tavalla laittaa vähän kapuloita rattaisiin. On vaikea sanoa, kuka tavoiteohjelman on vuotanut, koska liittokokoukseen voivat tulla kaikki jäsenet. Tämäkin kuitenkin kuuluu politiikkaan, Koski sanoo.
Vaikka poliittinen peli, myös puolueen sisällä on kovaa, Koski ei tunnusta, että tuota kapuloiden laittamista rattaisiin tapahtuisi laajemmin kokoomuksen sisältä.
– En koe, että minulla olisi ollut ongelmia puoluetovereiden kanssa pärjäämisessä. Olen aina uskonut, että omana itsenä pärjää parhaiten eteenpäin.
En pidä tuollaista blogikirjoitusta yhtään minään. Hänen blogikirjoituksestaan varmaan selviää motiivi sen kirjoittamiseen.
Ei arvostusta blogikirjoitukselle
Ainakin tähän asti asenteella on päässyt pitkälle. Miesvaltaisen piirin puheenjohtajasta tuli Suomen suurimman nuorisojärjestön ensimmäinen naispuheenjohtaja.
Myöskään kansanedustajaksi naisella ei ole, ainakaan ikänsä puolesta, mikään kiire. Tällä hetkellä nuorin kansanedustaja on perussuomalaisten Olli Immonen, joka on 27-vuotias ja siis Koskea vuoden nuorempi.
Silti Koski mainitsee tavoitteikseen ponnekkaasti seuraavat eduskuntavaalit ja ”joskus tulevaisuudessa” myös ministerin salkun. Hän ei usko, että kokoomusnuorten puolustaminen vaikuttaisi hänen uskottavuuteensa.
– Tässä on vielä paljon aikaa näyttää, millaista politiikkaa minä henkilökohtaisesti lähden ajamaan.
Jos MTV3:n politiikan toimittajalta Mari Haavistolta kysyttäisiin mielipidettä asiaan, hän todennäköisesti tyrmäisi haaveet poliitikon urasta osaamattomuuteen.
Haavisto nimittäin kirjoitti Koskea haastateltuaan varsin kärjekkään kolumnin, jossa syytti häntä muun muassa asioihin perehtymättömyydestä.
– Ensimmäinen kerta. Ja se kyllä näkyi. Teimme – normaalisti noin viisi minuuttia kestävää – haastattelua 40 minuuttia. Lähes jokainen kysymys jouduttiin ottamaan uusiksi. Vaikeimpien kysymyksien kohdalla yhden käden sormet eivät riittäneet toistojen laskentaan. Koskella ei yksinkertaisesti ollut vastauksia, Maikkarin toimittaja kirjoitti blogiinsa.
Koskelta blogikirjoitus ei saa arvostusta.
– En pidä tuollaista blogikirjoitusta yhtään minään. Hänen blogikirjoituksestaan varmaan selviää motiivi sen kirjoittamiseen. Hän antoi minulle, ”ensikertalaiselle”, viikon aikaa muuttaa mielipiteitäni. Kun en sitä tehnyt, niin sitten hän päätti kirjoittaa tällaisen paljastusblogin.
Tuossa vastauksessa myös tiivistyy se, miksi Susanna Koski on kokoomusnuorten puheenjohtaja ja miksi hänen esiintymisensä jakaa kansan.
Nainen ei kuvia kumartele.
Jotain Kosken asenteesta kertoo myös vastaus siihen, mitä nainen aikoo tehdä sitten, jos poliittinen ura ei otakaan tuulta siipiensä alle.
– Kyllä tämä on aivan hyvin mennyt tähän asti. Mitään ei pidä tietenkään ottaa itsestäänselvyytenä – koskaan. Tietysti Pohjanmaa on aivan hyvä vaihtoehto ja minulla on hyvä koulutus, mutta jotain dramaattista pitää tapahtua, ettei poliittinen ura enää kiinnostaisi.
Kommentin jälkeen Koskesta otetaan valokuva. Samalla hän ottaa poseerausilmeen, joka on viime aikoina tullut tutuksi suomalaisille.
Kokoomusnuorten puheenjohtajana tuo ilme tulee suomalaisille tutuksi myös tulevaisuudessa. Se, koituuko se Kosken uhkaksi vai mahdollisuudeksi, jää arvoitukseksi.
Kosken näkemys kysymykseen on ainakin selvä.
Teksti ja kuva: Sami Koski