”Partytime, excellent! Tääl on Lieminen!” ilmoitti Jaakko Luomanen, 31, muutama kuukausi sitten tulostaan.  Ai kuka? Lieminen ei ole salil eka salil vika, mutta on vastuussa siitä toisesta viraalihitistä, joka reilu kuukausi sitten tukki Twitterin ja Facebookin.

”Tuli kyl tosi yllärinä. Tehtiin se video nopeella aikataululla, kahen päivän varotusajalla. Se oli aika himmee suoritus näin jälkikäteen ajateltuna. Sit ku se oli valmis ni oli se aika hämyy et sitä oli päiväs katottu yli 20 000 kertaa. Et ei sitä voinut odottaa.”

Kyseinen kappale on Liemisen ensimmäinen singlejulkaisu. Viikossa se nousi YleX:n soittolistalle, ja reilu kuukausi myöhemmin Lieminen nostettiin samaisen radiokanavan ja musiikkilehti Rumban tulevaisuuden tusinaan, samalle listalle Isac Elliotin ja Ricky Tick Big Band & Julkinen Sanan kanssa.

Kappaleen musiikkivideolla nähdään kuvitteellinen Liemisen perhe hempeissä alppimaisemissa. Vaikka videolla Liemisen seurana keikkuukin kaksi kaunista naista sekä No Smoking Teamin Edu ja Davo, Lieminen on kuitenkin omien sanojensa mukaan one man band.

Tämä on oikeastaan aivan ensimmäinen kerta, kun Luomanen tekee musiikkia yksin. Musiikin untuvikko hän ei kuitenkaan ole: takana on yksi julkaistu levy hevibändi Heaven’n’Hellin kanssa, äänittäjän paperit sekä satoja työtunteja eri äänitysstudioilla.

”Aloin vaan tekee pitkän tauon jälkeen. Hupii vaan. Keksin pari sanaa ja naureskelin itekseen, et olikin aika hauskaa. Soitin parille frendille, ja ku ne diggas ni innostuin. Ei oo niin vakavaa.”

Niin. Alppimaisemia, tanssahtelua ja lainauksia Wayne’s Worldista – joku voisi kuvitella, että kyseessä on yhden hitin hassutteluprojekti. Lieminen on kuitenkin tullut jäädäkseen: ”Vaik teenki tätä tosissani, ni kuitenki aika löysin rantein. En ota paineita” hän sanoo. Paineita ei ole, vaikka ”Tääl on Lieminen” asettikin yleisön odotukset kertaheitolla korkealle. Lieminen myöntää, että hänen ensimmäinen kappaleensa on luonut yleisölle mielikuvan, joka ei kuitenkaan kerro kaikkea. Seuraavaksi on vuorossa vähemmän hassuttelua ja enemmän rautalankasoundia, ”Agents-vibaa” – ja sitten taas ehkä jotain muuta. ”Kaikki menee omalla painollaan”, Lieminen korostaa.

Rento asenne onkin yksi Liemisen määrittävistä piirteistä. Haastatteluun saapuessa hän tervehtii baarimikkoa tuttavallisesti, ja puolisen tuntia myöhemmin väläyttää veijarimaisen hymyn, jonka ansiosta saa muutaman kreditiin baarin jukeboxiin.  Olemme ravintola We Got Beefissä, jonka Lieminen mainitsee yhdeksi kantapaikoistaan. David Bowien Let’s Dance alkaa soida, Lieminen kävelee baarin perälle ja heittää lentosuukon kameralle. Nyt tanssitaan.

Kuka on Lieminen?

Lieminen, eli Jaakko Luomanen, 31, on helsinkiläinen yhden miehen yhtye. Luomanen on kotoisin Itä-Helsingistä, mutta asuu nykyään Punavuoressa. Kaupungin lempipaikoikseen Lieminen mainitsee muun muassa ravintolat We Got Beef ja Tori, mutta sanoo poistuvansa silloin tällöin Kallioonkin. Liemisen ensimmäinen albumi julkaistaan todennäköisesti keväällä.